Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egymilliárdos megszorítás Szombathelyen?

Úgy tűnik, kiderült, miért akarja a jobboldali többség a választások után tárgyalni a város költségvetést. Kereken egymilliárd forinttal kevesebbet szánnak működtetésére, mint a mostani városvezetés. Közöljük a tervezett elvonások listáját.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A múlt heti közgyűlésen A költségvetés nélküli város 2010. March 25. 09:00 derült ki, hogy a Fidesz és a Pro Savaria frakciók csak április 20-án hajlandóak megtárgyalni a város költségvetését. Pedig a büdzsé adatait - a törvényi előírás szerint - március 19-ig el kellett volna küldeni a Magyar Államkincstárnak. A szombathelyi közgyűlés jelenleg a mulasztásos törvénysértés állapotában van, pedig elvileg már novemberben elkezdték a koncepció tárgyalását. Ám a jobboldal folyamatosan leszavazta a napirendre vételt azzal, hogy előkészítetlen, majd azzal, hogy a városvezetés által benyújtott tervezet túl nagy megszorításokat jelent az ágazatoknak.

A háttérben azért dolgoztak

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Később azzal indokolták a tárgyalás elhalasztását, hogy túlságosan eladósodik a város, hiszen a megszorítások lefaragása után a hiányt hitelből kellett volna pótolni, amely a januári és februári koncepcióban még ötmilliárd forintnyi volt. Március közepén Megint nincs költségvetése Szombathelynek 2010. March 18. 17:45 mindezt színesítette Marton Zsolt Fidesz-frakcióvezető kijelentése, miszerint nekik a polgármesterrel van gondjuk, mivel Ipkovich György országgyűlési képviselőként a parlamentben megszavazta a Bajnai-kormány költségvetését, ezzel pedig nehéz helyzetbe hozta a várost.

Márciusban aztán a városvezetés arra kérte Ipkovich: Vegyék ki a kampányból a város költségvetését! 2010. March 14. 06:53 a jobboldali közgyűlési többséget, legalább mondják meg, mit tartanának jónak, fogalmazzák meg módosító indítványaikat, ezeket beépítik a tervbe, és így talán lesz végre költségvetése a városnak.

A háttérben elindult az egyeztetés, amely – úgy tűnik – eredményre is vezetett, a legújabb koncepcióban már egymilliárddal kevesebb a hiány, vagyis

csupán

négymilliárdnyi hitelt kell felvenni az idén.

Csak a választások után dönthetnek?

Az egymilliárdos megtakarítás természetesen növekvő megszorításokat jelent. A bírtokunkba került táblázatban megnézheti az adatokat, az egyes ágazatokat érintő megszorításokat itt meg lehet nézni , de azért kiemelünk néhányat.
Az oktatásra például 8 milliárd 319 milliót szántak korábban, ezt 467 millióval csökkentik. 103 millióval gazdálkodhat kevesebből a polgármesteri hivatal, 52,7 millióval jut kevesebb a városüzemeltetésre, 37,5 millióval a sportra, 75,4 millióval a szociális támogatásokra, 62 millióval a kultúrára, 17,6 millióval az egészségügyre, és még folytathatnánk, de tessék megnézni a táblázatot.

Ipkovich György polgármester csütörtökre rendkívüli közgyűlést hívott össze, ahol az útfelújítási pályázat 250 milliót bukhat csütörtökön Szombathely 2010. March 30. 11:30 mellett, ezt a költségvetési tervet is napirendre javasolja majd.

A jobboldal nem merte bevállani a megszorításokat?

Mi azt tesszük hozzá, most már világosodik a kép, miért is nem volt hajlandó eddig tárgyalni a költségvetést a jobboldal. Nem akarták, hogy az április 11-i választások előtt ilyen mértékű megszorítások fűződjenek a nevükhöz. Ezért még a mulasztásos törvénysértést és a működőképesség veszélyeztetését is bevállalták.
Ez az eszköz egyébként nem szokatlan a politikában: az előző választások idején pont hasonlókért - a megszorítások elhallgatása a választások előtt - támadta hevesen a Fidesz a szocialistákat...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

A költségvetés nélküli város

Az új többség javaslatára csak a választások után tárgyalják a költségvetést. A rendezési tervben nem adtak lehetőséget a „DOMUS” fejlesztésére. Lakos Dezső nem kért a polgármester teájából, elveszett két hektár. De jó hír, később megkerült. A szombathelyi közgyűlés krónikája.

Megint nincs költségvetése Szombathelynek

De a jobboldal most legalább kimondta, hogy nekik Ipkovich polgármesterrel van gondjuk. Az államkincstár viszont felfüggeszti a normatív támogatások folyósítását.

Ipkovich: Vegyék ki a kampányból a város költségvetését!

Szombathelynek még mindig nincs költségvetése. Megeshet, hogy a törvényben előírt határidőig nem is lesz. A polgármester szerint a jobboldal a tárgyalás helyett azért szavaz nemmel, hátha olyat kellene mondaniuk, ami nem illik a kampánystratégiájukba.

Ma sem döntött a költségvetésről a szombathelyi közgyűlés (Frissítve)

A Fidesz nem szavazta meg a napirendet, 10 perc alatt vége volt a testületi ülésnek. A következő időpont március 18. De úgy tűnik, akkor sem lesz költségvetése a városnak.

(Egyelőre) Nem vesszük meg a MÁV ingatlanokat

A közgyűlés nem döntött a MÁV ingatlanok megvásárlásáról. A költségvetést nem tárgyalták, az átmeneti gazdálkodást elfogadták. A szombathelyi Városházáról végigblogoltuk az egész napot.

Csak februárban lesz költségvetése Szombathelynek - Közgyűlés 1

Szinte baráti hangulatban zajlott a szombathelyi közgyűlés délelőtti szakasza, csupán a Nemzeti Sport egyik mai cikke borzolta a kedélyeket, amelyben fenyegetőzéssel vádolják Czeglédy Csabát.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés