Biztos, hogy a Bana, Ungár, Czeglédy hármasból kerül ki Szombathely ellenzéki képviselő-jelöltje 2022-ben?

Könnyen lehet, hogy több jelölt is lesz az ellenzéki előválasztáson, soroljuk, miért. Szavazhat is rájuk.

A nyár elején közöltük Czeglédy Csaba, Ungár Péter vagy Bana Tibor lesz Hende Csaba kihívója a 2022-es országgyűlési választáson Szombathelyen? 2020. June 11. 09:51 egy közvélemény-kutatás eredményét, ami azt vizsgálta, hogy Bana Tibornak, Czeglédy Csabának vagy Ungár Péternek lenne-e nagyobb esélye legyőzni 2022-ben a Fidesz jelöltjét, Hende Csabát.

Az LMP által megrendelt kutatás szerint az LMP-s Ungár Péter az, aki talán le tudja győzni a Fidesz jelöltjét, de azt is megállapították, hogy a most függetlenként politizáló Czeglédy Csabát ismerik a legtöbben a három politikus közül Szombathelyen.

A szombathelyi politikai helyzet miatt viszont mi úgy gondoljuk, egyáltalán nem biztos, hogy csak ők hárman indulnának az ellenzéki előválasztáson. A tervek szerint ugyanis a vasi megyeszékhelyt is magába foglaló választókerületben lesz ellenzéki előválasztás, és ennek a győztese lehet az egyedüli kihívója Hende Csabának.

Az Éljen Szombathely is beszáll?

Azért gondoljuk, hogy lesz legalább még egy jelölt, mert a jelenleg a várost vezető közgyűlési többség, az Éljen Szombathely választási összefogás nem kötődik igazán egyik megnevezett jelölthöz sem.

Az Éljen Szombathely választási összefogást az Éljen Szombathely! Egyesület, a Momentum, a DK, az MSZP-Párbeszéd, az LMP, az MKKP, a Szolidaritás és a Mindenki Magyarországa Mozgalom hozta létre.

Bana Tibor korábban jobbikos volt, most független. Bana a harmadik ciklusát tölti az országgyűlésben, mindháromszor a Jobbik országos listájáról jutott be, idén márciusban kilépett a pártból, Bana Tibor, Vas megyei országgyűlési képviselő kilépett a Jobbikból 2020. March 02. 17:07 és annak frakciójából. Ezt pár nappal később interjúnkban Bana Tibor: Nem láttam, hogy a Jobbik valódi alternatívát kíván felmutatni a mostani vezetéssel szemben 2020. March 26. 07:53 indokolta.

Czeglédy Csaba szintén független, MSZP-s tagságát három éve felfüggesztette, de nagyon úgy tűnik, hogy nem mindig felhőtlen a kapcsolata a városvezetéssel.

Ungár Péter LMP-s, vasárnap a párt elnökségi titkárának is megválasztották, Ungár Péter ismét országos pozíciót kapott az LMP-ben 2020. August 31. 18:28 de az ő szerepe sem egyértelmű, az tény, hogy szeretne minél jobban belefolyni a helyi politikába. Azonban sokak szemében kívülálló. A szombathelyi szerepvállalásáról vele készült interjúnkat itt olvashatják. Ungár Péter ismét országos pozíciót kapott az LMP-ben 2020. August 31. 18:28

Valószínűnek tartjuk, hogy az Éljen Szombathely is indít majd az előválasztáson valakit, aki a saját emberük. Ha az alkalmasságot és a politikai racionalitást nézzük, László Győző mostani alpolgármester lehet ez a jelölt.

Tegyük fel, hogy tényleg László Győzőt indítja az előválasztáson az Éljen Szombathely. És így máris négy jelölt van, akiket most megnézünk pro és kontra, azaz mi áll mellettük és ellenük.

A jelöltek pro és kontra

Bana Tibor

Mellette szól:

Fiatal, ambiciózus, gyakorlott képviselő, jó kapcsolatokat ápol a szombathelyi ellenzéki politikusokkal. Aktív, szinte minden napra jut egy sajtóközleménye vagy sajttájékoztatója.

Bana Tibor
Kiss Tamás

Ellene szól:

A baloldali szavazók szemében a jobbikos múlt nem népszerű, tekintve a korábbi szélsőjobbos megnyilatkozásaikat. Szombathelyen kevéssé ismert, szentgotthárdi származású, ott is él.

Czeglédy Csaba

Mellette szól:

Czeglédy országosan és Szombathelyen is ismert. Születése óta Szombathelyen él, a Derkovits-lakótelepen. A szociális és lakásbizottság elnökeként nagyon sok rászorulóval foglalkozik. Az éveken át tartott büntetőügye miatt szimpatizánsai a Fidesz-áldozatának látják, aki nem adja fel, és jelenleg is tucatszám nyeri a kormánypárti sajtó ellen a sajtópereket.

Czeglédy Csaba
Mészáros D. Zsolt

Ellene szól:

A büntetőügy miatt támadható, ezt a kormánypárt és sajtója ki is használja. Ráadásul nem tudni, hogy mikor születik végső döntés és még milyen fordulatok várhatóak az ügyében. Ismert jó kapcsolata a DK-val és Gyurcsány Ferenccel, ez egyszerre lehet előny és hátrány is. Számára hátrány az is, hogy nem áll mögötte szervezet.

Ungár Péter

Mellette szól:

Fiatal, ambiciózus, országosan ismert és vagyonos – ez utóbbi a kampányfinanszírozás miatt is érdekes. Jó kapcsolatai vannak országos politikusokkal és többször is felszólalt Szombathely és a térség érdekeiért a Parlamentben. A szombathelyi szerepvállalásról is szóló nagyinterjúnkat itt olvashatja Ungár Péter, a fővárosi, aki Szombathelyen akarja magát megmutatni 2019. October 30. 08:09 Ungárral.

Ungár Péter
Mészáros D. Zsolt

Ellene szól:

Édesanyja Schmidt Mária, a Fidesz főideológusa, és nem tisztázott, hogy ő milyen hatással van a fiatal Ungárra. Anyjával közös cége is van, amelyik jól teljesít Jó félévet tudhat maga mögött Schmidt Mária és Ungár Péter cége 2020. August 31. 18:53 a NER viszonyai között is. Ungár neve az Index-botrányban is felmerült, üzlettársa Lemondott az Index múlt héten kinevezett vezérigazgatója 2020. June 30. 13:40 annak a Gerényi Gábornak, aki a vitatott átszervezési programot kidolgozta.

A választópolgárok számára szombathelyi szerepe sem tisztázott, és az sem teszi népszerűbbé, hogy budapesti születésű és Budapesten él.

László Győző

Mellette szól:

Fiatal, népszerű, tavalyelőtt a politikában ismeretlen jelöltként legyőzte a derkovitsi időközi választáson a Fidesz jelöltjét. Főleg szakmai munkát végez, nem igazán van támadási felülete.

László Győző
Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Ellene szól:

Ha ő lenne az ellenzék országgyűlési képviselő-jelöltje, le kellene mondania városi képviselői mandátumáról és alpolgármesteri pozíciójáról. Ám mivel listáról jutott a közgyűlésbe, nem lenne időközi választás, az Éljen Szombathely nevezhetné meg utódját. Kérdés az is, hogyan tudná meghatározni magát a nála határozottabb profillal rendelkező előző három politikussal szemben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet