Ellenzéki aláírásgyűjtés: nincs határidő a befejezésre

A kérdés csak az, hogy „néhány napon belül vagy néhány nap plusz három napon belül” lesz meg a kellő számú aláírás.

Pénteken tartott sajtótájékoztatót „Előválasztás, népszavazás, kormányváltás” – a 2022-es év első ellenzéki akciója Szombathelyen January 07. 15:56 Szombathelyen a Czeglédy Csaba, Nemény András, Ungár Péter hármasfogat az ellenzéki aláírásgyűjtésről. Elmondták, hogy az ellenzék ebben a két kérdésben szeretne népszavazást:

• Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

• Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A népszavazási kezdeményezést tavaly ősszel nyújtották be, december elején a Kúria döntött a népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtés engedélyezéséről. A népszavazás kiírásához 200 ezer támogató aláírást kell összegyűjteni.

Az ellenzéki pártok a Kúria döntését követően azonnal nekiálltak az aláírásgyűjtésnek, az akció Szombathelyen is elkezdődött. Karácsonyig 45 ezer aláírást gyűjtöttek össze, az ünnepek után január 2-án indult újra az aláírásgyűjtés.

De hogyan áll a gyűjtés országos szinten?

A kétkérdéses népszavazási kampány azonban szárnyal úgy, mint ahogy azt korábban gondolták. Az ünnepeket megelőzően azt tervezték, hogy legkésőbb január közepéig meglesz a szükséges 200 ezer aláírás, jelenleg azonban csak 75 ezer körül jár az összesítés, írta a Telex csütörtökön.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szerint egyértelmű, hogy meglesz a népszavazáshoz szükséges 200 ezer aláírás. A másik vendég, a párbeszédes Barabás Richárd pedig optimistán csak annyit mondott, a kérdés csak az, hogy „néhány napon belül vagy néhány nap plusz három napon belül”  – mondta az ATV Reggeli Start című műsorában kedden.

A kérdésre, miszerint a sikeres aláírásgyűjtés határidejétől függ-e, hogy a kormányéval egy időben tarthatják a kérdéseikről szóló népszavazást, Schmuck elmondta, sem ők, sem pedig a jogászok nem tudják erre a választ. Barabás Richárd elmondta, korábban úgy kalkuláltak, hogy ha január 10-ig összegyűjtik a 200 ezer aláírást, akkor tudnak majd elég nagy nyomást tudnak helyezni az állami szervekre, hogy  a népszavazási kérdéseik a kormány genderkérdéseivel egy időben kerülhessen a választók elé.

A pénteki, szombathelyi sajtótájékoztatón Czeglédy kiemelte, hogy a jövő héten országos szinten meglesz a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás, Szombathelyen kétezer aláírásnál tartanak, ennyit terveztek előre, de az aláírásgyűjtést itt is folytatják – mondta.

Ellenzéki aláírásgyűjtés, Szombathely
Facebook
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet