Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Itt a hisztéria, de ki tette tönkre a szombathelyi egyetemet?

Soha nem látott mélységekbe jutott a szombathelyi felsőoktatás, indul is bűnbakkeresés. De mi is történt valójában az egykori főiskolával az elmúlt tíz évben?

A nagy múltú Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolából lett Savaria Egyetemi Központot egyesek szerint csak a tavaly indult gépészmérnök-képzés mentette meg. Mára a sokból csak két kar működik itt, sokkal kevesebb szakkal és diákkal, oktatóval, mint az elmúlt évtizedekben.

Ezt a mélyrepülést, meg az állandó pénzhiányt akarja orvosolni az ELTE-hez való csatlakozás Nemcsak ELTE-s diploma, még gimi is lesz Szombathelyen 2016. July 01. 17:51 , 2017. január 1-jén.

Főiskolák, csatlakozzatok!

De közben kitört a politikai hisztéria. A Fidesz, élén Hende Csabával mindebből politikai előnyt akar kovácsolni, és azt kommunikálja, hogy a SEK-et a baloldali politikusok vitték csődbe, és az ő hibájuk volt a soproni egyemmel később kudarcnak bizonyult integráció is. A dolog azonban így nem igaz és persze nem is ilyen egyszerű. Nézzük meg, mi is történt az elmúlt tíz évben.

Az egyetem régi főbejárata, a kapu felett évtizedekig a Berzsenyi Dániel Főiskola felirat állt
Vágvölgyi Bálint

2006-ban, a baloldali kormány második választási győzelmét követően nekiálltak a felsőoktatás átszervezésének, és ennek egyik következménye volt, hogy fejlődésre ösztönözték a kisebb vidéki főiskolákat. Nagyon úgy tűnt, hogy az a főiskola, amelyik nem képes egyetemi szakokat indítani, háttérbe kerül, mert a tervek szerint a nagy egyetemeket akarták megerősíteni. Ez a szándék egyébként azóta sem változott.

Szombathelyen is elkezdődött a tervezés, a főiskola vezetésének első tervei az önálló egyetemmé válás mellett szóltak. Ennek azonban nagyon szigorú feltételei vannak: meghatározott számú egyetemi szintű képzést kell indítani, az oktatók meghatározott hányadának tudományos fokozattal kell rendelkezni, stb. Ezeket a szombathelyi főiskola önerőből nem volt képes teljesíteni. Erre csak előre, tudatosan lehet készülni, hiszen például egy tudományos fokozat megszerzése 4-5 évig is eltart. Az más kérdés, hogy a főiskola miért nem törődött már korábban is azzal, hogy legyenek ilyen oktatói.

Nem beolvadni akartak

A főiskola vezetése döntött végül 2007 januárjában Január végén pecsételi meg jövőjét a BDF 2007. January 15. 18:19 arról, hogy csatlakoznak az egyik nagy egyetemhez. Aztán arról is, hogy a csatlakozás nem beolvadást jelent, hanem integrációt Alapít vagy beolvad – Miből választhat a Berzsenyi Főiskola? 2007. January 18. 22:03 , a beolvadás ugyanis alsóbbrendű helyzetbe hozhatná a szombathelyi főiskolát, az integráció pedig két egyenrangú intézményből hozna létre egy új harmadikat.

Négy egyetemmel tárgyaltak. Ezek a győri Széchenyi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a veszprémi Pannon Egyetem és a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem. Ebből aztán csak a két utóbbi maradt Két egyetem kiesett - Lekerült a listáról, aki nem akart újat alapítani 2007. January 24. 19:45 , mert a győri és a pécsi egyetemnek nem tetszett az integráció. Ők csak a beolvadást fogadták volna el.

Egy ideje már a diáknapok is avíttasak és lehangolóak
Bonyhádi Zoltán

Január végén (még mindig 2007-ben vagyunk) az akkori városvezetés sajtótájékoztatón jelentette be A végső döntés előtt 2007. January 30. 13:59 , hogy a főiskola bevonja őket a csatlakozási tárgyalásokba, aztán egy nappal ezt követően a főiskola vezetése meghozta a döntést A soproni egyetem a befutó 2007. January 31. 11:54 , hogy a soproni egyetemmel integrálódnak. A döntésben nem vettek részt politikusok, egyik oldalról sem. Az integrációt azonnal bejelentették hivatalosan is Egyetemváros születik - A diákok Veszprém mellett szavaztak 2007. February 01. 09:32 .

Hibáztak, amikor Sopront választották?

A választás helyességét azóta is vitatják.

 • Mit akart a szombathelyi főiskola? Függetlenül működni saját költségvetéssel, és megtartani az összes szakot és kart. Információink szerint a soproni egyetem rektora mindent meg is ígért, míg a veszprémi rektor korrektül elmondta, mire lehet számítani. És az ígéretek a döntéshozóknak jobban hangzottak.
 • A másik döntő ok a bölcsészkar és a bölcsészszakok sorsa volt. Veszprémben volt (és van) bölcsészkar, és több olyan szak is, ami akkor még Szombathelyen is működött. A szombathelyiek ezeket féltették, és ez a félelem is Sopron felé vitte őket.
 • A harmadik okról nem nagyon beszélt senki azóta sem. A tárgyalások idején épp lejáróban volt Gadányi Károly szombathelyi, és Faragó Sándor soproni rektor megbízatása. Az integrációval új egyetem alakult, és így mindkettőjük öt éves megbízatása elölről kezdődhetett. A megállapodás értelmében Gadányi rektorhelyettes, és a Savaria Egyetemi Központ elnöke lett. Ezek a címek Gadányi nyugdíjba menetelével meg is szűntek. Mondhatnánk: szinte neki találták ki.
 • Százmilliós gyors segítséget kaptak

  De a döntés még nem jelentette a tényleges csatlakozást, hiszen meg kellett állapodni a részletekben. Erre a célra hoztak létre egy stratégiai bizottságot, amelynek tagjai Gadányi Károly rektor és a szombathelyi dékánok voltak, elnöke pedig Nemény András, aki akkor szocialista országgyűlési és városi képviselő is volt. Mint mondja, őt személyesen Gadányi kérte fel, azért, mert nem tartotta szerencsésnek, ha a főiskola alkalmazásában álló személy tárgyal a soproni egyetem vezetőivel, vagyis a későbbi főnökeivel. Erről Nemény pár hónappal később, interjúnkban Álláshalmozó politikus, aki az eredményességet tekinti mércének– Nemény András, az MSZP közgyűlési frakcióvezetője 2007. December 02. 20:27 is beszélt.

  Gadányi Károly rektor, majd elnök-rektorhelyettes
  Bonyhádi Zoltán

  Nemény most azt is elmondta, hogy ebben az időben a főiskola komoly anyagi gondokkal küzdött, és a sárvári származású Kiss Péter, akkori miniszter segítségével százmilliós rendkívüli támogatást sikerült kiharcolniuk az oktatási minisztériumtól. A pénzt az önkormányzatnak utalták át, és az önkormányzat adta tovább a főiskolának.

  A tárgyalások az év végéig tartottak, több szakértőt is bevontak. Nem csak a csatlakozás részleteit dolgozták ki, átvilágították a főiskola, illetve ekkor már Savaria Egyetemi Központ gazdálkodását, pénzügyi helyzetét is, és rendbe is tették azt.

  Átadták és átvették

  Nemény András szerint olyan megállapodást sikerült kiharcolniuk, amilyenre nem volt példa az országban. Az akkor meglévő karok, és a SEK önállóan működtek, szombathelyi irányítással, külön bankszámlával, külön gazdálkodással. Hiller István akkori oktatási miniszternél sikerült elérni, hogy elinduljon az angol és a történelem mesterszak, így már egyetemi szintet ért el a SEK, és megmaradhatott a bölcsészkar is.

  2007 decemberében sajtótájékoztatón jelentették be Sültgalamb és szemléletváltás - Kritikus az új egyetem rektora 2007. December 07. 15:20 , hogy január 1-től új egyetem alakul, a NymE és a SEK integrációjával. 2008-ban sorra jöttek a jó hírek, új tudományos fokozatokat adtak át Új tudományos fokozatok a SEK-nél 2008. October 07. 17:06 a SEK oktatóinak, elindult a pedagógiai mesterszak Pedagógiai mesterszakon indít keresztféléves képzést a SEK 2008. October 30. 06:00 , 2009 januárjában újabb mesterképzéseket hirdettek meg Új mesterképzések a SEK-en 2009. January 29. 09:07 . 2009 júliusában bejelentették, hogy nőtt a SEK hallgatóinak száma.

  Őrület a SEK udvarán 2009-ben
  Phreek

  Nemény azt mondja, ebben a helyzetben jött el 2010, a választások éve, látszott, hogy a Fidesz nyer, és az is, hogy Szombathelyen is a Fidesz jelöltje lesz a befutó. Az ő egyetemi megbízatása ekkor már lejárt, de még a választások előtt megkérte Hende Csabát, hogy menjenek el közösen az egyetemre. Ott részletesen tájékoztatták Hendét az eddigi munkáról és a rektorhelyettessel együtt kérték a további támogatását. Nemény ezt úgy fogalmazta meg, hogy korrekt módon megtörtént az átadás-átvétel.

  És jött az Orbán-kormány

  2011 áprilisában is arról írhattunk Leáldozott a kommunikáció szak csillaga - A SEK viszont egyre népszerűbb 2011. April 05. 16:16 még, hogy egyre többen jelentkeznek a SEK-re, kétezer hallgatóval volt több, mint három évvel korábban. Októberben viszont már diáktüntetésről tudósítottunk Vétkes, aki most hallgat! - Egyetemisták, szakszervezetisek demonstráltak 2011. October 18. 20:36 , a szombathelyi hallgatók is tiltakoztak a felsőoktatási törvény tervezett módosításai ellen.

  Tulajdonképpen ettől a módosítástól indult a SEK hanyatlása, hiszen rengeteg, főként itt népszerű szakon csökkentették az államilag finanszírozott létszámot.

  2012-ben aztán a felvehető diákok létszámát is központilag határozták meg, ami azt is jelentette, hogy csökkentették Elvesznek a tehetséges fiatalok 2012. January 13. 10:17 . Mindez persze az állami támogatás csökkenését is jelentette. Az államilag támogatott helyek szűkítése a jelentkezők számán is meglátszott, 2012-ben összesen 1180-an jelentkeztek 918 újonc jöhet a SEK-re 2012. July 25. 12:48 a SEK-re, ami 24 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban 918 újonc jöhet a SEK-re 2012. July 25. 12:48 .

  2012 augusztusában azt is megnéztük Mennyit kóstálhat egy SEK-es diploma? 2012. August 23. 07:58 , mennyibe kerül Szombathelyen egy önköltséges diploma, hiszen a Fidesz-kormány törvénymódosítása miatt egyre kevesebb az államilag finanszírozott hely, sokan csak a fizetős képzésben tanulhatnak. Féléveként 150 – 300 ezer forintos tételeket találtunk.

  Felére csökkent az állami támogatás

  Október végén aztán arról jött a hír Nincs fűtés a szombathelyi egyetemen 2012. October 30. 19:05 , hogy nincs fűtés az egyetemen, még tavasszal elromlott a kazán, és nem volt pénz a megjavításra. Decemberben újra elkezdődtek a diáktüntetések az önköltség bevezetése miatt, Szombathelyen hangos volt az erről szóló fórum. Hiába güriztem, Hoffmann Rózsa elintézte az álmaimat 2012. December 12. 22:14 Az év végén a pénzelvonások elleni tiltakozásul leragasztották az egyetem bejáratát Leragasztották a Savaria Egyetemi Központ bejáratát 2012. December 28. 07:59 is.

  Tiltakozásul leragasztották a bejáratot
  Bonyhádi Zoltán

  2013 elején aztán kiderült LMP: Jelentősen csökkent a szombathelyi felsőoktatási központok támogatása 2013. February 16. 14:00 , hogy mennyivel is csökkent a SEK támogatása. 2008-ban még 11,6 milliárd forintos állami pénzből gazdálkodott a szombathelyi egyetem, ez a szám 2013-ra már csupán 5,1 milliárd, vagyis az állami támogatás öt év alatt a felére csökkent .

  Január 1-től amúgy megszűnt Gadányi Károly elnök-rektorhelyettes megbízatása, Faragó Sándor, a NymE rektora Horváthné dr. Molnár Katalint nevezte ki a helyére. De az is árulkodó, hogy az új vezető már nem kapott rektorhelyettesi címet, elnök-dékán lett a poszt megnevezése. Vele készített interjúnkból Mennyiséget vagy minőséget a SEK-re? 2013. February 24. 11:57 az is kiderült, hogy megszűnt a SEK gazdasági önállósága, minden döntést Sopronban hoznak meg , az indítandó szakokról és a karokról is itt döntenek. Ami gyakorlatilag a 2007-ben tető alá hozott megállapodás felrúgását jelentette.

  Szombathely lett a mostohagyerek?

  Az év elején már arról is szóltak a háttérinformációk, hogy a soproni egyetem mostohagyerekként kezeli a SEK-et, az állami megszorítások nagyobb részét ide terheli, ezt a célt szolgálta az önálló gazdálkodás megszüntetése is. Nem tett jót a kancelláriarendszer bevezetése sem Szombathelynek, mert állítólag a kancellár működése is Sopront erősítette.

  Májusra meg is érkeztek a hírek a megszorításokról Drasztikus leépítések a szombathelyi egyetemen? 2013. May 21. 21:14 , ekkor már csak két kara volt a SEK-nek, a pedagógusképző kar és a természettudományi kar, a bölcsészkar megszűnt.

  Októberben új vezetőket neveztek ki, Faragó rektor pedig azt ígérte Új vezérkar, régi nevekkel a SEK-en 2013. October 16. 15:04 , hogy a SEK a nyugat-dunántúli tanárképzés centruma lesz. A hónap végén arról szóltak a hírek, hogy a szombathelyi egyetem nem tud béreket fizetni, és csődközelben van Csődben a Nyugat-magyarországi Egyetem? 2013. October 25. 16:16 . Egyre többen vállalták nyíltan is véleményüket, hogy Sopron elnyomja a SEK-et, és hogy tudatosan építik le a szombathelyi egyetemet. Erről itt Megásták-e a sírját a szombathelyi egyetemnek? 2013. October 30. 07:58 és itt A Nyugat-magyarországi Egyetemen "a félelem igazgat" 2013. October 30. 11:07 olvashatnak.

  Persze, voltak jó hírek is, ilyen volt, amikor 2013. november végén aláírták a megállapodást Aláírták a megállapodást a szombathelyi mérnökképzésről 2013. November 22. 17:29 a gépészmérnök-képzés elindításáról. Ez a képzés azóta a szombathelyi egyetem húzóágazata lett.

  Sopron, a gyarmatosító

  2014 februárjában a Nyugat-magyarországi Egyetem széteséséről szóltak a hírek Szétesik a Nyugat-magyarországi Egyetem? 2014. February 19. 17:38 , a soproni központ ellen sorra lázadtak fel a más városokban működő karok. Az év végén tovább csökkent a SEK önállósága, de ez minden egyetemre igaz volt, hiszen megérkeztek a kormány által kinevezett kancellárok Bejárta a szombathelyi birtokot a Nyugat-magyarországi Egyetem kancellárja 2014. December 05. 11:03 , akik nélkül a rektorok sem hozhatnak komoly döntéseket.

  Faragó Sándor, a NymE rektora, mellette balra Hoffmann Rózsa volt államtitkár
  Garai Antal Atom

  Míg a soproni rektor, Faragó Sándor nyíltan erős jobboldali kötődéssel és nagy lobbierővel rendelkezett, addig Szombathelyen szinte behunyták a szemüket, bármi is történt.

  2015 elején ismét fellángolt a vita az önállósodásról „Nem leszünk gyarmat!” - Önállósodik a szombathelyi egyetem? 2015. January 28. 10:26 , a szombathelyi oktatók többsége szerint Sopron a gyarmatának tekinti Szombathelyt, és elszívja innen a pénzt is „Nem leszünk gyarmat!” - Önállósodik a szombathelyi egyetem? 2015. January 28. 10:26 . Egy héttel később – két szombathelyi szenátor átszavazásával, legalább így nem mutogathatunk csak Sopronban, részese voltak ennek a szombathelyiek is – a szenátus mégis további központosításokról döntött Most Sopron nyert, de ettől még a szombathelyi egyetem önállóvá válhat a jövőben 2015. February 05. 12:56 , már a tanulmányi hivatalt és a könyvtárat is Sopronból irányítják .

  Közben egy számvevőszéki vizsgálat jelentős hiányosságokat talált Jelentős hiányosságokat tártak fel a Nyugat-magyarországi Egyetem gazdálkodásában 2015. March 17. 17:20 a NymE gazdálkodásában, erre tavaly márciusban gyakorlatilag megszüntették Megszűnt a Savaria Egyetemi Központ 2015. March 20. 19:37 a Savaria Egyetemi Központot, és minden döntési jogot a soproni központnak adtak.

  Március végén az MSZP tartott sajtótájékoztatót Sopron elköltötte a szombathelyi gépészképzésre kapott támogatást? 2015. March 24. 14:24 , ahol kijelentették, a gépészmérnökképzésre kapott 400 millióból 300 milliót Sopron elvett Szombathelytől, és folytatják a szombathelyi egyetem kizsigerelését. Aztán az állam áprilisban 500 millióval kisegítette Félmilliárd forintos támogatást kapott a Nyugat-magyarországi Egyetem 2015. April 29. 14:23 a képzés elindítását.

  Mézesmadzagból nincs hiány

  Májusban megint előtérbe került Eljött az idő, amikor széthullik a Nyugat-magyarországi Egyetem? 2015. May 27. 10:58 a soproni egyetem széthullása, júliusban kiderült, feleannyian jelentkeztek a NymE-re A Nyugat-magyarországi Egyetemre fele annyian jelentkeztek, mint ahány hely van 2015. July 02. 13:30 , mint ahány hely van. Eközben nőtt a szombathelyi képzésekre jelentkezők száma Szombathelyi felsőoktatás: túl a holtponton 2015. July 28. 13:53 . Júliusban maga Orbán Viktor hozta el a hírt Önálló lesz a Savaria Egyetemi Központ, darabjaira szedik a Nyugat-magyarországi Egyetemet 2015. July 30. 09:50 a NymE feldarabolásáról, akkor még úgy tűnt, hogy a SEK önálló marad. Szeptemberben aztán a soproni egyetem megint elhúzta a mézesmadzagot a SEK orra előtt, és éppúgy megígértek mindent, mint nyolc évvel korábban, az integrációról szóló megbeszéléseken.

  És a történet eddigi vége, három héttel ezelőtt hivatalosan is bejelentették, hogy a SEK kiválik a NmE-ből és 2017. január 1-től az ELTE-hez csatlakozik.

  Összefoglalva, miért is tartunk itt?

 • A soproni egyetemmel történt integrációról a szombathelyi vezetés döntött, a figyelembe vett szempontok között voltak kevésbé racionálisak, és öncélúak is.
 • A helyi politika ebben a döntésben nem vett részt, a jogász végzettségű Nemény Andrást Gadányi Károly rektor kérte fel az integrációt előkészítő bizottság vezetésére, azért, mert Nemény kívülálló, és rajta – ellentétben az oktatókkal, főiskolai vezetőkkel – később sem tudták leverni, ha keményen tárgyalt.
 • A bizottság által előkészített integráció teljes önállóságot, saját gazdálkodást adott a SEK-nek, a következő három évben úgy tűnt, rendeződik a szombathelyi egyetem sorsa. Ám a Fidesz-kormány intézkedései egyre nehezebb helyzetbe hozták a felsőoktatást, Szombathely pedig még nehezebb helyzetbe került, miután Sopron tudatosan elsorvasztásra ítélte, kisebb lépésekben elvette az önállóságát, és a pénzét is.
 • Ráadásul minél nagyobb lett a baj Szombathelyen, az egyetemen dolgozók egyre inkább kezdtek széthúzni, összefogás és egymás segítése helyett önálló kis előnyöket kivívni. Ezzel az egész egyetemet még nehezebb helyzetbe hozták.
 • Így a SEK gondjaiért a felelősöket a Fidesz-kormány és a szombathelyi egyetemet rektori irodája környékén kell keresni. (Emailben megkértük Hende Csabát, hogy véleményét fejtse ki bővebben, ha választ kapunk, természetesen közöljük.)
 • Meg azok között a jelenlegi vasi és szombathelyi kormánypárti politikusok között, akik nem álltak ki a SEK érdekeiért sem a kormány, sem a soproni egyetem előtt.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra