Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Emelkedett a hallgatók és a ponthatárok száma is a szombathelyi egyetemen

Olyan szakok lettek népszerűek, amelyekről korábban nem gondoltuk volna.

Nemcsak az újságírók érdeklődése volt jelentős a hétfő délelőtti ELTE SEK sajtótájékoztatón, de az intézmény részéről is szép számmal ültek a tárgyalóasztal körül.

A kiemelt jelenlét annyiban érthető, hogy a csütörtökön közzétett felvételi adatok alapján a szombathelyi egyetemi központnak kétségtelenül van oka némi örömre.

Mint ahogy azt Lenkai Nóra rektori biztos elmondta, igazolódtak a tavaszi várakozások: az idén 9,2 százalékkal növekedett az ELTE szombathelyi hallgatóinak létszáma.

ELTE sajtótájékoztató
Kattintson a további fotókért!
Mészáros D. Zsolt

Ez azt jelenti, hogy a campusra 701 főt vettek fel normál felvételi eljárásban. (2019-ben 591, 2020-ban 642 volt ez a szám.)

Mikor 2017-ben az ELTE-hez csatlakozott a szombathelyi intézmény, kb. 1600 hallgatója volt, most kétezer felett van, és úgy számolnak, három év múlva már közel háromezer hallgatójuk lesz – hangzott el.

Legalább ennyire fontos, hogy nemcsak a hallgatói létszám, de a pontátlagok is növekedtek: idén az ELTE SEK alapképzésekre és az osztatlan képzésekre felvételt nyert állami ösztöndíjas hallgatók felvételi pontjainak átlaga 383 pont, ami 13 ponttal több, mint egy évvel ezelőtt.

„Ez azt jelenti, hogy ELTE-színvonalú, nagyon okos gyerekek kerülnek be hozzánk” – mondta Lenkai, aki röviden beszélt az ELTE SEK kommunikációs kampányáról is, ami nem volt egyszerű az utóbbi évben, hiszen azt gyakorlatilag teljesen az online térbe kellett helyezni, és nem tudtak például nyílt napot és hasonlókat szervezni.

Lenner Tibor, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző igazgatója, Varga Imre, a Társadalomtudományi Kar tanszékvezetője, Heszteráné_Ekler Judit, a Sporttudományi Intézet igazgatója, Koós Ildikó, a Pedagógiai és Pszichológiai Intézet igazgatója és Kollár László, az Informatikai Kar igazgatója további számokat és információkat osztottak meg a sajtóval.

Ezek közül néhány:

 • A pedagógusképzésekre idén 314-en jelentkeztek, ez nagyjából megfelel a korábbi számoknak (2019: 205, 2020: 299).
 • Kiemelten népszerű szak az angol, a történelem és a testnevelés, ellenben továbbra nehéz a természettudományos szakokra a toborzás.
 • Nagyon feljött a gazdaságtudomány: idén már 158 hallgató kezdi meg tanulmányait a négy alapképzési szak egyikén vagy a felsőoktatási szakképzés keretében (erről korábban részletesen írtunk. „Az átlagember tudatában nehezen változnak a dolgok” – Tisztázó beszélgetés Varga Imre szombathelyi tanszékvezetővel 2020. August 09. 19:27 )
 • Idén népszerűek az edző alapszakok.
 • Közel 600 fő (!) jelentkezett Szombathelyre pszichológia alapszakra, akik közül 66 tudja elkezdeni az egyetemet (az államilag támogatott képzésre 421 ponttal lehetett bekerülni).
 • Még a tavalyinál (26) is kevesebb, 21 hallgató jutott be a gépészmérnök alapképzésre. Hogy ebben mekkora szerepe van a korábbi ramazúrinak, 2025-ig marad a gépészmérnök-képzés Szombathelyen, csak alá kell írni a szerződést 2020. October 26. 07:24 azt nem tudjuk, de legalább talpon maradt a képzés, ami fontos a régió és az itt működő cégek számára.
 • Mellesleg hasonló létszámmal működik az angol nyelvű gépészképzés.
 • Kuriózumnak ígérkezik a szeptembertől induló „üzleti ismeretek” tantárgy, amelyet minden hallgató felvehet. Ebben a helyi gazdaság ismert szereplői látják el az oktatási és mentorálási teendőket. A részleteket később árulják el.
 • A felvettek száma képzési területenként.
  ELTE-SEK

  Pótfelvételi

  Végezetül Németh Péter, a tanulmányi intézet vezetője felhívta figyelmet, hogy július 29-től augusztus 8-ig tart a pótfelvételi.

  Újdonság, hogy az idei pótfelvételin állami ösztöndíjas helyekre is lehet jelentkezni. Ez Szombathelyen a gazdaságtudományi, műszaki, informatikai és pedagógus képzési területek alap és osztatlan szakjait érinti. Arra viszont számítson mindenki, hogy a ponthatár nem lehet alacsonyabb, mint a normál eljárásban kialakult pontszám.

  Németh Péter minden érintettnek azt javasolja, hogy pótfelvételi ügyében mindenki alaposan tájékozódjon az ELTE SEK és a Felvi.hu weboldalakon.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra