Egy százalék magyaré a magyar vagyon harmada

Ez kiugróan magas arány, Európában Törökország után nálunk a legnagyobb a vagyoni egyenlőtlenség.

A legtöbb európai országban a felső egy százalék vagyona növekszik, és növekvő vagyonkoncentráció tapasztalható. A kontinensen azonban messze kiemelkedik Magyarország – derült ki az Átlátszó által publikált elemzésből. Az oknyomozó portál a World Inequality Database és a Credit Suisse bank adatait ismertette.

Törökországban 37,1 százalékos a leggazdagabb 1 százalék vagyonaránya, Magyarországon 33,5 százalék, utánunk pedig Észtország (32,7 százalék), Ausztria (30,6 százalék) és Lengyelország (30,2 százalék) következik.

Magyarországon nem mindig volt az uniós átlag felett a leggazdagabbak vagyonkoncentrációja: az adatokból az látszik, hogy 2014-ben szakadtunk el az átlagtól, és lőttünk ki a lista élére. A magyar adat néhány év alatt emelkedett 24,6 százalékról 33 százalék fölé.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek