Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Egy Vas megyei kutyában fedezték fel azt az új kullancsfajt, mely eddig még nem volt jelen az országban

A hazánkban nem őshonos Hyalomma kullancs első fajára bukkantak rá a megyében.

Alig három hónappal az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Kullancsfigyelő projektjének elindítása után a keresett, hazánkban nem őshonos Hyalomma kullancs első fajára bukkantak – közölte az ELKH. A Vas megyében felfedezett egyedet a pécsi Nemzeti Virológiai Laboratóriummal együtt vizsgálják tovább. Az elemzés során az esetleges kórokozókkal való fertőzöttségét is kimutathatják.

A Kullancsfigyelő programban a kutatók a „citizen science” módszer segítségével, a lakosságot bevonva vizsgálják az Európában is egyre gyakrabban előforduló, a krími-kongói vérzéses lázat is okozó kullancsok hazai felbukkanását és megtelepedését.

Az eddig beérkezett öt kullancsfaj – és egy közeli rokon vérszívó, az óvantag – közül az augusztusban bejelentett Hyalomma a legfigyelemreméltóbb.

A nagy méretű, gyors mozgású, csíkos lábú egyedet egy Vas megyei lakos észlelte kutyáján.

Az eb nem járt külföldön, a közeli madárvárta viszont nagy valószínűséggel megfelelő körülményeket biztosított a vándormadárral érkező kullancs fejlődéséhez.

Az ÖK kutatói továbbra is kérik a lakosságot, kiemelten a kutya-, ló- és szarvasmarhatartókat, hogy az észlelt kullancsokat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg, és ha Hyalomma példányt találnak, jelezzék azt a kullancs_KUKAC_ecolres_PONT_hu e-mail címen. Az azonosítással és a beküldés módjával, valamint a Hyalomma kullancsokkal kapcsolatos további információk a Kullancsfigyelő honlapján érhető el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos

Tovább az oldalra