Egy világháborús magyar emlékművet csodál a világ

Több száz külföldi weboldalon több millióan látták már, itthon viszont alig ismerjük.

Most éppen a világ egyik legismertebb és legolvasottabb közösségi hírportálján, a Redditen bukkant fel egy világháborús magyar emlékműnek a fotója, hogy ismét a reflektorfénybe emelje az alkotást.

Az olvasók szerint az egyik legelementárisabb, legkifejezőbb, legmegindítóbb szoborról van szó.

Korábban már számos hírportálon, weboldalon és közösségi médián felbukkant az emlékmű, ami Magyarországon szinte ismeretlen.

Reddit.com

Nem is volt olyan egyszerű kinyomozni, hogy hol található a közösségi média révén világhírűvé vált magyar szobor, de azért csak sikerült.

A világháborúk áldozatainak emlékművét 2014-ben avatták a Pest megyei Vácrátóton. Alkotója: Böjte Horváth István

Az emlékmű faragott képe sajátosan jeleníti meg a "hiányt" és a "szenvedést", az elesett hőst és a hiányát szenvedő családot. A "léggé" vált katona jelenléte a tótosan magyaros helyi viseletben ábrázolt családja körében elgondolkoztat történelmünk nehéz éveiről, évtizedeiről. A képen jelen van az élet fája hajtásaival, mutatva a borzalmak nehézségeit túlélők, a község szívós életerejét

– olvasható a rövid elemzése a Köztérkép.hu weboldalon.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?