Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Újhelyi István: Kinyitjuk Szombathely előtt a brüsszeli kapukat

Az MSZP európai parlamenti képviselője szombathelyi utcafórumán azt ígérte, hogy az Orbán-kormány kihagyásával lehet pályázni például szociális bérlakások építésére. Az ukrán munkavállalókat sem felejtette el megemlíteni.

Ahhoz képest, hogy április közepe van, egy héttel vagyunk húsvét előtt, csípős hideg és erős szél fogadta a mintegy kéttucatnyi érdeklődőt a Derkovits-lakótelepen, a Domusnál. Nagy volt a nyüzsgés, láthatóan zajlanak a húsvéti bevásárlások, a tér közepén pedig több ellenzéki pártnak is gyűjtötték az ajánlásokat a májusi EP-választásra.

"Ősztől Szombathelynek is lesz EP-képviselője"

Újhelyi már rutinos, mindenkivel szóba elegyedett, egyébként több, az közgyűlés új többségéhez tartozó képviselő is jelen volt, plusz néhányan az Éljen Szombathely választási szövetség önkormányzati képviselőjelöltjeiből.

Szilágyi József (telefonos fotó)

Közben, persze volt idő egy rövid sajtótájékoztatóra is, Újhelyi erősen kezdett. Bejelentette, ha ősszel a jelenlegi ellenzék nyeri az önkormányzati választásokat, s veszi át a hatalmat Szombathelyen, akkor kinyitják Szombathely előtt a brüsszeli kapukat.

Elmesélte, hogy László Győző, az őszi időközi választás nyertese, városi képviselő meglátogatta őt Brüsszelben, ő pedig megígérte neki, hogy ősztől Szombathelynek is lesz EP-képviselője, vállalja, hogy az uniós szervezetek előtt képviseli a város érdekeit.

Az Orbán-kormányt kihagyva juthat uniós támogatásokhoz a város

Konkrétumokat is említett, most azon dolgoznak, hogy az Unió írjon ki olyan pályázatokat is, amiket kivesznek a magyar kormány kezéből, és így Szombathely közvetlenül tud majd pályázni uniós támogatásokra. Úgy, hogy abba nem lesz beleszólása az Orbán-kormánynak.

Példának hozta fel a szociális bérlakások építését, Szombathelyen komoly gond, hogy kevés az ilyen, önkormányzati tulajdonban lévő lakás, ha a kezdeményezésük sikerrel jár, erre közvetlenül tud majd uniós pénzt szerezni a város.

Szilágyi József (telefonos fotó)
Újhelyi azt is bejelentette, azt követeli a magyar kormányt, hogy hozzák nyilvánosságra, hány unión kívüli állampolgár van Magyarországon munkavállalási szándékkal, honnan érkeztek, milyen engedély alapján, és ezt ki engedélyezte.

Ugyanis országjárása közben sok helyen tapasztalta, hogy rengeteg ukrán és mongol munkavállaló érkezett „Itt nem szeretnek minket” – ukránhelyzet van Sárváron 2019. February 26. 18:42 az országba az elmúlt hónapokban. Ujhelyi szerint ez a kormány válasza a szakszervezetek és a munkavállalók közelmúltbeli lázadására, amikor egyre több tüntetést, sztrájkot szerveztek azért, hogy munkabérük legalább megközelítse az uniós szintet.

Az ukrán és mongol munkavállalók letörik a béreket

Az ukrán és mongol munkavállalók azonban letörik a béreket, és ellehetetlenítik a szakszervezetek és a munkavállalók érdekérvényesítését Kivonulással és ukrán vendégmunkásokkal fenyegetőzik a Spar 2019. February 28. 13:43 , világosan kell látni, hogy a magyar kormány saját maga állításaival megy szembe - mondta.

Hozzátette, korábban milliárdos összegekért hirdette a kormány, hogy a bevándorlók nem vehetik el a magyarok munkáját, most mégis ez történik a kormány jóváhagyásával és engedélyével Már 128 szakmában lehet munkavállalási engedély nélkül Unión kívüli külföldieket foglalkoztatni 2019. April 10. 12:56 .

Szilágyi József (telefonos fotó)

Ráadásul a Fidesz most bevándorláspártiakra és a bevándorlást ellenzőkre osztotta fel az országot, az ellenzéket bevándorláspártinak nevezik. Újhelyi kijelentette, az illegális migrációt ők is ellenzik, közben a kormány hoz be külföldi munkavállalókat, akik elveszik a magyarok munkáját és letörik a béreket.

Csak propagandafogásnak használják a migrációt

Újhelyi szerint a májusi EP-választás most többről szól, mint korábban, arról, hogy az ország Európa része maradjon-e, vagy újabb vasfüggöny épüljön Magyarország és Nyugat-Európa között.

László Győző hozzátette, nem a migráció a veszély most, hanem az, hogy az ország elszakad a Nyugattól. Emlékeztetett rá, hogy a szombathelyi közgyűlésben az új többség létrehozott egy migrációs bizottságot A Fidesz hiába tiltakozott, a szombathelyi közgyűlés migrációs bizottságot hoz létre 2019. March 27. 14:33 , aminek a feladata éppen az, hogy megvizsgálja a migráció veszélyeit, és arra is fényt derítsen, hány uniós kívüli munkavállaló érkezett.

A bizottságot úgy alakították meg, hogy abban fideszes többség van, az elnök is fideszes, de a kormánypárti politikusom ennek ellenére ellene szavaztak. Kijelentette, látni kell, hogy a migrációt csak propagandafogásnak használja Lendvai Ferenc a migránsvonatról és az ukrán munkavállalókról is mesélt a szombathelyi közgyűlésen 2019. March 14. 11:31 a Fidesz, és amikor tenni kellene valamit, akkor azt ellenzik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra