Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megjött az ELTE, kilenc új szak Szombathelyen

Néhány szak azonban megszűnik, másoknak a nevét változtatják meg. Érdemes odafigyelnie azoknak, akik az idén felvételiznek.

Már többször is írtunk arról, hogy a SEK elhagyja az NYME-t, február 1-től az ELTE-t erősíti a szombathelyi egyetem Már biztos, január 1-től az ELTE-hez tartozik a szombathelyi egyetem 2016. July 01. 10:23 . Eddig, egy banneren kívül Jön az ELTE! Új 3D-s magyar film Szombathelyen! 2016. November 26. 18:40 , nem sokat láttunk a folyamatból, hiszen az egyeztetések a háttérben zajlottak. Most viszont kikerült az új szakok listája, amik az ELTE-hez való csatlakozás miatt tudtak meghirdetni.

A csatlakozás következménye az is, hogy néhány szak megszűnt, vagy átalakult. A szakstruktúra átalakításának következménye, hogy az eddig elérhető felsőoktatási szakképzések, név szerint a kommunikáció és média és az ifjúságsegítő szakok megszűntek. Néhány szakot átneveztek. Ezek a művészetközvetítői és sporttudományi alapképzések közé tartoznak. A képi ábrázolás eztán képalkotás néven fut tovább, kézműves alapszakból kézműves tárgykultúra lett, testnevelő-edzőből edző, rekreációszervezés és egészségfejlesztésből sport- és rekreációszervezés , a sportszervező szakból pedig sport- és rekreációszervezés

Megjelentek a gazdaságtudományi képzések

A korábbi években megkezdett szakstruktúra racionalizálás is folytatódott, de már figyelembe véve az ELTE integráció lehetőségeit. Ennek egyik legfontosabb újdonsága, hogy az ELTE keretében új területtel, a gazdaságtudományi képzésekkel bővül a SEK képzési portfóliója. Ezen a területen újdonságként jelenik meg a gazdaságtudományi alap- és felsőoktatási szakképzések közül a gazdálkodási és menedzsment, valamint a kereskedelem és marketing szak. Ezeket a képzéseket az ELTE Társadalomtudományi Kara hirdeti meg Szombathelyen.

Mészáros Zsolt

Az elmúlt évek jelentkezési adatait alapul véve, egyes bölcsészet- és természettudományi alapképzéseket (matematika, fizika, kémia, környezettan, magyar, szlavisztika ) az intézmény nem hirdette meg, viszont az ELTE integrációt követően a régióban eddig hiányként jelentkező alapképzések közül a magyar, a matematika, a fizika és a kémia osztatlan tanár szakos formái elérhetővé válnak 2017-től szakpáros, valamint diplomások számára egyszakos formában is.

Programtervezőnek is jelentkezhetnek az idén felvételizők

A programtervező informatikus BSc szak indításával megjelenik az informatikai képzés is, amellyel ugyancsak évtizedes hiányt pótolnak Szombathelyen. A nagy múltú népművelő/művelődésszervező és andragógus képzés után az új közösségszervezés alapszakra is jelentkezhetnek az érdeklődők.

Az átalakuló képzési kínálatról hamarosan részletes tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők, hiszen az ELTE karok részvételével nyílt napot tartanak az egyetemen 2017. január 25-én, szerdán 13 órától (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4. C-ép., Aula).

Oda kell figyelnie azoknak, akik idén felvételiznek

Mivel a Savaria Egyetemi Központ ELTE-be történő integrációja a felvételi eljárással párhuzamosan fut, ezért a SEK képzéséire történő jelentkezés a korábbi évektől eltérő módon történik. A Savaria Egyetemi Központ eddigi képzéseit a jelentkezők továbbra is a Nyugat-magyarországi Egyetem Karai (NYME-BDPK, NYME-TTMK) alatt találják majd meg, ezek a karok integrálódnak majd az ELTE-be. A jelentkezéseket ezekre a képzésekre tehát még az NymE-re adják be a jelentkezők, de szeptembertől az ELTE-re iratkoznak majd be.

Vágvölgyi Bálint

Azok a szakokat, amik az ELTE jogán indulhatnak 2017-ben a Felvételi Tájékoztatón, a www.felvi.hu -n megjelenő hivatalos kiegészítésében találhatják, már az ELTE karai alatt. Így érdemes tehát a jelentkezéssel megvárni a hivatalos kiegészítés megjelenését. Az ELTE alatt meghirdetett képzések gyors megtalálásához javasolt a www.felvi.hu szakkeresőjének használata, ahol az ELTE és a szombathelyi telephely választásával megtekinthető lesz az összes új Szombathelyen induló képzés.

A jelentkezéseket 2017. február 15-ig kell a www.felvi.hu portál e-felvételi szolgáltatásának felhasználásával benyújtani. Az első három jelentkezés ingyenes. Javasolt az okmányirodákban ügyfélkapu regisztrációt igényelni, mely nem csak az e-jelentkezés hitelesítéséhez, hanem a későbbiekben hallgatói ösztöndíjszerződés és az elhasznált támogatott félévek nyomon követéséhez is hasznos lehet.

Kar Szint Szak neve
ELTE-TÁTK Felsőoktatási szakképzés gazdálkodási és menedzsment (Szombathely)
ELTE-TÁTK Felsőoktatási szakképzés kereskedelem és marketing (Szombathely))
ELTE-TÁTK Alapképzés gazdálkodási és menedzsment (Szombathely)
ELTE-TÁTK Alapképzés kereskedelem és marketing (Szombathely)
ELTE-PPK Alapképzés közösségszervezés (Szombathely)
ELTE-IK Alapképzés programtervező informatikus (Szombathely)
ELTE-TTK Osztatlan matematikatanár (Szombathely)
ELTE-TTK Osztatlan kémiatanár (Szombathely)
ELTE-TTK Osztatlan fizikatanár (természettudományos gyakorlatok) (Szombathely)

Részletes felvilágosítást a szakokról és a felvételiről a felveteli@sek.nyme.hu e-mail címen kérhetnek.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

„Kiderült, hogy az ELTE ugyanazokat a célokat fogalmazta meg, mint Szombathely”

Tíz év elhanyagolását kell behoznunk – mondja Németh István, a Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese. Interjú.

Kivéreztették, s most az ELTE simán lenyeli a szombathelyi egyetemet, és mindenki kussol?

Ettől kellene visszhangoznia a helyi politikának, és dörömbölni kellene a döntéshozók ajtaján.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra