Kivéreztették, s most az ELTE simán lenyeli a szombathelyi egyetemet, és mindenki kussol?

Ettől kellene visszhangoznia a helyi politikának, és dörömbölni kellene a döntéshozók ajtaján.

Nagyon nagy a csend a Savaria Egyetemi Központ (SEK) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem csatlakozásáról. Annak ellenére, hogy február 1-től a SEK az ELTE része lesz Most már hivatalos: a szombathelyi egyetem az ELTE campusa lesz 2016. September 29. 11:05 , miközben semmit nem tudni a részletekről. Arról sem, hogy lesznek-e önálló karok, hogy maradnak-e a jelenlegi szakok, lesz-e leépítés, bővítés, kell-e aggódniuk az oktatóknak, és mi lesz a diákokkal.

Az egyetem A-épületén már egy hónapja kint a tábla
Mészáros Zsolt

Pedig, ha Szombathely és Vas megye jövőjét is nézzük, akkor ettől kellene visszhangzania a helyi politikának, a városi és megyei közgyűlésnek. Sorban kellene kiadni a politikai nyilatkozatokat, az országgyűlési képviselőinknek pedig egymás kezébe kellene adnia Balog Zoltán emberminiszter és az ELTE rektorának irodakilincseit. Lobbizni és harcolni azért, hogy megálljon az a mélyrepülés, amibe az utóbbi évtizedekbe került Szombathely egykor oly nagynevű oktatási intézménye.

De a helyi kormánypárti politika megelégszik azzal, hogy próbálja rátolni a SEK mélyrepülésének felelősségét a jelenlegi ellenzékre Ki tette tönkre a szombathelyi egyetemet? 2016. July 25. 19:50 , az ellenzék meg gyakorlatilag nem is foglalkozik az üggyel. Mindezt úgy, hogy végignézték, ahogyan sokak szerint Sopron az elmúlt években kivéreztette a SEK-et Ki tette tönkre a szombathelyi egyetemet? 2016. July 25. 19:50 .

Az egyetem oktatói már évek óta félnek attól, lesz-e állásuk, folyik az egymás közötti harc a megmaradásért az egyes intézetek, karok között - de leginkább az jellemző, hogy apátiába zuhant az egykor nagy hírű Berzsenyi Dániel Főiskola. A hajdan pezsgő diákéletnek pedig már csak nyomait találjuk a városban.

Kérdeztünk, régi cikkeket kaptunk válaszul

Feltettünk hát néhány kérdést az ELTE-nek, ezeket alul, keretben olvashatják. Gyorsan jött a válasz, de nem tartalmaz igazi, érdemi információkat, tulajdonképpen belinkeltek három, korábban az ELTE oldalán megjelent cikket. Ebből próbálunk némi információt kiszedni.

Az első, tavaly szeptemberi cikk a csatlakozásról szóló szenátusi döntésről, és az elvi keretekről szól. Ami kivehető belőle, hogy

létrejön az ELTE Kancellária Szombathelyi Központ,

de ez a budapesti központ megfelelő igazgatósága alá tartozik majd, és így látja el a helyi szintű gazdasági, pályázati, igazgatási, műszaki és üzemeltetési és tanulmányi ügyeket.

A pedagógusképzés feladataira Szombathelyen létrehoznak egy bölcsészettudományi, egy természettudományi és egy pedagógiai-pszichológiai intézet, ezek azonban a budapesti karokhoz tartoznak majd. Úgy néz ki tehát, hogy

Szombathelyen nem lesznek önálló karok.

Ennek bizonyítéka, hogy a gépészmérnök képzést működtető szombathelyi műszaki intézet a budapesti IK (Informatikai Kar) dékánjának irányítása alatt folytatja tevékenységét, de a gépészmérnök képzés természettudományos megalapozásában a TTK (Természettudományi Kar) jelentős részt vállal. A sporttudományi képzéseket a szombathelyi Sporttudományi Intézet a PPK (Pedagógiai és Pszichológiai Kar) részeként folytatja.

A tanári szakok megmaradnak

A pedagógusképzés feladataira pedig Szombathelyen egy bölcsészettudományi, egy természettudományi és egy pedagógiai-pszichológiai intézet jön létre a megfelelő karok (PPK, TÓK (Tanító- és Óvóképző Kar), TTK) részeként.

A második, egy hónapja megjelent cikkben a pedagógusszakokról írnak. A lényeg, hogy Szombathelen is elindítják az ELTE tanári szakjainak többségét, és az ELTE is meghirdeti a Szombathelyen már működő gépészmérnök és műszaki menedzser szakokat.

Csalogató ösztöndíj

Az elküldött harmadik cikk pedig a hétfői nyílt napról szól, és arról, hogy Savaria Kiválósági Ösztöndíjat alapítanak, ennek lényege, hogy azok a hallgatók, akik 400 pont feletti eredménnyel nyernek felvételt az ELTE Szombathelyi Campusára, havi 40 000 forint, akik pedig 450 pont feletti eredménnyel érkeznek, havi 80 000 forint ösztöndíjat kapnak az első tanulmányi évben.

A helyi vezetés meg se mer szólalni

Ennyi az összes információ, amit az ELTE megosztott velünk. Helyben, a SEK-nél hiába próbálkozunk, már régóta nem jutunk semmiféle infóhoz. Közel egy éve várunk arra, hogy interjút adjon nekünk az intézmény megbízott rektorhelyettese. Ez utóbbi annyiban érthető, hogy a helyi vezetők és oktatók az ELTE hozzájárulása nélkül nem nagyon adhatnak ki semmit.

Egyébként az ELTE levelében az is írták, hogy az egyetem Szenátusa a jövő héten ülésezik, és azt követően lesznek részletesebb információk. Két héttel a csatlakozás előtt.

Az ELTE-nek elküldött kérdéseink

 • Milyen szervezeti felépítésben működik majd a SEK?
 • Lesznek-e önálló karai, ha igen, milyen karokkal működik majd?
 • Változik-e a SEK jelenlegi szakkínálata?
 • Lesznek-e önálló döntési jogkörök a SEK-nél, oktatási, illetve gazdasági, pénzügyi téren?
 • Terveznek-e leépítést vagy bővítést?
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet