Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szétesik a Nyugat-magyarországi Egyetem?

Egy oktató szerint Szombathely is kilépne, a mosonmagyaróváriak már meg is szavazták ezt. A SEK természettudományi karának dékánja reagált.

Az alábbi levelet az átlátszóoktatás blog közölte , mi is változtatás nélkül adjuk közre.

Tisztelt Szerkesztők!

Az NYME oszlásnak indul(na), ha hagyja az önkény.

Előzmények:

A Nyugat-magyarországi Egyetem sosem működött rendesen, mert a karok messze vannak egymástól, nincs átjárhatóság a távolság miatt, a szakok sokszor párhuzamosan futnak képzési helyeken, ami a hallgatói létszámot szétforgácsolja, (vannak 5 fővel induló szakok) az akkreditáció a volt főiskolákat lehetetlen helyzetbe hozta, mivel a rektor egyetemi karokat akar, de a feltételek nincsenek meg.

A Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári kara megelégelve az NYME folyamatos csődhelyzetét és fizetésképtelenségét, megszavazta, hogy kiválik az egyetemből és a győri Széchenyihez csatlakozik. A SZE rektorával erről valamilyen szinten egyeztettek is.

Írtak egy levelet az államtitkárnak a helyzetről, de választ nem kaptak. Helyette az államtitkár leszólt az NYME rektorának, hogy valami mozgásba lendült az egyetemén. A rektor elviharzott Óvárra, hogy számon kérje a dékánon a dolgot, de ott is csak az eredményről tájékoztatták.

Mivel tavaly már a fehérvári Geo is ki akart lépni, illetve átigazolni, csak azt politikai úton megakadályozták, illetve a szombathelyi karok sem boldogok az NYME frigyben, továbbá a győri kar oktatói is inkább a helyi egyetemhez tartoznának, megindult a rektori henger. A dékánokon keresztül tájékoztattak mindenkit az eseményről, valamint arról, hogy a sajtóval megállapodtak, hogy titokban marad a dolog (ilyen van?), tehát senki ne akarjon nyilatkozni, mert úgy sem közlik le. Kicsit fenyegetőztek, meg zsaroltak, nehogy a szervezet (meg a kiemelt fizetés+projektpénzek, stb.) kimenjen alóluk.

Mindenki megrettent kicsit. A Szombathely menne és önálló akar lenni, az Óvár reménykedik, hogy most sikerül, a Geo szétesett azóta kicsit, de menne az Óbudaihoz, a győri volt dékán (most rektorhelyettes) és a mostani azzal fenyegeti az oktatóit, hogy a SZE szétveri a kart, leépít stb., ha átkerülnének, mert be vannak rezelve, hogy mi lesz velük akkor.

Ezt a levelet azét írtam meg, mert bízom még abban, hogy Magyarországon nem lehet a sajtót letiltani. Ha közzéteszik, talán lesz esély a dolgok letisztulására is.

Üdv.:

egy NYME oktató
(sajnos a béremre még szükségem van)

Az egyetem és benne a Savaria Egyetemi Központ nehézségeivel többször is foglalkoztunk Megásták-e a sírját a szombathelyi egyetemnek? 2013. October 30. 07:58 , a vezetők optimista válaszokat adnak kérdéseinkre, mint legutóbb is Nem kapott pénzt a szombathelyi mérnökképzés 2014. February 10. 07:29 , amikor a gépészmérnök-képzés elindítása előtt tornyosuló akadályokról érdeklődtünk.

A fenti levelet egyébként továbbítottuk a SEK-re, amint választ kapunk, természetesen közöljük.


A SEK természettudományi karának dékánja reagált a levélre, pontosabban a kar terveit osztotta meg velünk. Íme:

Az NymE SEK Természettudományi Kar tervei, programjai

A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Természettudományi Kara a hazai felsőoktatás jelenlegi átalakuló helyzetében négy stratégiai célkitűzést fogalmazott meg. A természettudományi képzési terület jelenlegi alap- és mesterképzéseinek megtartása és lehetőség szerinti fejlesztése, a pedagógiai képzési területhez tartozó természettudományos tanári szakok bővítése, a gépészmérnöki alapképzés, valamint a környezettudományi doktori programok indítása.

A célok elérést segítik az elmúlt három évben megvalósított, körülbelül egymilliárd forint értékű infrastrukturális és személyi fejlesztések. A meglévő laboratóriumokat felújítottuk, újakat alakítottunk ki, korszerű oktatást-kutatást szolgáló műszereket vásároltunk és megtörtént a kar fő épületének szigetelése, ablakcseréje is. A kényszerű létszámleépítések mellett nemzetközi egyetemi és tudományos kapcsolatokkal rendelkező új oktatókat alkalmaztunk. Fejlesztésünk eredményeit a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság is elismerte tavalyi értékelésében.

Idén szeptemberben indítjuk a fizika alapképzés csillagászati szakirányát, a közeli jövőben tervezzük angol nyelvű biológiai kurzusok meghirdetését külföldi diákok részére, valamint az általános iskolai matematika tanári szak újból engedélyeztetését. Megfelelő ütemben halad a gépészmérnöki alapképzés akkreditációjának előkészítése, vannak jelentkezők a gépészmérnök oktatói állásokra, akik közül a legjobb felkészültségű szakembereket fogjuk kiválasztani.

A környezetgeomorfológiai és környezetfizikai doktori programjainkat a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézetével kötött együttműködési megállapodás is segíti. A programok tervezetét még e félévben tárgyalja az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács, elfogadásukra minden esély megvan és utána a Természettudományi Kar megfelel az egyetemi kar valamennyi akkreditációs feltételeinek.

A kar hallgatói létszámának csökkenése tavaly elsősorban abból származott, hogy a korábbi, viszonylag népszerű felsőfokú szakképzéseink a kormányrendelet értelmében megszűntek, az új felsőoktatási szakképzések indítására a természettudományi képzési területen pedig a kormányrendelet alapján nincs lehetőségünk. Az alap- és mesterképzési szerkezet átalakításával, doktori programok indításával és az oktató- és kutatómunka színvonalának emelésével tehetjük vonzóbbá a szombathelyi természettudományos és műszaki felsőoktatást.

dr. Gyurácz József
TTK dékán

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Nem kapott pénzt a szombathelyi mérnökképzés

600 millióra pályázott a SEK, első körben nem nyertek, de optimisták, és 100 milliónak is örülnek.

Megásták-e a sírját a szombathelyi egyetemnek?

A szombathelyi felsőoktatást feláldozták Sopron oltárán, állítja olvasónk. Utánakérdeztünk, tényleg történtek-e "furcsaságok" a kinevezések körül.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet