Egy tojás 80 forint, fél kiló sajt négyezer – Tényleg 10%-os az infláció?

Nemcsak olvasóink, de mi is körbejártuk a boltokat, hogy megnézzük, milyen árak jönnek szembe velünk mostanság.

Tegnap arra kértük olvasóinkat, írják le, mit tapasztalnak a boltokban. Mi hiányzik a polcokról, és az alapvető élelmiszereknél mekkorát emelkedtek az árak. Rengetegen írtak nekünk. Közben mi is körbejártunk több szombathelyi üzletet, hogy megnézzük, tényleg 10% alatt van-e az infláció, ahogy azt a kormány mondja?

Bizony, hiány van!

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy az árstopos élelmiszerekből, vagyis a lisztből, cukorból, a 2,8%-os tejből, a csirkefarhátból, a csirkemellből és az olajból mennyit lehet kapni – ha egyáltalán lehet - a különböző üzletekben. A Fő tér melletti Spar volt ebből a szempontból a legrosszabb. Ottjártunkkor, kedd délelőtt a termékek jó részéből (lisztből, cukorból és olajból) gyakorlatilag egyetlen darab sem volt a polcon.

Tegnap délben nem lehetett kapni lisztet - sem - a Sparban.
Nyugat.hu

Az általunk felkeresett helyek, vagyis az oladi Tesco és Penny Market, valamint a Körmendi úti Aldi közül csak utóbbiban tapasztaltunk hiányt, ahol tegnap reggel cukrot nem lehetett kapni . Olvasóink tapasztalatai szerint is a cukor és az olaj az, amit nehezen lehet kapni manapság.

A másik két, általunk felkeresett helyen tegnap délben ellátási gond nem volt, az árstopos termékekből sem.

Egy tojás 88 forintért

Többen is jelezték, a nem fixált árú termékek esetében egyfolytában nőnek az árak. Fura módon az egyik legjobban dráguló árucikk a tojás lett, aminek darabjáért korábban még úgy 33 forintot kértek el, mára ez az ár 67 forint lett.

Mi láttunk 78 forintosat, de olvasóink már találkoztak 80, és 88 forintos tojással is , ami azt jelenti, hogy egy 10 darabos dobozért kis híján ezer forintot is ott kell hagynunk a boltban.

Van, ahol duplájára emelkedtek az árak. Olvasóink azt írják, hogy a vaj 650-ről 1200 forintra , míg a fél kilós sajt ára 1900-ról 4200 forintra emelkedett. A tejtermékek közül nem marad ki a túró és a tejföl sem, olvasónk például 1190 forintért vett fél kiló túrót, egy másik szerint pedig a tejföl ára drágult legalább a kétszeresére az utóbbi időben.

De nemcsak az élelmiszerek, a különböző háztartási eszközök ára is drasztikusan megy felfelé. A WC papír árának emelkedésére is felhívták a figyelmünket. Tapasztalataik szerint eddig még 2000 forintért lehetett venni egy nagyobb kiszerelést, de ennek az ára most már 2800 forintra emelkedett , amely 40%-os drágulás a néhány hónappal ezelőttihez képest.

Hol van még a vége?

Ahogy azt tehát olvasóink, és mi is tapasztaltuk, gyakorlatilag egyetlen olyan nagyobb élelmiszerboltot sem találni Szombathelyen, amelyikben 10%-nál megállt volna az infláció. Ahogy azt Önök is megírták, az árak emelkedése nem áll meg, sok helyen a duplázás után akár a triplázás is szóba kerülhet, és még ki tudja, hol van ennek a vége.

Olvasóink szóbeli értékelése

A felhívásunk alatti kommentekből ide teszünk néhány, a nyomdafestéket azért tűrőt.

 • "Mehetne álruhában az emberek közé! Rájönne hogy szidják a felmenőit. Áljonki az emberek közé, adjon magyarázatot nekik miért jut, nekünk meg nem!"
 • "Nincs az a gúnya, ami felismerhetetlenné tenné."
 • "Ha a vágódisznóra gondolsz, őt aligha érdekli. Amúgy meg már teljesen el vannak szakadva a valóságtól... Az egész kormány bagázs..."
 • "Orbán Viktor eljöhet velem boltba.Ott elmondom neki hogy tavaly mi mennyibe került. Kíváncsi leszek ki tudja-e számolni hogy hány százalék."
 • "Például a ribizlimosó készülék tömítés, ami 12 éve a raktárban áll, csak 9%-ot emelkedett. Úgyhogy stimmel a szám."
 • "De a levehető ajtajú turmixgép ára 50%-kal csökkent! Na ez az átlag!"
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság