Miniszterelnök úr, nem ezt kértük!

Tovább demonstrálnak a hallgatók a jogaikért. Kettős beszéd és terelés a kormány kommunikációja.

A kormány beadta a derekát, a diákok elérték céljukat a tüntetéssel, ugyanannyi hallgatót vesznek fel, mint 2012-ben. – írhatnánk ezt is, ha csak a híradót néznénk és a kormány kommunikációjára figyelnénk, de inkább hanyagoljuk a szemellenzőt, ezért ismét elmentünk a SEK aulájában rendezett fórumra, ahol továbbra is csak az élhető jövőjükért aggódó diákokat találtunk.

Az aulában sokan gyűltek össze, középiskolások, egyetemi hallgatók, és idősebbek is kíváncsiak voltak, hogy mik az elmúlt pár nap, illetve pár óra fejleményei. Ugyanis ma Giró-Szász András kormányszóvivő bejelentést tett, hogy nem lehet kevesebb a 2013-ban államilag támogatott képzésre felvett hallgatók száma 55 ezernél, és 24 milliárd forinttal több támogatást kap a felsőoktatás. E bejelentés ellenére a tüntetéseket nem fújták le, országszerte fórumokat tartottak a diákok, Budapesten pedig ezrek vonultak igazukért. Hogy miért nem?

Lehetőség a diákoknak vagy kiskapu a kormánynak?

A kormány megpróbálja lekenyerezni a hallgatókat, húzzák az időt, szeretnék a kommunikációjukkal elérni, hogy vonuljanak vissza a diákok az utcáról. De amit kínálnak az csak egy lehetőség, amihez még nem mondták meg, hogy milyen feltételeket szabnak. – mondta el Gáspár Gergely a Nyugat-magyarországi Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke. Beszédében arra is kitért, hogy ha van 55 ezer hely, amire a megszabott ponthatárokkal maximum csak ezren jutnak be, az nem lehetőség, hanem egy kihasználható kiskapu. Így amíg nem határozzák meg a pontos számokat, addig nem lehet a diákoknak nyugtuk.

Gáspár Gergely, NymE EHÖK elnök
Gáspár Gergely ami most megy a kormány részéről, egyelőre csak terelés
Bonyhádi Zoltán

A HÖK-vezető kitért arra is, hogy az állam nem szándékozza finanszírozni a gazdasági és jogi képzéseket, így ha valaki az elmúlt években közgazdásznak vagy jogásznak tanult, most vagy kényszerből vált s például földrajz tanárnak jelentkezik az egyetemre, vagy vállalja a tandíjat, amit ha nem tud fizetni, akkor marad a Diákhitel és megint ott vagyunk ahol az elején: ez így nem elfogadható. Gáspár arról is beszélt, hogy nem mindenki akarja elhagyni az országot, a határ mellett nőtt fel, de ő sem tervezi, hogy menjen. A röghöz kötéshez való erőszakos ragaszkodás helyett lehetőséget, élhető jövőt kell biztosítani.

„Miniszterelnök úr, nem ezt kértük!”

András, szombathelyi gimnazista lendületesen kezdte beszédét, majd elragadta a hév, s hangos szónoklatát masszív taps jutalmazta. A diák szerint olyan törvényre van szükség, ami nem rekeszti a felsőoktatásból a szegényebb sorból jövőket. „Orbán Viktor régi hitvallása szerint a felsőoktatás nem jutott volna oda, ahol most van. És egy fidelitasos fiatalokkal tartott romkocsmai beszélgetéssel nem reformálja meg a rendszert. Sem több helyen vágott „spontán” videókkal. A lényeg nem változott, csak a külső.” – a diák kiáltotta a mikrofonba, hogy Kövér László ne nevezze a jogaikért kiálló diákokat csőcseléknek, Semjént és Schmittet is megemlítette. „Városi szinten csak nyolcvan diák tanulhatna tovább ingyen. Miniszterelnök úr, nem ezt kértük!”

Összefogás a magyar felsőoktatásért - hallgatói fórum a NymE SEK aulájában
A gimnazisták felszólítják Kövér Lászlót, hogy ne nevezze az utcára vonuló diákokat csőcseléknek
Bonyhádi Zoltán

Időközben Gecseg Jácint és Plujzer Károly a SEK HÖK részéről elment a Nyugat Rádió stúdiójához, majd beolvasták a rektori konferencia közleményét és a hallgatók hat pontját. Jogos a kérdés a diákok részéről, hogy igazságosan osztják-e el a finanszírozott helyeket, mivel ha a fővárosi egyetemek elszipkázzák a hallgatókat, akkor lassan elsorvadnak a vidéki intézmények. Továbbá 24 milliárdot megmozgatni a költségvetésben úgy, hogy azt szinte egy-két nap alatt jelentik be, szintén nehezen elképzelhető, bár Matolcsy nemrégiben olvasott egy veszélyes könyvet, lehet hogy erre is volt benne megoldás.

„Idén érettségiző, kétségbe esett diák vagyok”

Így mutatkozott be Kurucz Hella, a városi diákönkormányzat elnöke. Szerinte az eddigi, kisebb-nagyobb hibákkal, de üzemelő rendszerben legalább volt lehetőség. Azzal nincs baj, ha formálni akarják, csak azzal, hogy nem tudnak felelősen dönteni. Elutasítjuk a kettős beszédet! – tette hozzá, a jelenleg eléggé nem szavahihető kormánykommunikációra célozva.

Kurucz Hella, Szombathely diákpolgármestere
Kurucz Hella idén érettségiző, kétségbeesett diák
Bonyhádi Zoltán

Hurtik Péter, a SEK HÖK elnöke sem hisz ebben a három nap alatt összeállított új koncepcióban, amíg nincs írásba adva, addig nem hiteles. A kormány által említett, a későbbiekben adódó állások (a közszférában) nehezen elképzelhetők, hiszen jelenleg is leépítik, átszervezik ezt az ágat. Hurtik szerint ne számítson arra a kormány, hogy az ünnepek alatt elül a dolog, nem fognak pihenni, tovább küzdenek a diákok jogaiért. És továbbra sem tartoznak semmilyen politikai szervezethez sem, függetlenek maradnak, mert addig erősek.

Összefogás a magyar felsőoktatásért - hallgatói fórum a NymE SEK aulájában
Hallgatói fórum
Bonyhádi Zoltán

A diákvezetők figyelemre intették a hallgatókat, hogy már beindult a gépezet, ami próbálja a diákok közti összefogást megbontani. Kérték, hogy ezeknek ne üljenek fel, és nyugodtan nyilvánítsák ki véleményüket, akár kommentben, akár utcán, de csak úgy ahogy eddig: „értelmiségi vagy leendő értelmiségiként kell kiállnunk az ellen, hogy ilyen eszközökkel akarnak minket kezelni.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Orbán üzeni a romkocsmából: nem lesznek keretszámok

A kormányfő videót töltött fel a Facebookra, amiben közölte: egyszerűbb, átláthatóbb szabályozásra lesz szükség, ami a felsőoktatást illeti.

Hiába güriztem, Hoffmann Rózsa elintézte az álmaimat

Rendőrök is megjelentek a szombathelyi egyetemi hallgatók fórumán. A diákok szerint nagyon rossz dolgok előszele a mostani kormánydöntés.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet