Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megásták a sírját a szombathelyi egyetemnek - vagy mégsem?

Ha a sokak által szidott „tanárképző” megszűnik, akkor Szombathelyre is a hanyatlás vár, mert a szombathelyi felsőoktatást feláldozták Sopron oltárán, állítja olvasónk. Utánakérdeztünk, tényleg történtek-e furcsaságok a kinevezések körül.

Egy magát a

BDTF lelkiismeretének

tartó olvasónk „Új vezérkar, régi nevekkel a SEK-en” címmel pár hete megjelent írásunkra Új vezérkar, régi nevekkel a SEK-en 2013. October 16. 15:04 reagálva nem kevesebbet állít, minthogy a NYME-SEK-en a közelmúltban lezajlott kari összevonások és dékáni kinevezések voltaképpen egy dologról szóltak, mégpedig a szombathelyi felsőoktatás feláldozásáról, meggyengítéséről, a soproni központ fenntartása érdekében: egyszóval megásták a szombathelyi egyetem sírját. A választás pedig lehetőséget biztosított a rektornak,

hogy immáron az új vezetésben az ő hűséges „katonáit” állítsa, akiket bábuként használhat a feladatok végrehajtásánál.

A szombathelyi intézmény vezetője pedig mindent megmozgatott azért, hogy demokratikus döntésnek tűnjön, az új emberek kinevezése:

Természetesen, az összes jelölttel találkozott, beszélgetett, de ő már tudta, hogy kire lesz szüksége: előre le volt minden játszva.

Egy választás furcsaságai

A dékáni posztokra kiírt pályázatokra kettő, illetve három jelölt adta be önéletrajzát. Elnök-rektorhelyettes posztra Horváthné, dr. Molnár Katalin és prof. Dr. Kolláth Zoltán, míg dékánira dr. Antoni Donato Sciacovelli, dr. Polgár Tibor, és Horváthné, dr. Molnár Katalin.

Érthetetlenek tűnt, miért adja be pályázatát két posztra is, ám ahogy haladt előre az idő, szépen kiderült minden

- állítja olvasónk.

Információi szerint

négy véleményező bizottság, tanács foglalt állást a jelöltekről, illetve pályázatukról. Első körbe a pályázat előkészítési bizottság hallgatta meg őket. prof dr. Kolláth Zoltán pályázatát ez a plénum, kapásból elutasította, mivel nem felelt meg a kiírásnak. Érdekesség, hogy az adott probléma, miszerint a professzor nincs felsőoktatásban vezetői tapasztalata, de egy karnál nagyobb oktatói gárdát már pályafutása alatt irányított, csak itt vált kizáró tényezővé, előtte a rektor ezt még személyesen támogatta, sőt. Ezzel a lépéssel már csak egy jelölt maradt az adott pozícióra. Utána következett a dékáni pályázatok véleményezése.

Molnár Katalin, Faragó Miklós, Antonio Donato Sciacovelli
Molnár Katalin, Faragó Miklós, Antonio Donato Sciacovelli
Garai Antal Atom

Érdekesség – utalt rá olvasónk, hogy a bizottság elő helyen dr. Polgár Tibort, második helyen Horváthné, dr. Molnár Katalint támogatta, míg dr. Antoni Donato Sciacovelli pályázatát nem tartotta megfelelőnek. Állítása szerint ráadásul a két jelölt pályázatában

elég sok volt az azonosság, bekezdések voltak szóról szóra azonosak

. Aztán jött a SEK tanácsának véleménye, és a dékáni pályázat szempontjából fontos kari tanácsé. Végül dr. Molnár Katalint 7:4 arányban elutasította a tanács, míg dékáni kérdésben dr. Polgár Tibort 6 a másik két jelöltet 2-2 szavazattal támogatta.

A BDPK kari tanácsa elején a dékáni pályázatát szintén nem meglepő módon aztán dr. Molnár Katalin visszavonta, ezáltal nem megosztva a szavazókat. Mindenesetre itt is dr. Polgár Tibor jött ki győztesen, méghozzá 16:12-es arányban. Egy nappal később a rektor mégiscsak dr. Antoni Donato Sciacovellit nevezte ki a kar dékánjának. –

olvashatjuk a levélben.

Minden az elejétől kezdve le volt zsírozva

Már csak a szenátus véleményezése volt hátra, amiről azért tudni kell, hogy mindig figyelembe veszik az előkészületi döntéseket is, és az alapján hozzák meg „ítéleteiket”:

Nos ez most ne így történt, hogy miért arra nagyon egyszerű a válasz. Rektor úr minden erejét megmozgatta az adott nap délelőttjén, hogy meggyőzze a szenátus tagjait, válasszák a neki tetsző személyt, így ő már nyugodt szívvel hivatkozhat rájuk, és nevezheti ki őt/őket. Sajnos ez sikerült is neki, és míg az elnök-rektorhelyettesi pozíció részben érthető is (szenátus részéről), mivel csak egy személy maradt, viszont a dékáni pályázatnál történő szavazás felháborítónak tartom én, és őszintén kijelenthetem, hogy kollégáim java része is. Ahogy tudom, itt 13 szavazatot kapott még így is dr. Polgár Tibor, és 19-et dr. Antoni Donato Sciacovelli. A kinevezéseket pedig már tudjuk… Akkor pedig mi szükség volt erre a színházra, miért is kellett demokratikusnak feltüntetni egy döntést, amikor nem erről van szó, és hogy fogja tudni irányítani egy, illetve két vezető a SEK-et, ha a mögöttük álló gárda nem támogatja őket?

– kérdezi.

Olvasónk szerint ezzel a döntéssel megásták a sírt a szombathelyi felsőoktatásnak:

Azt gondolom, hogy a városnak tenni kéne ez ellene valamit, mert ha a sokak által szidott „tanárképző” megszűnik, akkor Szombathely városa is el fog indulni a hanyatlás irányában. (Sajnos ezt már a hallgatói számok visszaesése óta lehet látni.)

Nem „színház”, hanem az egyetem működési rendje

Természetesen, mielőtt olvasónk levelét leközöltük volna, megkérdeztük a másik oldalt, az újonnan kinevezett vezetőt, a SEk-elnök-rektorhelyettesét, Horváthné dr. Molnár Katalint is, aki az alábbi válaszlevelet juttatta el hozzánk:

Tisztelt Levélíró!

Ön a BDTF (Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola) élő lelkiismereteként írta alá hozzászólását, s meggyőződésem, hogy sorait valóban az intézmény és a szombathelyi felsőoktatás iránt érzett őszinte elkötelezettség hatja át. Egyebek között ezért is kérem, engedjen meg néhány pontosítást.

Említést tesz a Savaria Egyetemi Központban lezajlott strukturális átalakításról, amelyet „a teljes igazság” vélt ismeretének birtokában Ön a Szombathely felsőoktatás feláldozása irányába tett lépésként értékel. Ezek az intézkedések azonban – állításával szemben – éppen azt a célt szolgálják, hogy városunkban megszilárduljon az Egyetemi Központ működése. E rendkívül összetett problémának most csupán két aspektusát emelem ki. A Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar, valamint a Bölcsészettudományi Kar összevonását egy szervezeti egységgé a gazdasági megfontolások mellett elsősorban az indokolja, hogy a létrehozott Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar, összhangban az intézmény hagyományaival és az oktatáspolitikai elképzelésekkel, a tanárképzés nyugat-dunántúli bázisává válhasson. Ezt a célt az új szervezet az eddiginél jóval hatékonyabban képes szolgálni. A szándékra utal egyébként az új kar elnevezése is, mely a régióban egyértelműen összefonódik a pedagógusképzés ötven évet meghaladó tradíciójával.

Mivel érintett vagyok az ügyben, ezért a rektorhelyettesi kinevezéssel összefüggésben csupán annyit jegyeznék meg, hogy Ön, „a teljes igazság” ismeretében levelében elmulasztotta felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy a pályázati kiírások szövegét előzetesen mindazon intézményi testületek véleményezik, amelyek aztán magukat a pályázatokat is. Annak tartalma tehát a lehető legdemokratikusabb módon alakul ki. Így került a kiírásba feltételként a felsőoktatási magasabb vezetői tapasztalat, ami egyébként valamennyi magasabb vezetői beosztás esetében követelmény. Az Előkészítő Bizottság (EB) ennek fényében utasította el a másik rektorhelyettesi pályázat befogadását.

A „teljes igazsághoz” hozzátartozik az is, hogy dr. Antonio Donato Sciacovelli dékáni pályázatát – ellentétben azzal, amit Ön állít – az EB minden tekintetben megfelelőnek találta a kiírásban foglaltaknak. Ellenkező esetben azt a további testületek nem is véleményezhették volna.

Végezetül „a teljes igazsághoz” az is hozzátartozik, hogy a magasabb vezetői kinevezésekről a döntés joga valamennyi hazai felsőoktatási intézményben a rektor kezében van. Az Ön által leírt folyamat tehát nem „színház”, hanem az egyetem működési rendjének minden tekintetben megfelelő eljárás. Megköszönve a szombathelyi felsőoktatás iránti elkötelezettségét, tisztelettel üdvözlöm:

Horváthné dr. Molnár Katalin
elnök-rektorhelyettes

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Új vezérkar, régi nevekkel a SEK-en

A Nyugat-dunántúli tanárképzés centruma Szombathelyen lesz – ezt is ígérik, és azt is, hogy az országban mindössze 5 ilyen központ működik majd. .

Csődben a Nyugat-magyarországi Egyetem?

Állítólag nem tudnak béreket és ösztöndíjat sem fizetni. Az egyetem nem akar nyilatkozni.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra