Egy darabig még nem láthatunk ki Oladból, se Szombathelyre, se merre

A kilátó sorsa még egy darabig rendezetlen marad.

Idén nem nyitott ki az oladi kilátó Szombathelyen, és mivel már nem emlékeztünk arra, mikor lehetett utoljára felmenni, azért megkérdeztük Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzatát, hogy mi a helyzet arrafelé.

Egy évvel ezelőtt így festett a kilátó és környéke
Mészáros D. Zsolt

A COVID időszakát megelőzően a kilátó minden évben május elsejétől szeptember 30-ig várta az érdeklődőket, aztán téli álomra szenderült. A pandémia alatt érthető okokból zárva tartott, míg 2021-ben már csak előzetes bejelentkezéssel lehetett használni az épületet.

2022-ben azonban végleg bezárt, miután az önkormányzat kérésére a Pannon Archikon Kft. elkészítette a statikai szakvéleményét, és kiderült, nagy a baj. A kilátó szerkezetében olyan mértékű romlás keletkezett, ami már nem teszi lehetővé azt, hogy kinyissák.

A kilátó állapotával a 2022. május 24-i ülésén a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság is foglalkozott, azonban az újra nyitáshoz a falazatok szerkezeti javítására, megerősítésére lenne szükség.

Gyors beavatkozásra lenne szükség
Mészáros D. Zsolt

Az önkormányzat még 2019-ben készíttetett egy tervet Dávid József okleveles erdőmérnökkel, ami egy erdei kilátóhely kiépítését tartalmazza, ennek részei a fogadási pontok, a központi pihenőhely, az erdei tornaliget, a már meglévő erdei pihenőtisztás, egy tervezett erdei pihenőtisztás, a kilátónyiladék, a lépcsős gyalogút felújítása, a gyalogösvények és egy erdei tornapálya. A terv jól hangzik, de a megvalósítására a városnak nincs költségvetési forrása.

Tehát, amíg közösségi összefogásból, vagy valamilyen szponzortól nem érkezik pénz, addig az oladi kilátó szinte biztosan zárva marad. Az újra nyitás esélyét pedig minden egyes enyészetben töltött év tovább csökkenti.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet