Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lezárult a szombathelyi ellenzéki képviselőjelöltekről indított szavazásunk, az élen szinte holtverseny van

Nem meglepő, hogy a Szombathelyen már ismert politikusok közül választanának olvasóink.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Biztos, hogy a Bana, Ungár, Czeglédy hármasból kerül ki Szombathely ellenzéki képviselő-jelöltje 2022-ben? - tettük fel a kérdést Biztos, hogy a Bana, Ungár, Czeglédy hármasból kerül ki Szombathely ellenzéki képviselő-jelöltje 2022-ben? 2020. September 01. 19:35 a múlt hét elején. Ugyanis ők hárman azok, akik gyakorlatilag bejelentkeztek Czeglédy Csaba, Ungár Péter vagy Bana Tibor lesz Hende Csaba kihívója a 2022-es országgyűlési választáson Szombathelyen? 2020. June 11. 09:51 a Vas megye 1. választókerület ellenzéki képviselőjelöltjének.

Hárman már bejelentették, hogy jelöltetik magukat

Bana Tibor ezt márciusban lapuknak adott interjújában Bana Tibor: Nem láttam, hogy a Jobbik valódi alternatívát kíván felmutatni a mostani vezetéssel szemben 2020. March 26. 07:53 tette meg, Czeglédy Csaba a régi Indexnek nyilatkozta Czeglédy Csaba, Ungár Péter vagy Bana Tibor lesz Hende Csaba kihívója a 2022-es országgyűlési választáson Szombathelyen? 2020. June 11. 09:51 , hogy nem hátrálna meg a feladat elől. Ungár Péter pedig múlt heti podcastünkben jelentette ki, hogy Szombathelyen szeretne országgyűlési képviselőjelölt lenni.

Mi viszont valószínűnek tartottuk, hogy lesz még egy jelölt, hiszen a jelenleg a várost vezető közgyűlési többség, az Éljen Szombathely választási összefogás nem kötődik igazán egyik megnevezett jelölthöz sem, ezért László Győző jelenlegi alpolgármestert is a potenciális jelöltek közé soroltuk.

Pontosabban képviselőjelölt-jelöltekről van szó, hiszen egyre biztosabb, hogy Szombathelyen (is) lesz előválasztás. Az ellenzéki pártok augusztus közepén jelentették be, az a céljuk, hogy minden választókerületben egy ellenzéki jelölt álljon szemben a Fidesz jelöltjével.

Ennek pedig az a legjobb módja, ha az ellenzéki jelöltek előválasztáson méretik meg magukat, és az ott legjobban szereplő jelölt mögé áll be az összes ellenzéki párt.

Olvasóink szavaztak a jelöltekre

Múlt héten azt kérdeztük olvasóinktól, hogy melyik jelöltre szavazna egy ellenzéki előválasztáson. A szavazás azóta lezárult, íme az eredmény:

Olvasóink többsége Czeglédy Csabát és László Győzőt tartja esélyesnek a négy jelölt közül. Itt kell megjegyeznünk, hogy ez a szavazás nem reprezentatív, csupán a Nyugat.hu olvasóinak, és azok közül is csak azoknak a véleményét tükrözi, akik szavaztak.

László Győző
Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Czeglédy és László Győző nagyon elhúzott a másik két jelölttől, kettőjük között négy százalékpont a különbség Czeglédy javára.

Ha valaki esetleg nem látja az eredményt, az első helyen Czeglédy Csaba végzett 37 százalékkal (479 szavazat), a másodikon László Győző 429 szavazattal (33 százalék).

Bana Tibor 15 százalékot ért el, ez 196 szavazatot jelent, Ungár Péter pedig 14 százalékkal és 177 szavazattal zárt.

Ha lapunk szavazása tükrözi a szombathelyiek véleményét, akkor Czeglédy Csaba vagy - indulása esetén - László Győző nyerheti az ellenzéki előválasztást.

Megbízható információink szerint azonban ők ketten nem indulnak el egymás ellen, még egy előválasztáson sem. Az őszi önkormányzati választásokon sem indultak egymás ellen, pedig egy évvel korábban László Győző nyerte az időközi választást a derkovitsi választókerületbe.

Czeglédy Csaba
Mészáros D. Zsolt

Miután tavaly kiderült, hogy Czeglédy indulni akar korábbi körzetében, László Győző, illetve jelölő szervezete, az Éljen Szombathely úgy döntött, hogy László Győző a szervezet listáján ka befutó helyet. Így is történt, és László Győző városi képviselő, majd alpolgármester lett.

Czeglédy és László Győző közül csak az egyikük indul el tehát az előválasztáson, ha ezt a döntést a szimpatizánsaik is támogatják, akkor a jelöltnek nőhet a támogatottsága, a külön-külön mért eredményhez képest.

Az előválasztást a 2021-es nyár végéig le kell bonyolítani, hogy ősszel már megnevezhessék az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltjét Vas megye 1. választókerületében.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra