Előválasztás: Kopogtatás nélkül nehéz lesz - Amikor szembejön a valóság

Nem olyan egyszerű a 400 ajánlást összegyűjteni Szombathelyen sem, mint ahogyan az elsőre látszott.

Többször leírtuk már Elindult az előválasztási ajánlások gyűjtése, Vasban tíz jelölt verseng három helyért 2021. August 23. 07:08 : fejenként 400 ajánlást kell összegyűjteniük a jelölteknek ahhoz, hogy indulhassanak az előválasztáson. Erre két hetük van, augusztus 23-tól

Szombathelyen három induló van. Czeglédy Csaba (DK) egy nap alatt összegyűjtött 500 aláírást, mivel folytatják az akciót, csütörtök délután már ezer körül járt.

A másik két jelöltnek viszont még van mit gyűjtenie négy nappal a kezdés után is. Koczka Tiborra (UVNP) és Ungár Péterre (LMP) még vár némi munka, amíg nyugodtan hátradőlhetnek.

Nincs is olyan könnyű dolguk
Nyugat.hu

Végiggondolva ezt az egészet, két dolog jutott az eszembe: az egyikről már írtam Az előválasztás felboríthatja az ellenzéki erőviszonyokat 2021. August 24. 19:28 nemrég. Habár a cikk címe az, hogy "Az előválasztás felboríthatja az ellenzéki erőviszonyokat" , alapjában véve arról szól, hogy a választópolgárok sokkal inkább kötődnek a pártokhoz, mint gondolnánk.

A DK a legerősebb ellenzéki párt, Czeglédy kétségkívül a legnépszerűbb politikus a Derkovitson. Az Új Világ Néppárt támogatottságát nem ismerjük, az LMP a parlamenti küszöb alatt van. És ahogyan látható, egyelőre nem igazán működik az sem, hogy ha három-négy kisebb támogatottságú párt beáll valaki mögé.

A másik, hogy nem lehet megspórolni a munkát. Czeglédy órák alatt végzett saját terepén, a Derkovitson, és a DK-nal azért van bázisa Szombathelyen. Koczka és Ungár viszont nincsenek beágyazva a szombathelyi politikai térbe, és láthatóan kevés az, hogy kiállnak egy stand mögé a Fő téren.

Egy országgyűlési vagy egy önkormányzati választás esetén természetes az, hogy egy jelölt vagy az aktivistái végigjárják a választókerületet és kopogtatnak. Ők keresik fel a választópolgárokat, ajánlásukat, szavazatukat kérve, és nem azt várják, hogy a választók járuljanak eléjük.

Persze érthető, hogy ezt most nem tervezték, a 400 ajánlás nem tűnik olyan rengetegnek, és a Fő téren sokan járnak. Azt is megértem, hogy nem igazán tudják, merre is kellene elindulniuk. Most egy előválasztásról van szó, ami az átlagpolgárnak - legyünk őszinték - nem igazán fontos. Nincsenek választókerületek, pontosabban az egész város (és az ide tartozó 11 környező település) egy körzetnek számít.

Ahol élnek politikailag semlegesek, kormánypártiak, ellenzékiek. Alapvető szempont ilyenkor, hogy oda nem áldozunk energiát, ahol biztos az elutasítás. Vagyis nem keressük meg a semlegeseket, a másik oldal szimpatizánsait, mert csak időt és energiát veszítünk.

De hol vannak azok, akikre lehet számítani? Na, ezt kellene kitalálniuk, ami kopogtatás nélkül nem fog menni. Mert van, amikor szembejön a valóság.

Cikkünk megjelentkor Ungár Péter jelezte, neki is megvan a szükséges számú aláírása. Ungár Péternek megvan a 400 ajánlása, Koczka Tibor még gyűjti őket 2021. August 27. 09:55 Valamint, ahogy az közösségi oldalán is látható volt, ő sokat járt "kopogtatni", azaz otthonukban kereste fel a választókat.)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet