Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bejárta a szombathelyi birtokot a Nyugat-magyarországi Egyetem kancellárja

Hatvan napja van arra, hogy meglássa, mennyit ér a szombathelyi tartomány.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem történt semmi, a kancellár úr csak meglátogatta a Savaria Egyetemi Központot, és ismerkedett velünk. Ő egyébként is az egyetem alkalmazottja, nem értem, mi ebben a hírérték – mondta a telefonban Horváthné dr. Molnár Katalin, a SEK elnök-rektorhelyettese.

A kormány ítéletvégrehajtója?

Az elnökasszonyt azért hívtuk fel, mert információt kaptunk róla, hogy a Nyugat-Magyarországi Egyetemhez kinevezett kancellár, dr. Dinnyés Álmos a napokban Szombathelyen járt. Kíváncsiak lettünk volna arra, hogy az új kancellár milyen ígéreteket tett, milyen terveket vázolt fel, de úgy tűnik, erre várnunk kell.

Dinnyés Álmos
Matusz Károly

De ki is az a kancellár? Érdekes, hogy nagyon röviden és egyértelműen senki sem tudja ezt megfogalmazni. Kezdjük az elején. Hosszú évtizedeken keresztül a felsőoktatási intézményekben az volt a rendszer, hogy az egyetem vezetője a rektor. A legfőbb döntéshozó a szenátus, a gazdasági, pénzügyi irányítás és felelősség pedig a gazdasági főigazgatóé, akinek a főnöke, munkáltatója a rektor.

Ebbe a rendszerbe tette bele a kormány most a kancellárokat. Van, aki akadémiai technokratának, élő adatbázisnak tartja, és vannak, akik szerint nem más, mint a kormány kinyújtott karja, egy ítéletvégrehajtó, aki közvetlenül a kormánynak van alárendelve.

Vétójoguk van a pénzügyekben

Ez utóbbit erősíti a tény, hogy a kancellárokat a kormány nevezi ki, és a szakminiszter a munkáltatójuk. Vagyis, a kormánynak számolnak be, és a kormány utasításait hajtja végre. Állítólag a legfontosabb feladata az egyetem pénzügyi felügyelete lesz, de egyelőre nem tisztázott, milyen a jogviszonya a gazdasági főigazgatóval.

Viszont nagyon sok mindent megtehet. Kezdjük azzal, amit elvileg nem, a szakmai vagyis oktatási munkába nem szólhat bele, legalábbis nem direktben. De abba már igen, hogy milyen szervezeti és szerkezeti átalakításokat hajtsanak végre, egészen addig, hogy milyen szakokat, esetleg karokat, intézeteket szüntessenek meg, szervezzenek át. Mindezt, persze, szigorúan gazdasági alapon.

A legfontosabb, hogy a gazdasági, pénzügyi ügyekben vétójoguk van, hiába a gazdasági főigazgató, a szenátus vagy a rektor döntése. Mindebből sokan azt látják, hogy a kancellár tulajdonképpen a kormány oktatáspolitikáját fogja érvényesíteni, ami alapjában véve a fokozatos pénzkivonásról szól. Ezt, persze, hivatalosan nem ismerik el, a hivatalos megfogalmazás szerint a kancellár feladata, hogy konszolidálja az egyetem pénzügyi helyzetét.

Laza pályázati feltételek

A 28 állami egyetem is főiskola kétharmadában november 15-én hivatalba lépett a kancellár. Pályázatot írtak ki, nyolc egyetemen ez sikertelen lett. Itt: ELTE, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Pannon Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Eötvös József Főiskola, Kecskeméti Főiskola.

Nem egyszerű a helyzet a SEK-en
Mészáros Zsolt

A pályáztatás időszakában sok kritika érte a pályázati feltételeket, azok ugyanis nem tartalmaztak szigorú összeférhetetlenségi szabályokat, és csak három éves vezetői gyakorlatot írtak elő, amit akár saját cégben is meg lehet szerezni.

A Nyugat-magyarországi Egyetem kancellárjának dr. Dinnyés Álmost nevezték ki, ő korábban a győri Széchelyi István Egyetem informatikai tanszékének adjunktusa, projektvezetője volt. Életrajza szerint 1976-ban született Győrben, 1999-ben szerzett műszaki menedzser egyetemi diplomát a Pannon Egyetemen, 2008-ban itt szerezte le a PhD tudományos fokozatot vállalati kockázati menedzsment témában.

Nem egyszerű a helyzet, az biztos

Biztosítótársaságoknál, áramszolgáltatónál, egyéb gazdasági társasságoknál dolgozott projektvezetőként, rendszerszervezőként, 2010-től a Széchenyi Egyetem oktatója, projektvezetője, ügyvivő szakértője volt. Ő fogja felügyelni a Nyugat-magyarországi Egyetem gazdálkodását és pénzügyeit.

Lesz mit, hiszen az utóbbi években komoly változások történtek az egyetemen és a szombathelyi Savaria Egyetemi Központban. A SEK-re tavaly az korábbi évekhez képest 38 százalékkal kevesebben jelentkeztek Örülnek neki: 38%-kal kevesebben jelentkeztek a SEK-re 2013. May 02. 13:43 , tavaly októberben új vezetést kapott megbízást Új vezérkar, régi nevekkel a SEK-en 2013. October 16. 15:04 . Idén februárban már arról szóltak a hírek, hogy a szétesés veszélye fenyeget Szétesik a Nyugat-magyarországi Egyetem? 2014. February 19. 17:38 , az idén hatszáz elsőévest vettek fel, ez megfelel a tavalyi szintnek. Aztán az idén bejelentették, hogy 2015-ben elindul a gépészmérnök-képzés Hende Csaba azt üzente, gépészmérnökképzés rendbe' 2014. October 05. 17:24 , és ehhez már van pénzügyi forrás is.

A már kinevezett kancellárok ezekben a hetekben ismerkednek munkahelyükkel, úgy tudjuk, hatvan napjuk van arra, hogy megtegyék javaslataikat a pénzügyi konszolidációra. És erről nem az egyetem, hanem a kormány, illetve a szakminisztérium dönt majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra