Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

2025-ig marad a gépészmérnök-képzés Szombathelyen, csak alá kell írni a szerződést

A csütörtöki közgyűlésen a képviselők egészen biztosan a szerződés aláírása mellett szavaznak majd.

Az utóbbi hónapokban baljós árnyak gyülekeztek a szombathelyi duális gépészmérnök-képzés felett, főként a Szombathelytől független döntések miatt.

Júliusban jelentették be, Megalakult a Zalaegerszegi Egyetemi Központ, vezetője a szombathelyi ELTE SEK volt rektorhelyettese 2020. July 15. 14:48 hogy megalakul a Zalaegerszegi Egyetemi Központ, a Pannon Egyetem keretein belül. A vezetője pedig az a Németh István, akinek a Savaria Egyetemi Központ vezetőjeként feladata a gépészmérnök-képzés, és további ipari képzések elindítása volt.

Középen Németh István, a Zalaegerszegi Egyetemi Központ sajtótájékoztatóján
Forrás: Pannon Egyetem

A Zalaegerszegi Egyetemi Központ az informatikai, a mérnöki, a mechatronikai és a közgazdasági képzésekben látja a jövőt, éppúgy, mint pár éve a SEK. A Savaria Egyetemi Központ akkori távlati tervei között szerepelt villamosmérnök-képzés is, de ez nem indult el. A 2016-ban indult gépészmérnök-képzésen az első évfolyam tavaly végzett, viszont a jelentkezések száma elmarad az előzetes elképzelésektől, A szombathelyi egyetem magas hallgatói létszámmal várja a személyi változásokat 2020. July 27. 16:03 és nem tudott elindulni a mesterképzés sem.

Volt alapító és multicégek álltak ki a szombathelyi gépészképzés mellett

Néhány nappal később levelet írt „Már nem tudom szó nélkül hagyni!” - A szombathelyi mérnökképzés egyik elindítója felháborodott 2020. July 29. 11:34 lapunknak Dr. Horváth Béla, aki három évvel korábbi nyugdíjba vonulásáig a szombathelyi mérnökképzés vezetője volt, és egyike volt a képzés elindítóinak. Azt írta, hogy jogosultsága van a szombathelyi képzésnek, a hallgatók az elmúlt három évben elismerésre méltó eredményeket értek el a gépészmérnök-hallgatók országos versenyein.

Hozzátette, a felvételi létszámok valóban csökkentek, de ez nem szombathelyi jelenség, az ország valamennyi gépészmérnöki szakán csökkentek a felvételi létszámok. Ez a felsőoktatásban jelentkezők, és a műszaki képzések iránt érdeklődők csökkenő létszámából következik.

Az első mérnök-diplomákat 2019. februárjában adták át a szombathelyi egyetemen
Kovács Dávid

Augusztus elején hét Vas megyében működő multinacionális cég, a TDK, az Ivy, a BPW, az Aptiv, a Schaeffler és az Opel közös közleményben állt ki Vas megyei multicégek a szombathelyi gépészképzés mellett 2020. August 04. 16:32 a szombathelyi képzés mellett. Mint írták, amellett, hogy rengeteg erőforrást fordítottak a képzés elindítására és működtetésére, meggyőződésük, hogy a régió és Szombathely fejlődése szempontjából a gépészmérnök-képzés fenntartása és fejlődése elengedhetetlen.

Arra kérték a képzésben érintetteket, a diákokat, a szülőket, az oktatókat, az egyetem volt és jelenlegi munkatársait, a város vezetőségét, valamint a kormányzat helyi képviselőit, hogy velük együtt egyöntetűen álljanak ki, és tegyenek a gépészmérnök-képzés hosszú távú minőségi működése mellett.

Egy nappal később a szombathelyi önkormányzat is közleményben reagált, mint írták, a helyi döntéshozók továbbra is fontosnak tartják és a jövőben is támogatják a szombathelyi gépészképzést, amibe – és ezt már mi tesszük hozzá – elég sok pénzt és energiát fektetett a város.

Az önkormányzat szerződést készített elő

Valószínűleg ezen történések hatására dolgozott ki az önkormányzat egy háromoldalú szerződéstervezetet, a három résztvevő, a szombathelyi önkormányzat, az ELTE, és a képzésben résztvevő vállalatok (összesen 13 cég) között.

A szerződés értemében az önkormányzat vállalja, hogy

 • évi 130 millió forint összegű támogatást, 2020. évben az eddig biztosított 50 millió forinton túlmenően további 64,6 millió forintot biztosít az ELTE részére, valamint a médiafelületein ingyenesen biztosítja a mérnökképzések szisztematikus megjelenését.
 • Az ELTE vállalja, hogy

 • a működéséből keletkezett bevételeket kizárólag Szombathelyen, a duális mérnökképzéshez kapcsolódóan használja fel,
 • a szerződés időtartama alatt a szombathelyi duális mérnökképzést fenntartja és folyamatosan működteti,
 • a régióban a műszaki életpálya erősítése érdekében részt vesz közép és alapfokú képzések műszaki orientációjában, továbbá
 • részt vesz a régiós szereplőkkel a közös kutató- és fejlesztőmunkákban és a régió műszaki pályázataiban.
 • A megállapodást a felek 2025. szeptember 30. napjáig kötik meg, amely további évekkel meghosszabbítható.

  A szerződés tervezetét a jövő heti közgyűlésen minden bizonnyal elfogadja a közgyűlés, és felhatalmazza a polgármestert a megállapodás aláírására.

  Ezek után már csak az ELTE és a 13 vállalat aláírása kell ahhoz, hogy legalább 2025-ig működjön a gépészmérnök-képzés Szombathelyen. Ez is meglesz valószínűleg, hiszen az anyagban szerepel, hogy a szerződés-tervezet hosszú egyeztetés után jött létre.

  Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra