Életeket mentett a szén-monoxid-érzékelő Rábakecölön

Két idős ember otthonában riasztott a készülék.

Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő kedden este Rábakecölön egy Petőfi utcai családi házban. Az épületben cserépkályha és parapetes konvektor is üzemelt, a jelzést észlelve a két idős lakó elhagyta az ingatlant és kiszellőztetett – adta hírül a katasztrófavédelem.

A répcelaki önkormányzati tűzoltók mérőműszerei a cserépkályha közelében kimutatták a szén-monoxid jelenlétét, ezért a helyszínre kérték a gázszolgáltató szakembereit.

Miért fontos a szén-monoxid-érzékelő?

A fűtési időszak egyik jellemző veszélyforrása a szén-monoxid. Ez a színtelen, szagtalan mérgező gáz a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő elhasználja a helyiség levegőjét. Teljesen mindegy, hogy gázzal vagy szilárd tüzelővel fűt valaki, amennyiben az égés környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás, akkor szén-monoxid fejlődik.

Sokan jól szigetelő műanyag ablakokra, ajtókra cserélték le otthonukban a régi fa nyílászárókat. Gyakori, hogy átépítésnél megszüntetik a konyhai, fürdőszobai szellőzőnyílásokat, szellőzőrácsokat. Ám ha jól szigetelnek az ajtók, az ablakok és nincsenek légbevezetők, akkor a nyílt égésterű gázkazán, konvektor, fali fűtőberendezés, vízmelegítő, szieszta kályha, kandalló, cserépkályha és a szilárd tüzelésű kazán a fűtés közben elhasználja a szoba levegőjét. Ha nincs szellőzés, szén-monoxid fejlődik. Ez a gáz pillanatok alatt létrejön, és már nagyon kis koncentrációban is halálos lehet.

A szén-monoxid kialakulását minden olyan épületgépészeti megoldás is elősegítheti, amely megváltoztatja az otthonunkban a levegő áramlását. Ilyen lehet a páraelszívó vagy beépített szagelszívó-ventilátor.

A szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem képesek érzékelni, ezért mindenképpen tanácsos egy jó minőségű érzékelőt beszerezni otthonra. A készülék felszerelése azért is fontos, mert egy váratlan meghibásodás esetén is mérgező gáz keletkezhet, amelynek jelenlétét kizárólag csak a szén-monoxid-érzékelő képes kimutatni.

A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejére – tanácsolja a katasztrófavédelem.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló