Csak nem El Greco-festményből másolták Szombathely új címerét?!

Büszke lehetne magára a 17. századi spanyol festő, El Greco: Szent Mártonja tartja a szombathelyi új címerben a régi címert, amely néhány hete a város egyik új, hivatalos jelképe.

Olvasónk gyermeke iskolai gyűjtőmunka során bukkant rá El Greco egy festményére, de apukájának olyan érzése lett, mintha ezt a Márton már látta volna valahol:

Szent Márton és a koldus (El Greco, 1597-1599)

Ön is látta már? Tényleg? Görgessen csak lefele...

 

Olvasónknak sem kellett nagyon mélyre ásnia vizuális emlékeiben, beugrott neki, hiszen ez a mi szentünk, aki a város címerét tartja az új, polgármesteri használatra szánt címerben. Az új jelképet egy hónapja mutatták be Marad a régi címer, de lesz új is 2016. September 06. 14:36 egy sajtótájékoztatón. Igaz, akkor a spanyol manierizmus mesteréről szó sem esett.

Hoppácska!
Nyugat.hu

Bár a spanyol nyakfodor lemaradt róla, a címerbéli köpenyét megosztó alak határozottan felismerhető El Greco Szent Mártonjában. De nem csak ő, hanem a kissé atletikusra sikerült koldus, de még a ló is. A színek természetesen változtak a heraldika szabályai szerint, de az új Szent Mártonunk akkor se tagadhatná le a régit, ha akarná.

Megkérdeztük volna Kamper László grafikusművészt, a most használatos és az új városjelkép alkotóját, hogy miért pont El Greco ihlette meg. Vagy talán nem is ihletésről van szó, csak véletlen egybeesésről, esetleg nagy szellemek találkozásáról téren és időn át, de egyetlen kérdést sem tudtunk neki feltenni.

Megbízást kapott a polgármestertől, a megbízás teljesítve, további kérdéseinkkel forduljunk dr. Telek Miklóshoz a polgármesteri kabinet vezetőjéhez – mondta.

Kérdéseinket elküldtük, azt ígérték, hamarosan válaszolni is fognak, merthogy szerintük teljesen észszerű magyarázata van.

A címer és a festmény, ahonnan másolták
Nyugat.hu

Természetesen nem gond az, ha valaki korábbi műveket használ fel alkotásában, újragondol, átfogalmaz, hozzátesz, más kontextusba helyez. De vajon mit szólna ehhez El Greco? És vajon miért nem közölték ezt?

Továbbra sem tudjuk Ön is szeretné látni, milyen lesz Szombathely új címere? 2016. June 03. 07:52 , hogy

 • mennyi pénzből készült a címer
 • miért nem valami újat találtak ki
 • hány címerterv készült
 • miért pont ezt választották
 • tudták-e, hogy a címert egy El Greco-festményből másolták?
 • Frissítés: válaszolt a városháza, itt olvasható A városháza elmagyarázta, miért másolták le El Greco festményét Szombathely új címerében 2016. October 05. 15:00 .

  Az új címert Szombathely polgármestere, dr. Puskás Tivadar rendelte meg, a Szent Márton Emlékév alkalmából gondolta beemelni a város címerébe a város leghíresebb szülöttjének alakját. Az új jelképet heraldikusok is vizsgálták, és elfogadták.

  A polgármester lelkesedésében, nem mindenki osztozott, a politikusok és a lakosság részéről is voltak ellenérzések Szombathely címerének megváltoztatásával kapcsolatban. Kompromisszumos megoldás született: ez lett a polgármesteri címer.

  Részlet a szombathelyi önkormányzat SZMSZ-éről szóló 34/2014. (XI.3.) önkormányzati rendelete módosításának indoklásából:

  Az Önkormányzat jelképei kiegészülnek a polgármesteri címerrel és a Szent Márton zászlóval.
  A polgármesteri címeren a város címere látható kibővítve Szent Márton és a koldus alakjával.
  A módosítással kizárólag a polgármester használhatja a város címerét a fenti formában, Szent Márton örökségének feltüntetésével az általa kiadott leveleken, okiratokon.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet