Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egzotikus betegségek a fa alá? - Nem érdemes kockáztatni

Még mindig kevesen gondoskodnak az egészségük védelméről azok közül, akik egzotikus országba utaznak telelni. Egy fényképezőgépre jobban vigyáz sok turista, mint az egészségére.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már több alkalommal felhívtuk utazó Olvasóink figyelmét arra, hogy egy kis elővigyázatossággal rengeteg kellemetlenség elkerülhető. Sajtófődíjas írásunkban Álomból rémálom nyaralás? - Védd magad! 2010. July 15. 22:33 például az egzotikus utazások veszélyeiről írtunk, olyanokról is, amikről "nem szokás" beszélni. Részletesen írtunk az utazókat leginkább veszélyeztető hepatitis A prüdéria öl! - Hepatitisztől a májrákig 2011. June 14. 13:06 veszélyeiről, a fertőzés megelőzéséről is. Manapság egyre többen választják az egyéni utazásokat, köszönhetően az olcsó repülőjegyeknek és szállásakcióknak . Következő felhívásunk nekik is szól. Az okos ugyanis más kárán tanul...

Még mindig sok magyar kockáztat értelmetlenül

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az elmúlt hónapokban is több kisebb - nagyobb járványról olvashattunk a nagyvilágban. Ezek például: a mexikói hepatitis A járvány, a szomszédos Görögország bizonyos területein újból megjelenő malária, illetve a dominikai kolera járvány—csak néhányat említve a közelmúlt hivatalosan is közölt megbetegedések közül. Érdekes jelenség a Kanári szigeteken előforduló nagy esetszámú szamárköhögéses hullám.

Séta az óceánparton - a fehér lányok pillanatok alatt kaphatnak fekete lovagokat
Sokat tehetünk azért, hogy az egzotikus kiruccanásból ne legyen rémálom
Tánczos Mihály

Azok, akik a téli szezonban külföldi utazás mellett döntenek, az évek óta slágernek számító úti célok– Dominika, Kenya, Thaiföld, Bali – mellett idén is több újdonságot találhatnak a palettán. Mind több helyen tűnik fel Jamaika, Sri Lanka, India, Brazília és egyre több iroda hirdet hajóutat a Karib-térségbe. Ha ilyen távoli úti célt választunk, komoly veszélynek tehetjük ki magunkat, amennyiben nem vagyunk kellően tájékozottak, ha nem kaptuk meg a szükséges védőoltásokat, amit egy-egy úti cél indokolttá tehet, nem említve azokat az oltásokat, amelyeket adott esetben a hatóságok is kérhetnek tőlünk az illető országba történő belépést megelőzően. (Ezekről célszerű időben gondoskodni. Az utazaselott.hu portálon részletes felsorolás található arról, melyik országban milyen betegségekkel kell számolni.)

A javasolt oltások körét befolyásolja az utazás jellege, az életkor, a korábban kapott oltások érvényessége, az ott töltött idő. A megelőző szemlélet egyre inkább felértékelődik, és számtalan példa igazolja, hogy a megelőzés mindig a leghatékonyabb és legésszerűbb módja a betegségek elkerülésének. Ez a tézis természetesen igaz az utazásokkal összefüggésbe hozható megbetegedésekre is. Sokkal egyszerűbb szakember tanácsát kérni, mint adott esetben a tudatlanság miatt esetleg hosszú ideig lábadozni, vagy egy életen át úgy emlékezni az utazásra, mint rossz emlékre. Gondoljon időben a megelőzésre, hiszen az oltásokat követően a védettségnek még ki is kell alakulnia indulás előtt, illetve több betegség esetében egyetlen oltás még nem jelent védelmet, így érdemes ezzel is kalkulálni a felkészüléskor.

A tenger gyümölcsei nem megfelelően elkészítve fertőzöttek lehetnek hepatitis A-val
A tenger gyümölcsei nem megfelelően elkészítve fertőzöttek lehetnek hepatitis A-val
Tánczos Mihály

A KutatóCentrum idén tavasszal publikált adatai szerint az utazást tervező válaszadók közül sokan önállóan, előre foglalnak szállást (54 százalék), több, mint negyedük balesetbiztosítást is köt és úti patikát is összeállít indulás előtt, és minden ötödik megkérdezett előre vásárol térképet vagy útikönyvet. Ugyanakkor védőoltásokról csupán a megkérdezettek 2 százaléka gondoskodik. Bár a fenti adatok a nyári szezonra vonatkoztak, valószínűleg a trópusi utazók sem gondolkodnak másként.

Mi lehet ennek az oka? Talán az, hogy a trópusi betegségeket távolinak érezzük. Nem gondoljuk, hogy egy kiváló minőségű, minden földi jóval felszerelt luxusszállodában bármilyen veszély fenyegethetne. Az Országos Epidemiológia Központ hírlevelében , az Epinfoban publikált adatok azonban egészen más képet festenek. Az idei év első 41 hetét vizsgáló adatsorokból kiderül, hogy ebben az időszakban több olyan megbetegedést is regisztráltak, melyek itthon nem tekinthetőek endémiásnak, vagyis nagy valószínűséggel külföldről hurcolták be őket. Példaként kiemelhető, hogy 2012 első 10 hónapjában 9 maláriás megbetegedés fordult elő, és ebből 8 fertőzött május és október között került orvoshoz.

Városi utcakép
Városi utcakép
Tánczos Mihály

A veszélyt tehát nem érdemes egy kézlegyintéssel elintézni, így célszerű áttekinteni, hogy a magyarok által is kedvelt úti célok esetén mennyire jellemző a leggyakrabban előforduló trópusi megbetegedések előfordulása -a malária, a sárgaláz és a hepatitis- az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) adatai szerint.

Néhány példa

Bali : Az istenek szigete sárgaláz szempontjából nem, a maláriát tekintve mérsékelten veszélyes. A Hepatitis A és B – mint általában Ázsiában – itt is komoly rizikót jelent.

Brazília : Dél-Amerika legnagyobb országában, a szamba és a foci hazájában a sárgaláz nem jellemző és a tengerparti területeken maláriától sem kell tartanunk. A fertőzés veszélye inkább csak az Amazonas környékén van jelen. A hepatitis A és B azonban komoly fenyegetést jelent a kontinensnyi ország teljes területén. Mivel a nagyobb városokban (Rio de Janeiro, Salvador, Sao Paolo, Fortaleza) világméreteket tekintve is kiemelkedően magas a prostitúció, így itt a testnedvekkel is terjedő hepatitis B jelenléte mindennapos. Akár egy rosszul fertőtlenített tetováló tűvel is megfertőződhetünk.

Dominikai Köztársaság : Az új világ legrégibb épületeivel rendelkező országban ismeretlen a sárgaláz, de maláriás esetek a főváros, Santo Domingo kivételével mindenütt előfordulnak, igaz nem magas számban. A Kolumbusz Kristóf által először meghódított sziget azonban komoly veszélyt jelenthet a hepatitis vírus szempontjából. India: A hatalmas ország sárgaláz szempontjából veszélytelen, ám az országba történő belépés előtt igazolni kell az oltottságot, amennyiben az előző egy esztendőben sárgalázas területen jártunk. A malária veszélye mérsékelt, a 2 ezer méter feletti területeken pedig nem jelent veszélyt. Mindkét hepatitis vírus nagyon elterjedt.

Jamaika : Bob Marley és Usain Bolt hazájában sárgaláz veszély nincsen, míg a malária csak a főváros, Kingston környékén üti fel ritkán a fejét. Szintén nem jellemző a hepatitis B fertőzés, de az A vírus igen gyakori.

Maláriás kislány árul gyümölcsöt az óceánparton
Maláriás kislány árul gyümölcsöt az óceánparton
Tánczos Mihály

Kenya : Az Indiai- Óceán egyik legszebb partszakaszával rendelkező ország nyaraló helyei nem különösebben veszélyesek sárgaláz szempontjából, azonban a belső területek, a szafarik kedvenc úti céljai annál inkább. A malária minden 2500 méter alatti területen komoly veszélyt jelent, míg a hepatitis A és B rizikó az egész országban magas.

Sri Lanka és Thaiföld a vizsgált betegségek szempontjából hasonló: sárgalázveszély nincs, malária csak ritkán üti fel a fejét, a hepatitis A és B kockázat azonban igen magas.

Oltassunk időben!

Utazás előtt minimum 6 héttel érdemes ellátogatni valamelyik oltóközpontba, és szakemberrel konzultálni a pontos úti cél birtokában. A teljes oltási sor hepatitis B esetében egy életre szóló védettséget jelenthet, hepatitis A esetében pedig 25 évig lehetünk védettek. Magyarországon is elérhetőek a sárgaláz, tífusz, kolera elleni vakcinák.A malária ellen pedig ma már léteznek olyan gyógyszeres megelőzési lehetőségek, amelyek mellett nem tilos a napfürdőzés, és viszonylag kevés a kellemetlen mellékhatás.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Álomból rémálom nyaralás? - Védd magad!

Egy baleset ellen nem sokat tehetünk, de a tapasztalatok alapján a legtöbbször a nyaralók sodorják magukat kellemetlen helyzetbe. Összeállításunkban olyan veszélyekre hívjuk fel a figyelmet, amelyek kivédésére van lehetőség. Az utazókon áll, élnek-e velük.

A prüdéria öl! - Hepatitisztől a májrákig

Egyszer élünk! - mondja sok magyar ember és tesz róla, hogy az az élet is rövid legyen. Az egészségügyi kultúránk alacsony és sok ember hal meg azért májrákban, mert szégyelli magát az orvosa és a környezete előtt, vagy nem veszi komolyan a tüneteket.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés