Közülük választhatjuk ki a Vas megyei ellenzéki képviselőjelölteket

Vas megye mindhárom választókerületében lesz ellenzéki előválasztás, lassan összeáll az indulók listája.

Az idén ősszel tartja meg az ellenzéki oldalon együttműködő hét párt Magyarország második előválasztását. (Az első 2019-ben, Budapesten volt, az ellenzéki főpolgármester-jelöltek között.) Az elővűlasztás célja, hogy választókerületenként megtalálják azt az ellenzéki jelöltet, akit a legtöbb választópolgár támogat, és aki a legnagyobb eséllyel veheti fel a harcot a Fidesz jelöltjével.

Miért is kell az előválasztás?

Az előválasztás pontos menetrendjéről már írtunk Elkészült az ellenzéki előválasztás pontos menetrendje 2021. April 16. 17:44 , azonban van némi változás, például a választókerületi elővűlasztások egyfordulósak lesznek, de erről majd külön cikkben írunk. Most inkább arról, miért is van szükség előválasztásra?

Már régóta világos, hogy nincs olyan ellenzéki párt, amelyik egyedül le tudná győzni a Fideszt. Ez nem is annyira a saját hibájuk, hanem annak a következménye, hogy a Fidesz az elmúlt 20-25 évben magába olvasztott minden, magát jobboldalinak valló pártot. Így gyakorlatilag a teljes jobboldal szavazataira számíthat, elvileg.

A másik oldal pedig sokkal széttöredezettebb, többféle párt van az ellenzékben. És most el kell oszlatni egy félreértést. Az, hogy az ellenzéki pártok egymás között vitáznak, nem azt jelenti, hogy alkalmatlanok. Hiszen az állandó vita és a kompromisszumkészség a demokrácia velejárója.

A választás első fordulóját helyettesíti

Az országgyűlési választás régebben kétfordulós volt. Azért, mert az első fordulóban kiderült, hogy választókerületenként kik a támogatottabb jelöltek, és kik azok, akiknek esélyük sincs a győzelemre.

A második fordulóba csak az esélyesebbek jutottak be, és a két forduló közti két hét alatt volt lehetőség egyeztetésekre, esetleges visszalépésekre, annak érdekében, hogy a nagyjából azonos oldalon álló pártok tudják támogatni egymást.

Ennek vetett véget a Fidesz, amikor 2011-ben úgy módosította a választási törvényt, hogy egyfordulóssá tette a választásokat. Így nincs lehetőség a valós esélyek felmérésére, és az erőforrások koncentrálására.

Sok jelöltre számíthatnak

Ez a két tényező - a Fidesz egyeduralma a jobboldalon és az egyfordulós választás - hívta életre az ellenzéki előválasztást. A legfontosabb kérdésben, hogy a kormányt le kell váltani, minden ellenzéki erő egyetért, így már "csak" ki kell választani, hogy az egyes választókerületekben melyik ellenzéki jelöltnek van a legnagyobb esélye arra, hogy legyőzze a kormánypárt jelöltjét.

Most ott tartunk, hogy az együttműködésben lévő pártok sorra nevezik meg választókerületi jelöltjüket. Vas megye három választókerületében nagyjából már be is fejeződött ez a folyamat. Persze lehetnek még új jelentkezők, de információink szerint július 25-én lezárul a jelöltállítás.

A jelenleg ismert jelöltek

Vas megye mindhárom választókerületében lesz előválasztás, az eddig ismert jelöltek:

Vas megye 1. választókerület (Szombathely és 11 település)

 • Czeglédy Csaba (DK)
 • Koczka Tibor (Új Világ Néppárt)
 • Ungár Péter (LMP, az MSZP támogatásával)
 • Vas megye 2. választókerület (Sárvár, Kőszeg, Celldömölk, összesen 77 település)

 • Bányai-Németh Gábor (Momentum)
 • Hencz Kornél (MSZP)
 • Molnár Miklós (Új Világ Néppárt)
 • Szilágyi Tamás (DK)
 • Vas megye 3. választókerület (Körmend, Szentgotthárd, Vasvár, Jánosháza, összesen 127 település)

 • Bana Tibor (független)
 • Horváth József Áron (Új Világ Néppárt)
 • Pleva Dániel (DK-Momentum)
 • Ipkovich György (MSZP)
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet