A tandíj kirekeszt és elriaszt - vagy már nem?

Egyetemistákból és középiskolásokból álló csoport szólalt fel a szombathelyi közgyűlésen. Veszélybe kerülhet a szombathelyi felsőoktatás?

Reggel nyolckor gyülekeztek a Savaria Egyetemi Központ előtt a diákok, transzparenseket és plakátokat tartva kezükben. A tizenkét fős csoport onnan a Városházához igyekezett, hogy felszólalhassanak a városi közgyűlésen. Egy nyílt levelet írtak, ezt kívánták felolvasni, illetve továbbítani a polgármesternek.

A tegnap esti Hallgatói Fórumon Hiába güriztem, Hoffmann Rózsa elintézte az álmaimat 2012. December 12. 22:14 már elhangzott mindaz, amit az NymESEK hallgatói leírtak egy nyílt levélben. A közgyűlés előtt kiderült, hogy felszólalásuk nem kapcsolódik a napirendi pontokhoz, ezért nem kapnak időpontot. Ennek ellenére a javarészt középiskolásokból álló csoport beült a terembe. A közgyűlés kezdetekor Marton Zsolt szót adott nekik, ekkor felolvasták levelüket. A felszólalók a fideszes Ágh Pétert hiányolták, aki 2008-ban azt mondta, hogy a tandíj kirekeszt és elriaszt. Ez 2012-ben már nem így van? Majd elmondták, hogy szerintük a tandíj bevezetésével a tehetséges emberektől veszik el a továbbtanulás lehetőségét. Szó esett még a röghöz kötésről, keretszámcsökkentésről, és arról, hogy a döntéshozók érdemi egyeztetés nélkül hoznak ilyen döntéseket, ezzel megakadályozva az értelmiség újratermelődését.

A felszólaló Gecseg Jácint HÖK-ös vezető tiltakozó plakátokat adott át azoknak, akik egyet értenek vele. Az ellenzék elfogadta a plakátokat, Horváth Zoltán LMP-s és Czeglédy Csaba MSZP-s képviselő is kért egyet, de Balassa Péter Jobbikos képviselő mellett is láttunk egyet.

Hallgatói demonstráció a közgyűlésen és a kormányhivatalban
Ellenzékiek a plakátokkal
Bonyhádi Zoltán

Később Czeglédy javasolta, hogy vegyék napirendre, miben tudna segíteni az önkormányzat a szombathelyi diákoknak. És erről készítsenek egy előkészítő anyagot is, mert ha így marad a helyzet, Szombathelyről még több fiatal vándorol el, és lecsökken a társadalmi mobilizáció.

Az egyetemisták a közgyűlésről átvonultak a Kormányhivatalba, ahol keresték Harangozó Bertalant, ám mivel a vezető épp szabadságon van, így ezután helyettesét keresték, aki szintén nem ért rá. Végül a hivatal egyik munkatársa vette át az egyetemisták petícióját (a nyílt levelet, amely a polgármesternek szól).

Hallgatói demonstráció a közgyűlésen és a kormányhivatalban
Diákok a Kormányhivatalban
Bonyhádi Zoltán

Hurtik Pétertől, a SEK HÖK elnökétől megtudtuk, hogy sztrájkbizottságot alakítottak és nem engednek a nyomásnak, tovább harcolnak az ügyért, később újabb fórumra készülnek az egyetemen, több diákkal, s már középiskolásokkal is, akik féltik a jövőjüket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hiába güriztem, Hoffmann Rózsa elintézte az álmaimat

Rendőrök is megjelentek a szombathelyi egyetemi hallgatók fórumán. A diákok szerint nagyon rossz dolgok előszele a mostani kormánydöntés.

Egyetemisták tüntettek a kormány oktatáspolitikája ellen

A kormány napokban elfogadott felsőoktatási koncepciója, elsősorban a keretszámok tervezett csökkentése ellen tiltakoznak a hallgatók.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet