Tudta, hogy 20 évvel ezelőtt fát ültettek Szombathelyen az elszármazottak tiszteletére?

Mi pedig meg is kerestük és hoztunk róla régi, valamint új fotókat is.

Kóbor Tamás, azaz TomPapa neve már ismerősen csenghet olvasóinknak, hiszen számos témaötletet kapunk már tőle. Most pedig egy újabbal bővül a sor, ugyanis nemrég felkereste egy régi ismerőse egy számára első blikkre furcsának tűnő kéréssel: ha az MMIK felé jár, fotózzon le egy fát.

Az ok pedig egészen különleges: annak a bizonyos fának igazán szép története van. Erről az ismerős, Nagy Géza mesélt, aki nem mellesleg a székesfehérvári Vasiak Baráti Köre Kulturális Egyesület tiszteletbeli elnöke.

Mint mondja, nemcsak az országban, hanem a világban is nagyon sok Vas megyei szóródott szét, akik annak idején itt élték meg a gyermekkorukat, és a mai napig ragaszkodnak szülőföldjükhöz. Hazánkban pedig több egyesület is működik, amit az elszármazottak közössége alapított. A már feljebb is említett székesfehérvári egyesületet például a Jánosházáról származó Lóránfy János tanár, igazgató alapította.

Szombathely még 2001-ben hívta haza az elszármazottakat, ennek emlékére pedig az MMIK előtt, a Weöres Sándor-emlékszobortól nem messze emlékfát is ültettek. Az akkori önkormányzat ígéretet tett arra, hogy ezt az összejövetelt megismétlik, de az elmúlt közel 20 év alatt sajnos nem történt semmi.

„Sajnálatos módon ez idő alatt többen eltávoztak az élők sorából. Én, Nagy Géza Székesfehérvárról, az egyesület tiszteletbeli elnöke, a volt alapítónkkal 2008 során tiszteletünket tettünk az emlékfánál” – meséli.

Olvasó

A fotó és a levél apropója most az, hogy felhívják a jelenlegi önkormányzat és a megyei vezetés figyelmét az elszármazottakkal való kapcsolatok ápolására. Abban egyetértünk, hogy még itt van velünk a koronavírus és jelenleg nem is lehet hasonló összejöveteleket szervezni, de az elmúlt 20 évben lehetett volna - és még most sem késő - feléleszteni ezt a kezdeményezést.

Megtudtuk, hogy a székesfehérváriaknak jelenleg is aktív kapcsolatban vannak Kemenesmagasival, ahol a Berzsenyi Lénárd emlékháznál és családi kriptánál szoktak megemlékezéseket tartani, de sajnos 2020-ban el kellett halasztaniuk és nagyon úgy néz ki, hogy idén sem tudnak tartani semmit a járvány miatt.

Elszármazottak fája
Az elszármazottak fája az MMIK és a kereskedelmi szakgimnázium között - Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt

Ez azonban Nagy elmondása szerint egyáltalán nem akadályozza őket semmiben, igyekeznek ugyanis még több településsel felvenni a kapcsolatot. Több amatőr festő és művész is van köztük, 6 éves elnöki posztja alatt pedig nem egy kiállítást szervezett már az ő munkáikból. Többek közt szülővárosában, Celldömölkön és Vasváron, Győrváron, illetve Körmenden is jártak alkotásaikkal, legnagyobb szomorúságára azonban Szombathely kimaradt, pedig próbálkozott itt is kiállítást szervezni.

Bár a kiállítás lebonyolításában közvetlenül nem tudunk segíteni, reméljük, cikkünkkel hozzájárulhatunk a Szombathelyről elszármazottakkal való kapcsolattartáshoz. Addig is, TomPapához hasonlóan mi is megkerestük az elszármazottak fáját és készítettünk róla néhány fotót is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?