Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az energiaárak emelkedése 475 millió forint pluszköltséget jelent a Vasivíznek

A cégnek Szombathely a többségi tulajdonosa, ami újabb kérdéseket vet fel.

A Vasivíz Zrt. közgyűlése december 3-án, azaz pénteken tartja következő közgyűlését, ahol húsbavágó döntéseket is meg kell hozniuk. Az energiaárak emelkedése nehéz helyzetet teremtett, így a cég többségi tulajdonosának, a szombathelyi önkormányzatnak is újabb gonddal kell szembenéznie. Három év alatt közel 13 milliárd forint kieséssel kell számolnia a szombathelyi önkormányzatnak 2021. November 25. 15:56

A közműszolgáltatók a szabad piacról szerzik be a munkájukhoz szükséges energiahordozókat, a földgázt és az elektromos áramot, rájuk nem vonatkozik a lakossági rezsicsökkentés. Emiatt aztán komoly feszültségek alakulhatnak ki, hiszen az energiahordozókat piaci áron kell beszerezniük, de az általuk elvégzett szolgáltatásért hatósági árat kérhetnek.

Földgáz: 75 millió forint áremelkedés

A múlt heti városi közgyűlésre készült anyag szerint a Vasivíz Zrt. a nyár első felében írta ki a közbeszerzési pályázatot földgáz-beszerzésre a 2021. október 1. és 2022. október 1. közti időszakra. A közbeszerzési szakértő akkor 10,245 Ft/kWh árat állapított meg, így a pályázatban nettó 86 millió 259 ezer 427 forintot jelöltek meg erre a célra.

A Vasivíz Zrt. földgázt és villamos energiát is nagy mennyiségben használ.
Bonyhádi Zoltán

Az érvényes ajánlatot benyújtó cégekkel augusztus 18-án folytatták le az ártárgyalást, viszont addigra az energiapiacon eddig nem tapasztalt mértékű áremelés történt. A legalacsonyabb ajánlott ár nettó 16,966 Ft/kWh volt, ami a teljesítés időszakára nettó 142 millió 848 ezer forintot jelentett volna. Az érvényben lévő közbeszerzési szabályok miatt a pályázatot érvényteleníteni kellett.

A Vasivíz a Központi Ellátási Főigazgatósággal (KEF) kötött megállapodás alapján új közbeszerzési pályázatot írt ki. Öt darab ajánlat érkezett a szeptember 13-i határidőre, ezek közül a legkedvezőbb az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ajánlata volt nettó 19,147 Ft/kWh áron.

Ez a KEF által kiadott, az ajánlatkérés során alkalmazott mintadokumentáció szerinti maximális mennyiségre nettó 162 millió 156 ezer forint összértéket jelent. A mintegy nettó 75 millió forint árnövekedés miatti többletfedezetet a Vasivíznek az üzleti tervébe be kell építenie. A szerződést szeptember 30-án alá is írták.

A szükséges mennyiségű elektromos áram 400 millióval drágult

A Vasivíz a villamos energia beszerzésére is közbeszerzési pályázatot írt ki a nyár elején, a pályázat a jövő évre, azaz a 2022. január 1-től 2022. december 31-ig tartó időszakra vonatkozott. Az akkor kalkulált árat nettó 541 millió 125 ezer forintban határozták meg. Hat érvényes ajánlat érkezett, a legalacsonyabb árat a MITCO Energia Kft. ajánlotta, ami a jövő évre nettó 922 millió 726 ezer 350 forint.

Mivel egy megismételt pályázat esetén ennél is nagyobb áremeléssel kellett volna számolni, a Vasivíz elfogadta az ajánlatot, szeptember 30-án megkötötték a szerződést. Ezt a közel 400 millió forint többletköltséget is be kell építeni a Vasivíz üzleti tervébe.

A két energiaszerződés 475 milliós többletköltségét alapvetően a Vasivíznek kell kigazdálkodnia, de ha veszélybe kerül a cég által végzett közszolgáltatás, a tulajdonos önkormányzatoknak is be kell szállniuk a probléma kezelésébe.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság