Egy 40 négyzetméteres lakás is simán fogyaszthat átlag feletti áramot

Több családnak is meglepetést hozott a villanyszámla.
„Az eddig olcsó éjszakai áramnál húzós lehet az átlagfogyasztás feletti számla” - foglalja össze egy olvasói történet tanulságát a 24.hu .

Az olvasó azt mondja, egy 40 négyzetméteres, 40 éves, első emeleti lakásban élnek, nem csinálnak nagy meleget, és semmi luxus nincs náluk. Átalánydíjasok, a havi átlagos fogyasztásuk csak a hőtárolós villanykályhára körülbelül 355 kWh/hó. A kályha éjszakai áramról megy, ami azt jelenti, hogy külön átlagfogyasztás vonatkozik rá (havi 210, évi 2523 kilowattóra). Átlagfogyasztással nem tudják kifűteni a 40 négyzetméteres kislakást – náluk éves szinten 4260 kWh-t igényel a fűtés.

Ami rendben is van, de itt jön egy csavar a történetben.

Az köztudott, hogy a nappali áram rezsicsökkentett áron bruttó 36,386 forint/ kWh, piaci áron 70,104 forint/kWh.

De az kevéssé ismert, hogy rezsicsökkentett éjszakai áram 22,962 forint kilowattonként, piaci áron viszont már 60,935, azaz közel annyi, mint a nappali.

Így valószínűleg sok hőtárolós kályhát használó lakó meglepődik majd a számlákon.

A történetben szereplő család egyébként a nappali áramból az átlag alatt fogyaszt, de a két mennyiséget természetesen lehet összevonni, így most egy fűtésre optimalizált klíma felszerelését tervezik, ami majd nappali áramot használ.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság