Egyre vadabb dolgok: a nézők lihegjék melegre a termet

Ezt ajánlja a Nemzeti Művelődési Intézet.

Szürreális körlevélben ad spórolási tippeket a Nemzeti Művelődési Intézet az energiaválság átvészelésére kiadott okosítójában a művelődési házaknak, kulturális intézményeknek - amit a MaNcs vett észre.

A Nemzeti Művelődési Intézet 2017 óta lát el közművelődési szakmai szolgáltató és módszertani feladatokat. Ennek örvén adott ki az intézet szakmai ajánlást az energiaválság hatásainak enyhítésére.

Az ajánlás három részre tagozódik - írja a lap -. Ami igazán szórakoztató, az a harmadik rész, ami olyan gyöngyszemekkel van tele, mint: "a nézők által termelt hő a téli rendezvényeknél akkor segít, ha jól választjuk ki a termet, és a szervezéssel teltházat csinálunk – eleinte hűvös lesz, de azután a közönség beleheli a teret, ilyenkor az oxigén-utánpótlásra kell jobban figyelnünk."

Az ajánlás szerint ki kell cserélni a rossz energiahatékonyságú lámpatesteket led-izzókra, az ajtókat mindig be kell csukni, mert a résnyire nyitva hagyott ajtók lehűtik a falakat. Ehelyett célszerű nagy szellőztetéseket csinálni ügyelve a 40-50 százalékos páratartalom meghagyására.

Vizkőteleníteni kell a vízmelegítőket, a boilereket le kell csavarni, elég a 40 fokos víz is. Nem kell mennyezetvilágítás, helyette ott az energiatakarékos kislámpa - nyilván azzal számolnak, hogy úgyse lesz pénz kicserélni ledesre a világítótesteket. Legyen tilos hősugárzók és egyéb teraszfűtések alkalmazása, ez csak rendkívüli esetben, írásbeli vezetői hozzájárulással legyenek engedélyezhetők.

A rendezvényeket, műsorokat úgy célszerű összeállítani, hogy elsősorban a helyi, környékbeli előadók jöjjenek, így lehet spórolni az utazási költségek térítésén is.

Külön kitér az ajánlás az ellenőrzésre is - hovatovább minőségbiztosításra. Mert nem elég ám csak úgy előírni, hogy mit kellene tenni, azt be is kell tartani és még inkább tartatni. Tehát "a háttérszemélyzetnél alapfeladat a fogyasztások napi nyomon követése, folyamatos elemzése, a kimutatható túlfogyasztások azonnali jegyzőkönyvezése, kezelése, emellett alakítsunk ki rendszerességet biztosító ellenőrzési protokollt a világítótestek, elektromos berendezések kikapcsolásának kontrolljára."

Házmesterek előnyben - élcelődik a MaNcs, valószínűleg nem széles jókedvében.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz! Támogasd a Nyugat.hu-t