Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ellenzéki aláírásgyűjtés: nincs határidő a befejezésre

A kérdés csak az, hogy „néhány napon belül vagy néhány nap plusz három napon belül” lesz meg a kellő számú aláírás.

Pénteken tartott sajtótájékoztatót „Előválasztás, népszavazás, kormányváltás” – a 2022-es év első ellenzéki akciója Szombathelyen January 07. 15:56 Szombathelyen a Czeglédy Csaba, Nemény András, Ungár Péter hármasfogat az ellenzéki aláírásgyűjtésről. Elmondták, hogy az ellenzék ebben a két kérdésben szeretne népszavazást:

• Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

• Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A népszavazási kezdeményezést tavaly ősszel nyújtották be, december elején a Kúria döntött a népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtés engedélyezéséről. A népszavazás kiírásához 200 ezer támogató aláírást kell összegyűjteni.

Az ellenzéki pártok a Kúria döntését követően azonnal nekiálltak az aláírásgyűjtésnek, az akció Szombathelyen is elkezdődött. Karácsonyig 45 ezer aláírást gyűjtöttek össze, az ünnepek után január 2-án indult újra az aláírásgyűjtés.

De hogyan áll a gyűjtés országos szinten?

A kétkérdéses népszavazási kampány azonban szárnyal úgy, mint ahogy azt korábban gondolták. Az ünnepeket megelőzően azt tervezték, hogy legkésőbb január közepéig meglesz a szükséges 200 ezer aláírás, jelenleg azonban csak 75 ezer körül jár az összesítés, írta a Telex csütörtökön.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szerint egyértelmű, hogy meglesz a népszavazáshoz szükséges 200 ezer aláírás. A másik vendég, a párbeszédes Barabás Richárd pedig optimistán csak annyit mondott, a kérdés csak az, hogy „néhány napon belül vagy néhány nap plusz három napon belül”  – mondta az ATV Reggeli Start című műsorában kedden.

A kérdésre, miszerint a sikeres aláírásgyűjtés határidejétől függ-e, hogy a kormányéval egy időben tarthatják a kérdéseikről szóló népszavazást, Schmuck elmondta, sem ők, sem pedig a jogászok nem tudják erre a választ. Barabás Richárd elmondta, korábban úgy kalkuláltak, hogy ha január 10-ig összegyűjtik a 200 ezer aláírást, akkor tudnak majd elég nagy nyomást tudnak helyezni az állami szervekre, hogy  a népszavazási kérdéseik a kormány genderkérdéseivel egy időben kerülhessen a választók elé.

A pénteki, szombathelyi sajtótájékoztatón Czeglédy kiemelte, hogy a jövő héten országos szinten meglesz a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás, Szombathelyen kétezer aláírásnál tartanak, ennyit terveztek előre, de az aláírásgyűjtést itt is folytatják – mondta.

Ellenzéki aláírásgyűjtés, Szombathely
Facebook

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet