Hatféle szőlőből készült vörös cuvée lett az idén a Karnevál Bora

A szerdai szombathelyi versenyre 56 bort neveztek.

A Savaria Történelmi Karnevál lassan második évtizede otthona a hazai boroknak és borászatoknak. A tradíciókra, hagyományokra épülő rendezvényhez szorosan kapcsolódik a Savaria Karnevál Legjobb Bora verseny, melynek az idei évben a Wagner Vendégudvar adott otthont.

Az immár 19. alkalommal megrendezett versenyre 25 fehér-, 23 vörös-, és 8 rosébort neveztek be a borászok.

A Savaria Történelmi Karnevál küldetésében kezdetektől fontos szerepet játszik a hazai értékek, köztük a gasztronómia népszerűsítése. A rendezvény máig talán legnépszerűbb és leglátogatottabb helyszíne a Borok utcája, ahol évről évre bemutatkoznak a hazai borvidékek és a legújabb borok, a kulturált borfogyasztást népszerűsítve. A kínált borokat szakavatott borbírák minősítik, mielőtt a nagyközönség is megkóstolhatja azokat - közölte a Savaria Turizmus Nonprofit Kft.

Karnevál Bora verseny 2022
Mészáros Zsolt Sadness

A jelenlévőket Grünwald Stefánia, a versenyt szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte, a szakmai bírálatra Stefanich Kornél állította sorba a borokat, míg a kóstolás két (vörös-, és fehérboros) bizottságban zajlott. A rosékat mindkét bizottság kóstolta és minősítette.

A hagyományos 100 pontos rendszer szempontjai alapján 10 okleveles borbíró ( Alasz László, Jagodics Attila, Laki Balázs, Böröcz Tamás, Horváth Gábor, Palotás József, Schützenhoffer Gergely, Halász Tamás, Tömő Szabolcs, Wawrzsák László ) kóstolta végig a borokat.

Karnevál Bora verseny 2022
Mészáros Zsolt Sadness

A lebonyolításban a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete közreműködött, a verseny tisztaságát Dr. Bálint Mónika Közjegyzői Irodája felügyelte.

A versenyre nevezett borok többsége az idei évben is a Balatoni és a Villányi borvidékről származik, de a soproni és szekszárdi borvidékről is érkeztek szőlőnedűk. Külön öröm a szervezők számára, hogy Csongrád-Csanád megyéből, Zalából, Tolnai és Somlói borvidékről, sőt Pécsről is érkezett nevezés.

Karnevál Bora verseny 2022
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros Zsolt Sadness

A nyertes, a Fekete Borpince 2018-as Patikárius cuvée-je lett, amit a top 9 borból választottak ki a bírák. A hatféle szőlőből készült vörösbor nagyon jó választás, ha könnyen fogyasztható, nyári vörös tételre vágyunk. Tikkasztó nyári napokon behűtve napközben is fogyasztható, de hűvösebb estéken hűtés nélkül is kellemes, beszélgetős társaság bor.

Kiváló kísérőnk lesz a Savaria Történelmi Karneválon, akár nappal, akár este a Borok utcájában meghitt baráti találkozások során is.

A NYERTESEK:


SAVARIA KARNEVÁL BORA 2022:

Fekete Mihály Endre- Fekete borpince: Patikárius Cuvée 2018.
LEGJOBB VÖRÖSBOR:
Tiffán Imre és Fia Kft. – Tiffán Limité Villányi Franc 2017.
LEGJOBB FEHÉRBOR:
Garamvári Szőlőbirtok Vinárium Kft. – Prémium Sauvignon Blanc 2021.
Legjobb rosé:
Simigh Borászat – Szekszárdi rosé cuvée 2021.

A borokat augusztus 25-28. között kóstolhatja majd meg a karneváli közönség a Borok Utcájában, a díjak ünnepélyes átadása augusztus 26-án 17:00 órától lesz a Fő téren a Fórum színpadon.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód