48 férőhelyes bölcsődét épít a katolikus egyház Szombathelyen

A Gagarin úti és a táplánszentkereszti idősotthonok működtetését is átveszi az egyházmegye.

Elkezdődött a Szombathelyi Egyházmegye új, 4 csoportszobás, 48 kisgyermek ellátására alkalmas bölcsődéjének kivitelezése. Sőt, nemcsak elkezdődött, hanem rohamtempóban halad az építkezés – tudtuk meg a projektről tartott sajtótájékoztatón szerda délelőtt a Püspöki Palotában.

A Kálvária templom mögött, a Középhegyi útnál szép és nyugodt környezetben épül a bölcsi. Az egyházmegye már működtet óvodai- általános iskolai és középfokú oktatási intézményeket, bölcsődéje viszont nincs. Célja, hogy biztosítani tudja a gyermeknevelési-oktatási folyamat teljességét, ehhez illeszkedik az új projekt - hangzott el a tájékoztatón.

48 férőhelyes új bölcsődét épít a Katolikus Egyház Szombathelyen sajtótájékoztató
Október 14-én így nézett ki az építési terület. A képre kattintva galéria nyílik.
Nyugat.hu

Több mint 560 négyzetméter alapterületű intézmény épül, az összes szükséges eszközt, bútort a projekt keretében szerzik be. Mátis Barna, okleveles építészmérnök, a Mátis és Egri Tervező Kft. ügyvezetője elmondta, minden olyan szempontot figyelembe vettek a tervezésnél, amely az ilyen kicsi gyermekek érdekeit szolgálja.

Játszóteret, központi belső udvart is kialakítanak, amely biztonságos és megvédi a gyerekeket az utca zajától. Lesz külső illemhely, hogy a gyerekek, ha az udvaron játszanak, ne kelljen bemenniük az épületbe sáros cipővel. Növényekkel sok árnyékos területet, párakaput, fedett teraszokat is létesítenek. Az épület a modern technológiának köszönhetően közel nulla energiaigényű lesz.

Szombathelyi Egyházmegye bölcsőde látványtervek
Belső udvart is kialakítanak. A képre kattintva galéria nyílik.
Szombathelyi Egyházmegye

Székely János szombathelyi megyéspüspök szerint a legjobb a gyermek számára, ha az édesanya otthon maradhat, de sok olyan helyzet van a mai felgyorsult társadalomban, ahol nem tudnak besegíteni a nagyszülők, ahol mindkét fizetésre égetően szüksége van a családoknak, vagy az édesanyák teljesen egyedül nevelik gyermeküket. Ezeknek a családoknak segít az egyházi bölcsőde. A hit hangulatát énekekkel, imákkal, gyertyagyújtással, a karácsonnyal, a húsvéttal szeretnék megéreztetni. Ezt a pluszt tudják adni a szolgáltatás mellé.

Szombathelyi Egyházmegye bölcsőde látványtervek
Ilyen lesz az egyik csoportszoba. A képre kattintva galéria nyílik.
Szombathelyi Egyházmegye

Székely János beszélt az új kezdeményezésükről is: az idősek ellátásában is szerepet vállalnak, a Gagarin úti és a táplánszentkereszti idősotthonok egyházi fenntartásba kerülnek 2024. január 1-jétől.

Wimmer Roland, Hende Csaba, Székely János, Nemény András, Mátis Barna a sajtótájékoztatón.
Nyugat.hu

Részt vett a sajtótájékoztatón Hende Csaba országgyűlési képviselő is, aki kiegészítette Székely Jánost azzal, hogy bölcsődére nemcsak muszájból, hanem azért is szükség van, mert sok nő gyermeket és karriert is szeretne, nem akarnak kimaradni a munkából, az ő érdekeiket is szolgálja az épülő bölcsőde, amelyhez 720 millió forinttal járul hozzá az állam uniós forrásból.

Hende Csaba természetesen megragadta a lehetőséget, hogy méltassa a kormány családpolitikáját is, és hangsúlyozta, hogy az egyházmegyének adott támogatás egyben Szombathelynek adott támogatás is.

Szombathelyi Egyházmegye bölcsőde látványtervek
Ilyen lesz az egyik csoportszoba. A képre kattintva galéria nyílik.
Szombathelyi Egyházmegye

Nemény András Szombathely polgármestere arról beszélt, hogy a városvezetőknek, az állami, egyházi vezetőknek az a dolguk, hogy megteremtsék a feltételeket ahhoz, hogy az emberek itt akarjanak családot alapítani. Szombathelynek minőségi bölcsődei rendszere van, amelyet a város működtet: összesen 600 gyerek jár a bölcsődékbe, és 174-en dolgoznak az intézményekben. Felhívta a figyelmet, hogy a szentkirályi városrészen is épül egy, mert nagyon nagy az igény.

Nemény hangsúlyozta: örül az egyház új szolgáltatásának, a város minden segítséget megad a megvalósításhoz, kivitelezéshez.

A katolikus bölcsőde 2025. június 30-ra készülhet el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet