2025-ig marad a gépészmérnök-képzés Szombathelyen, csak alá kell írni a szerződést

A csütörtöki közgyűlésen a képviselők egészen biztosan a szerződés aláírása mellett szavaznak majd.

Az utóbbi hónapokban baljós árnyak gyülekeztek a szombathelyi duális gépészmérnök-képzés felett, főként a Szombathelytől független döntések miatt.

Júliusban jelentették be, Megalakult a Zalaegerszegi Egyetemi Központ, vezetője a szombathelyi ELTE SEK volt rektorhelyettese 2020. July 15. 14:48 hogy megalakul a Zalaegerszegi Egyetemi Központ, a Pannon Egyetem keretein belül. A vezetője pedig az a Németh István, akinek a Savaria Egyetemi Központ vezetőjeként feladata a gépészmérnök-képzés, és további ipari képzések elindítása volt.

Középen Németh István, a Zalaegerszegi Egyetemi Központ sajtótájékoztatóján
Forrás: Pannon Egyetem

A Zalaegerszegi Egyetemi Központ az informatikai, a mérnöki, a mechatronikai és a közgazdasági képzésekben látja a jövőt, éppúgy, mint pár éve a SEK. A Savaria Egyetemi Központ akkori távlati tervei között szerepelt villamosmérnök-képzés is, de ez nem indult el. A 2016-ban indult gépészmérnök-képzésen az első évfolyam tavaly végzett, viszont a jelentkezések száma elmarad az előzetes elképzelésektől, A szombathelyi egyetem magas hallgatói létszámmal várja a személyi változásokat 2020. July 27. 16:03 és nem tudott elindulni a mesterképzés sem.

Volt alapító és multicégek álltak ki a szombathelyi gépészképzés mellett

Néhány nappal később levelet írt „Már nem tudom szó nélkül hagyni!” - A szombathelyi mérnökképzés egyik elindítója felháborodott 2020. July 29. 11:34 lapunknak Dr. Horváth Béla, aki három évvel korábbi nyugdíjba vonulásáig a szombathelyi mérnökképzés vezetője volt, és egyike volt a képzés elindítóinak. Azt írta, hogy jogosultsága van a szombathelyi képzésnek, a hallgatók az elmúlt három évben elismerésre méltó eredményeket értek el a gépészmérnök-hallgatók országos versenyein.

Hozzátette, a felvételi létszámok valóban csökkentek, de ez nem szombathelyi jelenség, az ország valamennyi gépészmérnöki szakán csökkentek a felvételi létszámok. Ez a felsőoktatásban jelentkezők, és a műszaki képzések iránt érdeklődők csökkenő létszámából következik.

Az első mérnök-diplomákat 2019. februárjában adták át a szombathelyi egyetemen
Kovács Dávid

Augusztus elején hét Vas megyében működő multinacionális cég, a TDK, az Ivy, a BPW, az Aptiv, a Schaeffler és az Opel közös közleményben állt ki Vas megyei multicégek a szombathelyi gépészképzés mellett 2020. August 04. 16:32 a szombathelyi képzés mellett. Mint írták, amellett, hogy rengeteg erőforrást fordítottak a képzés elindítására és működtetésére, meggyőződésük, hogy a régió és Szombathely fejlődése szempontjából a gépészmérnök-képzés fenntartása és fejlődése elengedhetetlen.

Arra kérték a képzésben érintetteket, a diákokat, a szülőket, az oktatókat, az egyetem volt és jelenlegi munkatársait, a város vezetőségét, valamint a kormányzat helyi képviselőit, hogy velük együtt egyöntetűen álljanak ki, és tegyenek a gépészmérnök-képzés hosszú távú minőségi működése mellett.

Egy nappal később a szombathelyi önkormányzat is közleményben reagált, mint írták, a helyi döntéshozók továbbra is fontosnak tartják és a jövőben is támogatják a szombathelyi gépészképzést, amibe – és ezt már mi tesszük hozzá – elég sok pénzt és energiát fektetett a város.

Az önkormányzat szerződést készített elő

Valószínűleg ezen történések hatására dolgozott ki az önkormányzat egy háromoldalú szerződéstervezetet, a három résztvevő, a szombathelyi önkormányzat, az ELTE, és a képzésben résztvevő vállalatok (összesen 13 cég) között.

A szerződés értemében az önkormányzat vállalja, hogy

 • évi 130 millió forint összegű támogatást, 2020. évben az eddig biztosított 50 millió forinton túlmenően további 64,6 millió forintot biztosít az ELTE részére, valamint a médiafelületein ingyenesen biztosítja a mérnökképzések szisztematikus megjelenését.
 • Az ELTE vállalja, hogy

 • a működéséből keletkezett bevételeket kizárólag Szombathelyen, a duális mérnökképzéshez kapcsolódóan használja fel,
 • a szerződés időtartama alatt a szombathelyi duális mérnökképzést fenntartja és folyamatosan működteti,
 • a régióban a műszaki életpálya erősítése érdekében részt vesz közép és alapfokú képzések műszaki orientációjában, továbbá
 • részt vesz a régiós szereplőkkel a közös kutató- és fejlesztőmunkákban és a régió műszaki pályázataiban.
 • A megállapodást a felek 2025. szeptember 30. napjáig kötik meg, amely további évekkel meghosszabbítható.

  A szerződés tervezetét a jövő heti közgyűlésen minden bizonnyal elfogadja a közgyűlés, és felhatalmazza a polgármestert a megállapodás aláírására.

  Ezek után már csak az ELTE és a 13 vállalat aláírása kell ahhoz, hogy legalább 2025-ig működjön a gépészmérnök-képzés Szombathelyen. Ez is meglesz valószínűleg, hiszen az anyagban szerepel, hogy a szerződés-tervezet hosszú egyeztetés után jött létre.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet