Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Most már tényleg itt az ELTE Szombathelyen

Aláírták a szerződést, indul a közös működés, és a további fejlesztések előkészítése.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogyan bő egy héttel ezelőtti interjúnkban „Kiderült, hogy az ELTE ugyanazokat a célokat fogalmazta meg, mint Szombathely” 2017. January 16. 10:56 is írtuk már, küszöbön a Savaria Egyetemi Központ (SEK) csatlakakozása az ELTE-hez. Akkor még volt néhány homályos folt, de azóta ezeket kiszínezték, az új szakokat a múlt hét végén hivatalosan is bejelentették Megjött az ELTE, kilenc új szak Szombathelyen 2017. January 20. 11:37 . Most pedig az ELTE vezetői is kiálltak a sajtó elé Szombathelyen.

Nem lesz külön SEK és ELTE, csak ELTE lesz

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Igazából túl sok új információt nem tudtunk meg a SEK rektorhelyettesével, Németh Istvánnal közösen tartott sajtótájékoztatón, de ennek a lényege nem is ez volt. Hanem az, hogy deklarálják, február 1-től a SEK az ELTE részeként működik. Németh István is szinte mellékesen jegyezte meg, hogy aláírták a csatlakozási szerződést, ami másfél hete még mindig egyeztetés alatt volt.

Balról: Cseszregi Tamás, Zentai László és Németh István
Szilágyi József (telefonos fotó)

Dr. Zentai László, az ELTE oktatási tanulmányi ügyeiért felelős rektorhelyettese és dr. Cseszregi Tamás oktatási igazgató ült Németh István, a SEK rektorhelyettes mellett. Zentai megerősítette, hogy a Felsőoktatási Tájékoztató január 31-én megjelenő pótkötetében már ott lesznek az új képzések Megjött az ELTE, kilenc új szak Szombathelyen 2017. January 20. 11:37 , a SEK korábban meghirdetett szakjai már benne vannak a tájékoztatóban.

Többször is elhangzott, hogy a jövőben már nem lesz külön SEK és ELTE, a szombathelyi campus az ELTE része lesz, a földrajzi távolságból eredő problémákat majd megoldják. Azt is megtudtuk, hogy a Szombathelyen meghirdetett képzések az ELTE hat karát érintik a nyolcból, szóval, elég komoly munka volt az előkészítés.

Többet keresnek a végzett diákok, mint az egyetem vezetői

A Szombathelyen kiadott diplomák nem különböznek majd az ELTE budapesti diplomáitól, nem szerepel bennük a képzési hely sem, ezért is ügyelnek a minőségre. Ismét elhangzott, hogy itt a régióban fontos és piacképes képzéseket kell kínálni, ahogyan Németh István mondta:

Nem kívánunk diplomás munkanélkülieket képezni. Pont.

A nagyon speciális és kislétszámú szakokat nem itt indítják, hanem a központban, ami ebben az esetben az ELTE budapesti campusát jelenti. Zentai László példaként hozta fel a szlavisztikát, ezt a szakot is indítják, de Budapesten, mert ott ki tudják gazdálkodni a költségeit. Németh hozzátette, Szombathelyen továbbra és lesz nemzetiségi tanár-képzés, tervezik, hogy a nemzetiségi tanító szakot is akkreditálják. Mert ezek fontosak és szükség van rájuk itt is.

Zentai rektorhelyettes példaként az új informatikai képzést említette, ami a műszaki képzéssel együtt valóban piacképes lesz a Nyugat-Dunántúlon is, ahogyan mondta, az ezen a szakon végzett diákoknak magasabb lesz a bérük, mint az egyetem vezetőinek.

Az ELTE-től elvárható minőség

Szóba került az oktatói gárda is, Kiderült, hogy vannak, akiket a Nyugat-magyarországi Egyetemből lett Soproni Egyetem elcsábított, de alapvetően a helyi oktatókra alapoznak. Biztos, hogy új oktatókat is fel kell venni, a szombathelyi informatikai képzéshez is bőven hiányoznak.

A szombathelyi campus egyébként kapott öt év türelmi időt, addig fel kell fejleszteni az oktatói gárdát, és ugyanazt a minőséget kell nyújtani, mint ami az ELTE-től elvárható. A végén Németh István megint felhívta a leendő hallgatók figyelmét, hogy várják meg a Felvételi Tájékoztató kiegészítő kötetét, és csak utána döntsenek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés