Eltűnt sírok nyomában - tényleg útban voltak a balogunyomi kerékpárútnak?

Megkérdeztük az ott élőket és az illetékeseket is. Érdekes dolgokat láttunk.

Egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket néhány napja arra, hogy a Szombathely – Balogunyom kerékpárút építése közben a város felöli – vagyis a Petőfi-telepi – résznél található lezárt köztemető akadálynak bizonyult az út építésekor, amit a kivitelező úgy oldott meg, hogy több sírt eltávolított a több évtizede lezártnak minősített temetőből.

Az ügy már csak azért is volt figyelemfelkeltő, mert úgy tudjuk, hiába van a hatvanas évektől már lezárva a városrész határában a temető, abban még több, máig gondozott sír is van. Többek között egy, a második világháborúban itt elesett német katonáé is.

Útszéli temető a Petőfi telepen
Veszélyesen közel vannak az úthoz a sírok.
Mészáros D. Zsolt

Mi pedig úgy döntöttünk, utánajárunk annak, mi is történt valóban a lezárt temetőben.

Először több olyan itt élő lakossal beszéltünk, akiknek van olyan hozzátartozója, aki itt nyugszik. Ők azonban egybehangzóan azt állították, az általuk gondozott sírhoz senki nem nyúlt hozzá rajtuk kívül , a kerékpárút építését pedig egyik sem akadályozta, mivel azok távolabb vannak a leendő kerékpárúttól.

Ottjártunkkor mi is azt tapasztaltuk, hogy a temető több sírjához aligha nyúlt hozzá valaki az utóbbi években, többek között ahhoz sem, ami alig fél méterre van az épülő bicikliút nyomvonalától , és amire nem mernénk nagy fogadásokat tenni, hogy az „ÉDESANYÁMNAK” feliratú síremlék egy év múlva is változatlan állapotban ott lesz.

Útszéli temető a Petőfi telepen
Kérdés, hogy ezek a sírok meddig lesznek még egyben.
Mészáros D. Zsolt

Miután megnéztük, mi is történik mostanság a temető körül, megkérdeztük az önkormányzatot, hogy pontosan mi is történt a területen. Válaszukban azt írták, hogy az út építése nem akadályozza a köztemető sírjait.

Azt írják, mindössze annyi történt, hogy a „kivitelező az előkészítő munkák végzése során a megvalósítás alatt lévő kerékpárút nyomvonalának kijelölésekor, a munkaterület mellett található növényzettel benőtt sírjel rendbetételét végezte el.”

Emellett leírták, a temetőből egyetlen sír sem tűnt el az építkezés miatt, a temető pedig továbbra is lezárt köztemetőként funkcionál.

Útszéli temető a Petőfi telepen
A lezárt temetőben már alig vannak sírok.
Mészáros D. Zsolt

Ehhez már csak csendben tesszük hozzá, hogy több itt élő is elmondta, hogy az elmúlt közel hatvan évben többen döntöttek úgy, hogy áthelyeztetik a sírt a Jáki úti temetőbe, így itt már alig találni emlékhelyet.

Nem hivatalosan egyébként úgy tudjuk, hogy a lezárt temető helyére még a kétezres évek elején a terület szomszédságban lévő Józsi bácsi Vendéglője akkori tulajdonosa a területre parkolót szeretett volna építeni, ez azonban valamilyen oknál kifolyólag nem történt meg. Így maradt meg a kis területet elfoglaló helyen a köztemető, amit tehát továbbra is változatlan állapotban lehet megtekinteni, ha errefelé tekergünk a kerékpárunkkal.

A szombathelyi önkormányzat válasza:

A Szombathely – Balogunyom közötti kerékpárút nyomvonala nem érinti a Petőfi telepi lezárt köztemetőt. Az engedélyezési tervdokumentáció alapján a kerékpárút a 86. sz. főút és a lezárt köztemető között - a meglévő nyílt árkot lecsövezve - a főúttól szalagkorlát védelemmel elválasztva épül meg. A kivitelező az előkészítő munkák végzése során a megvalósítás alatt lévő kerékpárút nyomvonalának kijelölésekor, a munkaterület mellett található növényzettel benőtt sírjel rendbetételét végezte el.

A Petőfi telepi lezárt köztemetőben sírhely megszüntetésére nem került sor, a temető továbbra is lezárt köztemetőként funkcionál.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet