Elkezdik tesztelni Kanadában a híranyagokhoz való hozzáférés korlátozását a Facebookon és az Instagramon

„Elfogadhatatlan” kísérletezésbe kezdett a Meta.

A Kanadában készülő, internetes hírszolgáltatásokról szóló törvény (Online News Act) a Meta tulajdonában lévő Facebook és a többi hasonló online platform számára kötelezővé tenné, hogy szerződjenek a kanadai hírszolgáltatókkal és fizessenek a tartalmaikért, amelyekre hivatkoznak.

Rachel Curran, a Meta egyik kanadai illetékese szerint a Facebookon megjelent tartalmak szintén hasznot hoztak a kanadai kiadóknak, becslések szerint ez a 2022 áprilisával zárult évben 230 millió dollár (78 milliárd forint) értékű ingyenmarketinget jelentett ezeknek a sajtóorgánumoknak.

A Meta a törvényjavaslat bejelentése után közölte, hogy életbe lépése esetén megszüntetné platformjain a kanadai hírek elérhetőségét.

A híranyagokhoz való hozzáférés korlátozásának tesztelési időszaka több hétig tart majd, a Meta tájékoztatása szerint ezen időszak alatt a kísérletben részt vevő kanadai felhasználok kis része értesítést kap majd, amikor híranyagokat próbál megosztani a közösségi média platformokon.

A törvényjavaslatot beterjesztő Pablo Rodriguez kanadai örökségvédelmi miniszter szerint a Meta lépése „elfogadhatatlan”.

„Amikor egy nagy techvállalat azt mondja, hogy »amennyiben nem csináljátok azt amit kérünk, akkor leállítjuk a szolgáltatást«, az konkrétan fenyegetés. Én még soha nem cselekedtem fenyegetés hatására” – fogalmazott Rodriguez a Reuters hírügynökségnek.

A Google a törvényjavaslat miatt az év elején már hasonló korlátozási teszteléseket folytatott és néhány kanadai felhasználó esetében blokkolták is a hírekhez való hozzáférést.

A törvényjavaslatot a kanadai örökségvédelmi minisztérium nyújtotta be 2022 áprilisában. A minisztérium szóvivője szerint csak annyit kérnek az olyan techóriásoktól, mint a Facebook vagy a Google, hogy kössenek tisztességes megállapodást a hírportálokkal, ha hasznot húznak a munkájukból.

Elsőként Ausztrália lépett fel az online techóriásokkal szemben 2021-ben: a Facebook és a Google először szintén arra figyelmeztetett, hogy korlátozni fogja ausztráliai szolgáltatásait, de végül kompromisszumos megoldással mindkét cég megállapodott az ausztrál médiavállalatokkal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek