Egy év alatt harmadával drágultak a lakáshitelek

Ráadásul átlagfizetésből jóval kisebb hitelösszeget lehet csak felvenni, mint egy éve.

Akik most igényelnek 20 milliós 20 éves piaci lakáshitelt átlagosan 2-3 millió forinttal kell többet visszafizetniük, mint egy hasonló kondíciókkal egy évvel ezelőtt felvett kölcsön után, egy év alatt ugyanis megduplázódtak a kamatok - hívta fel a figyelmet az InfoRádió . Ez azt jelenti, hogy míg tavaly ilyenkor egy 20 évre felvett, 20 milliós lakáshitelnél még 115-120 ezer forint környékén alakult az átlagos törlesztőrészlet, ma már 155 ezer forint fölött jár.

Palkó István, a Portfolio elemzője szerint nagyon úgy tűnik, hogy ez a tendencia folytatódni fog. Azt is megjegyezte, hogy eközben szűkül a potenciális adósok köre, mivel az emelkedő törlesztőrészletek miatt egyre többen beleütköznek a jogszabályi korlátokba. Hiszen, ha valaki 10 éves – vagy ennél hosszabb – kamatperiódusú (végig fix kamatozású) hitelt választ, akkor jövedelme 50 százalékáig, ha magas jövedelmű akár 60 százalékáig vállalhat be törlesztőrészletet, viszont, ha valaki rövidebb kamatperiódusú hitelt vesz fel, akkor 25, vagy 35 százalék ez az arány.

Számokra lefordítva: egy átlagos nettó kereset mellett egy évvel ezelőtt még nagyjából 24 millió forintot lehetett felvenni hitelként, ami mára 19 millió forintra csökkent, ha valaki 10 éves konstrukciót választ. Eközben viszont a lakások átlagértéke jelentősen, kétszámjegyű mértékben emelkedett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság