Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mostantól eggyel több angyal vigyázz ránk az égből – Elment Sellyei Márta, a Magyar Kultúra Lovagja

A közismert szombathelyi művészcsalád jeles képviselője, egykori tanítóm 73 éves korában hagyta itt ezt a világot, hogy odafenn szervezzen majd kórusokat, zenekarokat, és tanítson zenélni gyerekeket.

Ötödikes voltam mindössze az akkor még Antal János névre hallgató szombathelyi általános iskolában, mikor ő lett a történelem tanárom. Máig is emlékszem az óráira. Pici pálcika embereket rajzolt a táblára, amint körülülték tábortüzet. Ők voltak az ősemberek, akikkel aztán sok minden történt, többek között belejtették a húst a tűzbe, és rájöttek, az úgy sokkal finomabb. Szóval úgy tanította a nekünk a történelmet, hogy nem lehetett nem megjegyezni. Ahogy magas sudár alakjára, szépen feltornyozott kontyára is máig emlékszem. Márta jelenség volt.

Gyermeke így búcsúzott tőle a közösségi oldalán

Aztán a szombathelyi művészeti gimnáziumba, majd a Berzsenyi Főiskolára került, az ének tanszéken dolgozott egészen nyugdíjazásáig. Akkor költöztek ki férjével Egyházashetyére, megvették a Berzsenyi Dániel egykori szülőháza melletti parasztházat, felújították, és nekiláttak fellendíteni a falu kulturális életét.

Daloskört hoztak létre a Hetyén, megalakította a Sozz kvartettet, és a falu kisgyerekeiből a Zörej dobos zenekart. Zöld manóként vonultak a kicsik reneszánsz ruhájukban a Savaria Karneválokon, s a nézők egyik kedvenceiként... Elindították az egyházashetyei nemzetközi művészeti tábort is, kertjükben zenéltek a táborlakók.

Mert művész család volt az övüké. Férje, Sellyei Gábor nevéhez a rendszerváltás előtt és környékén számtalan ikonikus belsőépítészeti munka kötődött. Ő készítette a Claudia cukrászda régi dizájnját, a kőszegi Ibrahim kávézó ma is látható belső berendezést, a Claudia szálloda eredeti, vagy a Bartók terem belsőépítészeti munkáit. Egyik fiúk, Tamás pedig grafikus lett.

Sellyei Márta, a Magyar Kultúra Lovagja 3 hónapos betegség után, 73 éves korában hunyt el a szombathelyi kórházban. Aki szeretné utolsó útjára elkísérni: április 29-én 13:30-kor vehet tőle búcsút az egyházashetyei Szent Jakab templomban, majd 14:00-kor helyezik végső nyughelyére a falu temetőjébe.

Sellyei Gáborné született Kardos Márta

Született 1944.09.08-án Szombathelyen.

Tanítás:

Gérce, Ölbő, után Szombathely (Antall János u. Ált. Isk.) - magyar-történelem-ének szakos tanár
Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola - főiskolai adjunktus

Művészeti csoportok alapítása és irányítása:

Hetyei Daloskör, 1997-től
Örökség Serleggel Kitüntetett Zörej Zenekar, 2002-től
SOZZ Kvartett 2004-től

Rendezvények:

25 éven keresztül Hetyei Nemzetközi Művészeti Napok megrendezése
21 éven keresztül Hetyei Nemzetközi Dalostalálkozó megszervezése
Múzsa Egyesület - alapító tag és alelnök

Elismerések:

A művészeti csoportok elismerései mellett 2012-ben Magyar Kultúra Lovagjává választották

Férje:

Sellyei Gábor belsőépítész: Claudius Szálló, Savaria Mozi, Szombathelyi Képtár, Bartók Terem.

Gyermekei:

ifj. Sellyei Gábor - szállodai szakember
Sellyei Tamás Ottó - grafikusművész

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra