Nemcsak rangos diplomát ígérnek: azt is, hogy a közgázképzés lehet Szombathely új sikertörténete

Milyen esélyekkel újul meg a közgazdászképzés, hogyan bővítheti-e az ELTE-SEK a kapcsolatait a gazdasági szereplőkkel? „Az ELTE helyben van” címmel rendeztek társadalomtudományi kerekasztal-beszélgetést Szombathelyen.

A munkaerőpiacon jó ideje érezhető meglévő szakemberhiány volt az egyik fő szempont a Savaria Egyetemi Központ és képzései átszervezésében. A SEK már korában is meglévő gazdaságtudományi képzéseire idén, első helyen, több mint száz diák jelentkezett. A gazdálkodás és menedzsment, illetve a kereskedelem és marketing szakok 2017. február 1-től az ELTE Társadalomtudományi Karába integrálódtak, ami egyfelől rangos diplomát jelent, másfelől a helyben tanulás lehetőségét.

Társadalomtudományi kerekasztal a SEK-en
Forrás: ELTE-SEK

Azt a felvételi jelentkezéseknél nem lehet látni, hogy mennyien jelölték meg ezeket a szombathelyi szakokat a 2., 3., 4. helyen, de azt szeretnénk, ha a sorrend módosításánál minél többen jelentkezzenek át Szombathelyre

– mondta a beszélgetésen Dr. Juhász Gábor, a Társadalomtudományi Kar dékánja, egyetemi docens. Hozzátette, olyan igény van a gazdálkodás típusú felsőoktatási képzésekre az üzleti szférában, hogy a jövőben a 200 fős jelentkezés is reális lehet. Tervben van a világszerte nagymértékben fejlődő turisztikai ágazatra reagáló turizmus és vendéglátás szak elindítása is.

Társadalomtudományi kerekasztal a SEK-en
Forrás: ELTE-SEK

Fejleszteni szeretnénk az itt létrehozott tanszéki csoportot, amit létrehoztunk, de nem úgy, hogy budapesti Intercity professzorok oktatnak a szombathelyi oktatást. Úgy vélem, helyben kell megerősíteni az oktatói állományt. Tíz főállású oktató tudja ellátni ezeket a képzéseket, amelyektől azt várjuk, hogy gyakorlatorientáltak legyenek. A budapesti központban inkább elméleti jellegű a képzés

– tette hozzá.

Társadalomtudományi kerekasztal a SEK-en
Forrás: ELTE-SEK

A kerekasztal-beszélgetésen Illés Károly alpolgármester elmondta, ő maga is a szombathelyi közgazdász képzésben szerezte a diplomáját, ismeri azt a nagy előnyt, amit egy helyben megszerezhető piacképes diploma ad. A város támogatni kívánja a gazdaságtudományi képzéseket, mert ezzel azt is támogatja, hogy a fiatalok nem menjek el innen továbbtanulni, itt tanuljanak, itt dolgozzanak, ezzel megpezsdül az élet, és a régió megfelelő szakembereket kap.

Társadalomtudományi kerekasztal a SEK-en
Forrás: ELTE-SEK

Dr. Varga Imre, okl. közgazdász, egyetemi docens a szombathelyi képzés

motorja

úgy fogalmazott: az a cél, hogy a közgazdász képzés Szombathelyen ismét sikertörténetté váljon az ELTE-vel közösen.

Bízunk abban, hogy felértékelődik az itt kapható diploma. A képzés gyakorlati jellegét a megbízott külső oktatók adják, magukkal hozva szakmai tudásukat. A közgazdász képzés a régió és Vas megye fejlesztésében kiemelt szerepet játszik, vállalatoknál, bankokban, az adóhivatalban helyezkedhetnek el, illetve magánvállalkozóként találhatnak helyet a munkaerőpiacon az itt végzettek

– jelentette ki.

Társadalomtudományi kerekasztal a SEK-en
Forrás: ELTE-SEK

Az ELTE társadalomtudományi karról megtudtuk:

fiatal hajtás

az egyetemen belül, 2003-ban jött létre, rugalmassága és innovációs készsége kiemelkedő. A fiatalokkal való kapcsolatára a közvetlenség jellemző, akár hallgatói kezdeményezéseket is beépítenek a képzésekbe, a diákokat az önállóság felé terelik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet