Ha Szombathelyen annyit mondunk, hogy mazsola, keveseknek jut eszébe az aszalt gyümölcs, a többség vélhetően inkább egy vendéglátós üzletember becenevére asszociál. Ő nem más, mint Varga Zsolt, akit talán a barkochbában is inkább a fogalom, mintsem a személy témakörbe kategorizálnánk.
Fiatalként sok mindennel megpróbálkozott, végül kalandos úton kötött ki jelenlegi hivatásánál, amit közel negyven éve űz. Gyakorlatát a Claudius Hotelben végezte, igazi pályafutását - saját bevallása szerint - Bükfürdőn kezdte el. A legtöbben mégis a Ciao Amico kapcsán ismerik, amit 1992 áprilisában alapított.
Az utóbbi időben kevesebbet lehetett hallani róla, csütörtök délután viszont a Stromfeld lakótelep egyik kávézójában dedikálta nemrég megjelent könyvét: “MAZSI – Egy vendéglátós legenda élettörténete”.
Kaptunk is az alkalmon, hiszen mi is kíváncsiak voltunk arra, miért akart könyvet kiadni saját magáról.
- Dehogy akartam, sosem voltak ilyen ambícióim - jött is azonnal a tőle megszokott őszinte, laza stílusban a válasz, miközben sorban érkeztek a barátok, ismerősök és ismeretlenek dedikáltatni. - Amikor Budapesten feküdtem a kórházban, akkor jött a megkeresés. Ezek után aztán úgy voltam vele, miért ne, hiszen mégiscsak én vagyok Szombathely legismertebb embere. Ha valaki engem meglát, vagy meghallja a nevemet, rögtön mosoly szökik az arcára. Na nem azért, mert kinevetne, hanem mert szinte mindenkinek eszébe jut rólam egy pozitív emlék.
Anélkül, hogy lelőnénk a poént: kinek szól ez az exkluzív fotókkal is teletűzdelt könyv?
- Minden szombathelyinek. De igazából nem csak nekik, mert megmondom őszintén az még számomra is meglepő volt, hogy a minap egy férfi azért keresett meg Erdélyből, hogy három példányt szeretne a könyvemből. Óriási népszerűségnek örvend, a Facebookon is huszonötezren érdeklődtek iránta. Gyakorlatilag az egész élettörténetem benne van, a kezdetektől egészen addig, amíg ki nem játszották a kezeim közül a Ciao Amicót.
Tény, hogy a népszerű étterem nem mindennapi körülmények között zárt be, erről többször írtunk már mi is . Most végre az érintettnek is feltehettük a kérdést: lesz-e valaha újra Ciao Amico?
- Majd egyszer szívesen elmesélem az egész tortúrát, de most kevés lenne rá az idő. Maga az épület talán 50 milliót ér önmagában, de a berendezésekkel és a személyzetemmel együtt ez jóval többet. Valójában az én húslevesemnek, uborkasalátámnak híre volt a városban. Természetesen nem adom fel, már közel másfél éve tart a pereskedés, egy ilyen procedúra ki tudja meddig húzódik, de nemrég támadt egy új ötletem, augusztusban a házamban kinyit majd az új éttermem.
Ez azért is érdekes, mert egy időben árulta is a villáját... Írtunk is róla,
Közel egymilliárdért eladó egy ismert szombathelyi vendéglátós csodavillája
Közel egymilliárdért eladó egy ismert szombathelyi vendéglátós csodavillája
2022.
April
10.
10:38
címmel. Szerda óta pedig akár ki is lehet bérelni pár napra egy “luxus lakosztályt” a kastélyban.
- Az eladása csak hirtelen felindulás volt, nem gondoltam komolyan. Ha el is adnám, mit kezdenék én annyi pénzzel? Annál sokkal jobban hiányozna maga az épület.
Mazsola az utóbbi időben egészségügyi problémákkal is küzdött. Miközben beszélgettünk, a mankók most is ott feküdtek a szék lábainál.
- Most már alakulgatok. Az egész egy baktérium-fertőzéssel indult, csípőprotézis műtétre várok. Nem akarom megbántani a szombathelyi egészségügyben dolgozókat, de ők már szinte lemondtak rólam. Hiba volt, hiszen itt vagyok, és talán hamarosan minden helyre jön - mondta a Nyugatnak az örök bohókás üzletember, aki egy darabig még a Vas megyei Box Szövetség alelnöke is volt.