Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem kapott pénzt a szombathelyi mérnökképzés

600 millióra pályázott a SEK, első körben nem nyertek, de optimisták, és 100 milliónak is örülnek.

Ez a lényege a levélnek, amit kérdéseinkre küldött a Savaria Egyetemi Központ természettudományi karának dékánja. Dr. Gyurácz József azt írja, hogy 600 millióra pályáztak, egyelőre nem kerültek be a nyertesek közé, de egy-két pályázat még sikeres lehet, ez február végéig derül ki. A dékán hozzáteszi, részben a pályázati támogatásból akarják megvalósítani a tervezett gépészmérnökképzés indításához a tananyagfejlesztést, a szükséges személyi bővítéseket és a leendő hallgatók számára a kampányt is.

Lesz másik pályázat?

A dékán bizakodó, hiszen – mint írja – januárban megkapták az erre az évre eredetileg tervezett költségvetést, és ebben a gépészmérnökképzésre 100 millió forint külön támogatást kaptak. Hozzátette, a gépészmérnök képzés akkreditációjának előkészítése a pályázattól függetlenül, a terveknek megfelelően folyik. Megjegyezte, hogy a természettudományi karnak négy stratégiailag fontos célkitűzése van, ezeknek megfelelően alakítják a terveket, programokat, fejlesztéseket.

A sikertelen pályázatról a januári közgyűlésen Új menetrend, új reklámrendelet, bimbózó kampány 2014. January 30. 09:35 szereztünk tudomást, Molnár Miklós alpolgármester beszélt róla egy kérdés kapcsán. Molnár azt is mondta, úgy tudja, hogy lesz újabb pályázat, ahol indulhat majd támogatásért az egyetem, a dékán ezt nem említette levelében.

A gépészmérnök-képzés elindításáról egyébként még tavaly írtak alá megállapodást Aláírták a megállapodást a szombathelyi mérnökképzésről 2013. November 22. 17:29 , az aláírók között volt az egyetem, a szombathelyi önkormányzat, valamint a térség legnagyobb vállalatainak (BPW Hungária Kft., DELPHI Magyarország Kft., EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft., Jabil Circuit Magyarország Kft., LUK Savaria Kft., Opel Szentgotthárd Kft.) küldöttsége. Persze, mindezt előre bejelentették egy sajtótájékoztatón Hende: A mérnökképzést lehúzta a tehetetlenségi erő gravitációs ereje 2013. November 20. 16:08 is.

Tervek vannak, pénz még nincs

A műszaki képzés erősítését a munkaerőpiaci adatokkal indokolták, azzal, hogy a térségben kevés a jól képzett műszaki szakember, márpedig a komoly kommunikációval beharangozott Pannon Mechatronikai és Járműipari Központnak 25 ezer új munkahelyet ígérnek 2020-ig 2013. January 24. 15:53 erre van szüksége. Ez a központ fogja össze Vas és Zala megye nagy ipari cégeit, melyek között többségben vannak a járműipari és gépipari beszállítók.

Az is elhangzott már sokszor, hogy a gyártás és a képzés összehangolásával a Központhoz tartozó cégek felvehetik majd a versenyt a győri Audi és a kecskeméti Mercedes-gyár generálta fejlődéssel. Ezért akarják átalakítani a szombathelyi egyetemi központ képzéseit, elég drasztikusan, hiszen itt megszűnt már egy önálló kar, vannak olyan szakok, amiket már tavaly sem indítottak el Csupán 586 gólya jön szeptemberben a SEK-re 2013. July 26. 13:21 .

Mindehhez viszont állami támogatás kellene, hiszen az egyetem és azon belül a SEK költségvetését is jelentősen csökkentették. Kíváncsian várjuk a folytatást.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Új menetrend, új reklámrendelet, bimbózó kampány

Gyebrovszki azt szeretné, ha Hende felavatná a cipőjét. Olvassa újra közgyűlési tudósításunkat.

Aláírták a megállapodást a szombathelyi mérnökképzésről

A már többször bejelentett tervek szerint 2015-ben indul a gépészmérnökképzés a SEK-en. A városháza közleménye.

Hende: A mérnökképzést lehúzta a tehetetlenségi erő gravitációs ereje

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2015. szeptember 1-jével kezdik meg az első szombathelyi gépészmérnökök alapképzését.

Csupán 586 gólya jön szeptemberben a SEK-re

Nem lesz Szombathelyen egyetlen szabad bölcsész, sem kommunikáció szakos elsőéves. Visszatérnek viszont a klasszikus tanárszakosok.

25 ezer új munkahelyet ígérnek 2020-ig

Csodaszámok: 1000 milliárd forint termelésnövekedés, 250 milliárdnyi beruházás. Mindez a Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg autóipari centrumban.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra