Az előrejelzések szerint Magyarországon visszaesik a növekedés

Igazán nagy baj akkor lesz, ha nem lesz megegyezés az EU-val.

Magyarország a világban kialakult események nyomán számos új bizonytalansági tényezővel és gyökeresen új gazdasági keretrendszerrel szembesül. Olyan környezetben igyekszünk növekedni, amelyben a külső körülmények egyre kiismerhetetlenebbek, de összességében kedvezőtlenebbek lesznek, mint a megelőző évtizedben - írja elemzésében az Egyensúly Intézet.

Az intézet egy gazdasági előrejelző csoportot állított fel, amely ezentúl negyedévente készíti el gazdasági előrejelzését. Elsőként az idei őszre állították össze jelentésüket

Előrejelzések 2022 őszére

 • A magyar GDP-növekedés 2022-ben várhatóan 4,4 százalékos, 2023-ban 1,1 százalékos lesz.
 • Az idei második félévben jelentősen lassul a gazdaság növekedése, elsősorban a növekvő energiaárak nyomán jelentkező infláció következtében. Őszre kifullad az a fogyasztási és bevásárlási növekedés, ami az energiatakarékossághoz köthető.

 • A háztartások és a vállalatok azonban összességében erősebb háttérrel néznek szembe a következő hónapok fejleményeivel, mint 2009-ben.
 • A háztartási nettó megtakarítások jóval magasabbal, mint 2009-ben, emellett eltűnt a devizaadósságból fakadó kockázat is. A vállalatok is jellemzően jobb állapotban vannak, mint 2009-ben, míg az állam mozgástere is erősebb.

 • Az euró árfolyama 2022-ben átlagosan 384, míg 2023-ban átlagosan 391 forintos szinten alakul.
 • Ha a gázárak tovább emelkednek, illetve ha lazul a költségvetési fegyelem, a forint tovább gyengülhet.

  Ha nem születik megállapodás az Európai Bizottság és a magyar kormány között az uniós forrásokról, az recessziót idézhet elő a gazdaságban.

  Hosszabb távon a jegybank a gazdasági növekedést kamatcsökkentéssel támogathatja, ami a forint további gyengülését vonzhatja magával.

 • 2022-ben átlagosan 16,8 százalékkal, 2023-ban átlagosan 10,9 százalékkal fognak emelkedni a bérek Magyarországon.
 • Összességében a magyar gazdaság egyensúlyi növekedését egyre jobban a külső tényezők határozzák meg.
 • Az előrejelzést számos nehezen kiszámítható kockázat nehezíti. Ezek mindegyike a gyengébb növekedés és magasabb infláció irányába mutat.

  A legfontosabb módosító tényező a gázárak, illetve tágabban az energiapiaci helyzet alakulása, de csaknem ekkora súllyal változtathatja az ország gazdasági kilátásait az uniós források körüli megegyezés elmaradása vagy jelentős elhúzódása.

  További fontos tényező egy esetleges európai recesszió, amely az exporton keresztül rontaná a növekedési kilátásokat - írja az elemzés.

 • Az infláció 2022-ben várhatóan 14,4, 2023-ban 13,3 százalék lesz.
 • Mindkét évben az élelmiszerek áremelkedése növeli leginkább az inflációt, a módosított rezsipolitika következtében az energiaszámlák is emelik a fogyasztóiár-indexet. A benzinárstop idén 3,4, jövőre várhatóan 3 százalékponttal csökkenti az inflációt.

  De ha az orosz olajimport teljes mértékben megszűnne, az infláció akár további 3 százalékponttal is emelkedhet. Az élelmiszerek árának idei átlagos növekedése megközelítheti a 30 százalékot.

 • 2022-ben 64, 2023-ban 64,2 százalék lesz a foglalkoztatottsági ráta Magyarországon.
 • Eközben idén 3,6, jövőre 3,4 százalék lesz a munkanélküliek aránya. Összességében átlagosan 4,7 millió foglalkoztatottal, valamint 173 ezer munkanélkülivel számolhatunk 2022-re.

  Hosszabb távon a munkaerő-tartalék alacsony szintje és minősége, a kedvezőtlen demográfiai folyamatok, valamint a vendégmunkások alacsony száma a bővülés korlátja lesz.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság