„Előválasztás, népszavazás, kormányváltás” – a 2022-es év első ellenzéki akciója Szombathelyen

Nemény András, Czeglédy Csaba és Ungár Péter közösen kampányolt az ellenzéki aláírásgyűjtés sikeréért.

Csípős hidegben, de verőfényes napsütésben tartotta meg első idei sajtótájékoztatóját az összefogott ellenzék Szombathelyen péntek délután. Pontosabban az ellenzék három ismert és vezető alakja, Nemény András polgármester, Czeglédy Csaba városi képviselő, a vasi 1-es választókerület közös ellenzéki képviselőjelöltje, és Ungár Péter, akit éppen Czeglédy győzött le az előválasztáson.

Ellenzéki sajtótájékoztató Szombathelyen
Balról: Ungár Péter, Nemény András, Czeglédy Csaba.
Mészáros D. Zsolt

Viszont Ungár már most elkönyvelheti magának, hogy a tavaszi választások után marad országgyűlési képviselő, hiszen pártja, az LMP az első helyre tette őt a választási listán. Habár közös listája lesz az ellenzéknek, de az biztos, hogy a pártlisták élén lévő jelöltek mandátumot szereznek.

A péntek délutáni sajtótájékoztatóból kapásból három dolgot szűrhettünk le:

 • Mégiscsak lesz közös ellenzéki kampány, Szombathelyen biztosan. Az előválasztás óta az ellenzék veszített a támogatottságából, nem használták ki az akkori kedvező széljárást, talán most, az új év elején ezt orvosolják.
 • Ungár mégiscsak visszatért Szombathelyre, ha nem is olyan intenzitással, mint az előválasztás előtt, és azt is demonstrálta, hogy Szombathely képviselete fontos a számára.
 • És, habár komoly villongások is voltak a három politikus között, de úgy tűnik, győz a józan ész, és ami az előválasztás előtt és alatt történt, az ott is maradt.
 • Ellenzéki sajtótájékoztató Szombathelyen
  Nemény: Bebizonyítottuk, hogy le lehet győzni a Fideszt.
  Mészáros D. Zsolt

  A sajtótájékoztatón egyébként az ellenzéki aláírásgyűjtés mellett kampányoltak. Nemény András azzal kezdte, Szombathelyen 2019-ben bebizonyították, hogy le lehet győzni a Fideszt, és a nehézségek, a járvány, a bevételkiesések, a kormányzati elvonások ellenére bebizonyították, hogy lehet jobban csinálni, mint az elődeik. Sok problémájuk volt, és van, de az irány azért látszik – mondta.

  Most országosan is meg kell mutatniuk, hogy tudnak együtt dolgozni, és erre jó alkalom az ellenzéki aláírásgyűjtés, ami a két népszavazási kérdés érdekében zajlik. A Fudan egyetem sokszáz millió forintba kerül, amire hitelt vesz fel a kormány, miközben a helyén Budapest diákvárost tervezett. Ahol sok ezer vidéki egyetemistának akartak kollégiumot építeni, köztük sok szombathelyinek is.

  A másik kérdés az álláskeresési járadék meghosszabbításról szól. Nemény szerint a járvány alatt bebizonyosodott, hogy nagyon rövid idő alatt egész ágazatok mehetnek csődbe, itt, a nyugati határ mellett sokan az ausztriai munkájukat veszítették el. A polgármester kijelentette, az önkormányzat megtett mindent, amire képes volt, de világosan látszik, hogy túl rövid az a három hónap, ameddig az álláskeresési járadék jár, ezt mindenképpen meg kell hosszabbítani.

  Ellenzéki sajtótájékoztató Szombathelyen
  Ungár: A lakhatási válságot kellene megoldani.
  Mészáros D. Zsolt

  Ungár Péter kijelentette, a kormánynak az lenne a feladata, hogy a budapesti lakhatási krízist enyhítse, ezzel szemben több pénzt akar költeni a Fudan egyetemre, mint amennyit az egész felsőoktatás kap egy évben. Ráadásul a kínai hitelből felépítendő épületek kínai tulajdonban maradnak, azokat nem kapja meg a magyar állam.

  Ungár arról is beszélt, hogy a kormány titokban tartja a Fudannal kapcsolatos szerződéseket, így nem lehet tudni, hogy egy kormányváltás esetén hogyan lehet felbontani azokat.

  Czeglédy Csaba, aki a szombathelyi önkormányzatban a szociális bizottság elnöke, azzal kezdte, hogy az előválasztás, népszavazás, kormányváltás egymás után következik az ellenzék tervei szerint. Mint mondta, a járvány alatt sokan veszítették el a munkájukat, és sokan voltak olyanok is, akik kétszer is átélték ezt, amikor sikerült újra munkát szerezniük és az új korlátozások miatt azt is elveszítették.

  Ellenzéki sajtótájékoztató Szombathelyen
  Czeglédy: Jövő hétre meglesz a 200 ezer aláírás.
  Mészáros D. Zsolt

  Kijelentette, legalább kilenc hónapig kellene járnia az álláskeresési járadéknak, de hozzátette, a rendszert úgy kell kialakítani, hogy kiszűrje azokat, akik visszaélnek vele. Csak azok kapják meg a járadékot, akik valóban munkát akarnak és aktívan keresnek is.

  Czeglédy kiemelte, hogy a jövő héten országos szinten meglesz a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás, Szombathelyen kétezer aláírásnál tartanak, ennyit terveztek előre, de az aláírásgyűjtést itt is folytatják – mondta.

  Miért is gyűjtik az aláírásokat?

  Az ellenzék ebben a két kérdésben szeretne népszavazást:

 • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
 • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?
 • A népszavazási kezdeményezést tavaly ősszel nyújtották be, december elején a Kúria döntött Lehet arról népszavazást tartani, hogy újra 9 hónapig járjon-e az álláskeresési járadék 2021. December 09. 17:17 a népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtés engedélyezéséről. A népszavazás kiírásához 200 ezer támogató aláírást kell összegyűjteni.

  Az ellenzéki pártok a Kúria döntését követően azonnal nekiálltak az aláírásgyűjtésnek, az akció Szombathelyen is elkezdődött. Szombathelyen is indul az ellenzéki népszavazási aláírásgyűjtés 2021. December 19. 17:31 Karácsonyig 45 ezer aláírást gyűjtöttek össze, az ünnepek után január 2-án indult újra Szombathelyen is folytatódik az ellenzéki aláírásgyűjtés January 02. 16:23 az aláírásgyűjtés.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet