Az energiaárak emelkedése 475 millió forint pluszköltséget jelent a Vasivíznek

A cégnek Szombathely a többségi tulajdonosa, ami újabb kérdéseket vet fel.

A Vasivíz Zrt. közgyűlése december 3-án, azaz pénteken tartja következő közgyűlését, ahol húsbavágó döntéseket is meg kell hozniuk. Az energiaárak emelkedése nehéz helyzetet teremtett, így a cég többségi tulajdonosának, a szombathelyi önkormányzatnak is újabb gonddal kell szembenéznie. Három év alatt közel 13 milliárd forint kieséssel kell számolnia a szombathelyi önkormányzatnak 2021. November 25. 15:56

A közműszolgáltatók a szabad piacról szerzik be a munkájukhoz szükséges energiahordozókat, a földgázt és az elektromos áramot, rájuk nem vonatkozik a lakossági rezsicsökkentés. Emiatt aztán komoly feszültségek alakulhatnak ki, hiszen az energiahordozókat piaci áron kell beszerezniük, de az általuk elvégzett szolgáltatásért hatósági árat kérhetnek.

Földgáz: 75 millió forint áremelkedés

A múlt heti városi közgyűlésre készült anyag szerint a Vasivíz Zrt. a nyár első felében írta ki a közbeszerzési pályázatot földgáz-beszerzésre a 2021. október 1. és 2022. október 1. közti időszakra. A közbeszerzési szakértő akkor 10,245 Ft/kWh árat állapított meg, így a pályázatban nettó 86 millió 259 ezer 427 forintot jelöltek meg erre a célra.

A Vasivíz Zrt. földgázt és villamos energiát is nagy mennyiségben használ.
Bonyhádi Zoltán

Az érvényes ajánlatot benyújtó cégekkel augusztus 18-án folytatták le az ártárgyalást, viszont addigra az energiapiacon eddig nem tapasztalt mértékű áremelés történt. A legalacsonyabb ajánlott ár nettó 16,966 Ft/kWh volt, ami a teljesítés időszakára nettó 142 millió 848 ezer forintot jelentett volna. Az érvényben lévő közbeszerzési szabályok miatt a pályázatot érvényteleníteni kellett.

A Vasivíz a Központi Ellátási Főigazgatósággal (KEF) kötött megállapodás alapján új közbeszerzési pályázatot írt ki. Öt darab ajánlat érkezett a szeptember 13-i határidőre, ezek közül a legkedvezőbb az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ajánlata volt nettó 19,147 Ft/kWh áron.

Ez a KEF által kiadott, az ajánlatkérés során alkalmazott mintadokumentáció szerinti maximális mennyiségre nettó 162 millió 156 ezer forint összértéket jelent. A mintegy nettó 75 millió forint árnövekedés miatti többletfedezetet a Vasivíznek az üzleti tervébe be kell építenie. A szerződést szeptember 30-án alá is írták.

A szükséges mennyiségű elektromos áram 400 millióval drágult

A Vasivíz a villamos energia beszerzésére is közbeszerzési pályázatot írt ki a nyár elején, a pályázat a jövő évre, azaz a 2022. január 1-től 2022. december 31-ig tartó időszakra vonatkozott. Az akkor kalkulált árat nettó 541 millió 125 ezer forintban határozták meg. Hat érvényes ajánlat érkezett, a legalacsonyabb árat a MITCO Energia Kft. ajánlotta, ami a jövő évre nettó 922 millió 726 ezer 350 forint.

Mivel egy megismételt pályázat esetén ennél is nagyobb áremeléssel kellett volna számolni, a Vasivíz elfogadta az ajánlatot, szeptember 30-án megkötötték a szerződést. Ezt a közel 400 millió forint többletköltséget is be kell építeni a Vasivíz üzleti tervébe.

A két energiaszerződés 475 milliós többletköltségét alapvetően a Vasivíznek kell kigazdálkodnia, de ha veszélybe kerül a cég által végzett közszolgáltatás, a tulajdonos önkormányzatoknak is be kell szállniuk a probléma kezelésébe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság