Három év alatt közel 13 milliárd forint kieséssel kell számolnia a szombathelyi önkormányzatnak

Jövőre is nehézségekre kell számítani - írja a közgyűlésre készült beszámoló.

Ha csak a járvány okozta kiesésekkel kellett volna számolni, azt Szombathely könnyedén teljesítette volna - mondta Nemény András polgármester a csütörtöki közgyűlésen, ahol a város gazdasági helyzetéről is tárgyaltak. Mint mondta, a szolidaritási adó, a kormányzati elvonások és az Aptív virtuális elköltözése Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen 2021. January 27. 19:08 okozta bevételcsökkenések már nehéz helyzetet okoztak.

Kifejtette, hogy Szombathelyen szinte a legalacsonyabb arányban, 80 százalékban jött be tavaly az iparűzési adó, ennek ellenére nem kapott a város kormányzati támogatást, és az egyik legmagasabb összegű, 2,4 milliárd forintos szolidaritási adót kell fizetnie.

Kiss Tamás

Nemény kijelentette, az idei évet sikerül megoldani, ám jövőre sokkal nagyobb, akár 2-3 milliárdos hiány jelentkezhet, ha nem kapnak kormányzati segítséget.

Ha így történik, akkor aláírást gyűjtenek, és kérik a szombathelyieket, nyilvánítsanak véleményt arról, hogy Szombathely is kapjon-e támogatást - jelentette ki a polgármester.

Stabil gazdaság, sikeres védekezés?

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz) azt mondta, a város gazdasági helyzete stabil, és sokkal kisebb lett az iparűzési adó visszaesése, mint amivel először számoltak. Vitába szállt azzal is, hogy voltak-e kormányzati elvonások, és kijelentette, a gépjárműadó elvonása és az iparűzési adó megfelezése sikeres intézkedések voltak, ezek segítségével védték ki a járvány hatásait.

Illés hozzátette, Szombathely a magas adóerőképessége miatt nem kapott kormányzati kompenzációt, és utalt arra, hogy több ellenzéki vezetésű várost támogatott a kormány.

Számok és adatok a közgyűlési beszámolóban

Három év alatt összesen 12 970 millió, azaz 12 milliárd 970 millió forinttal lesz kevesebb bevétele a szombathelyi önkormányzatnak a járvány okozta kiesések és a kormányzati elvonások miatt - derül ki abból a gazdasági, pénzügyi pénzügyi beszámolóból, amit az önkormányzat helyzetéről készítettek a novemberi közgyűlésre.

Az önkormányzatot terhelő negatív pénzügyi tényezők összesítése

Forrás: szombathely.hu

Az idei év gazdálkodásának pontos számai csak a jövő év eleji zárszámadásból derülnek ki, de az már látszik, hogy milyen kihívásokkal kellett az idén szembenéznie az önkormányzatnak

 • a helyi iparűzési adó csökkenése a kkv-k számára történt 1 százalékos adókulcs bevezetése révén,
 • a gépjárműadó bevételének elvonása,
 • az idegenforgalmi adó csökkenése központi intézkedés miatt,
 • a parkolás-gazdálkodásból származó bevételkiesés az ingyenes parkolás következtében,
 • az építményadó csökkenése a reklámfelületek adójának kormányzati eltörlése miatt,
 • az iparűzési adó csökkenése az egyik legnagyobb adózó gazdasági társaság adóoptimalizálása okán.
 • Az idei költségvetésben az iparűzési adó bevételét úgy tervezték meg, hogy az mindenképpen teljesíthető legyen, remélve, hogy ennél nagyobb összeg folyik be a kasszába. Így a 2020-as befolyt 9 155 millió forint összegből levonták az Aptív kieső adóját Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen 2021. January 27. 19:08 , 1 500 millió forintot, és további 1 200 millió forintot a kkv-k számára történt 1 százalékos adókulcs bevezetése miatt.

  Így a 2021. évre 6 500 millió forint iparűzési adóbevételt számoltak ki.

  Az október végi adatok azt mutatják, hogy ehhez képest az önkormányzat 1700 millió forint többlet összeggel számolhat. Így a tervezett 6 500 millió forinttal szemben a tényleges helyi iparűzési adó bevétel 8 200 millió forint is lehet.

  Meg kell említeni, hogy a kis- és középvállalkozások egy része önként befizette az iparűzési adó teljes összegét, ami így 400 millió forint plusz bevételt jelentett.

  A helyi iparűzési adó bevétel várható többletéből és a vagyonértékesítésekből kell az idén még finanszírozni a parkolásgazdálkodási bevétel kiesését, a VOLÁNBUSZ Zrt. által követelt 1 158 millió forintot, valamint az új bölcsőde többletköltségét (145 millió Ft).

  Mindezeket figyelembe véve, a jelenlegi információkon alapuló modellezés alapján előre láthatóan mintegy 377 millió forint összegű többlettel fogja zárni a 2021. évi gazdálkodást a tervezett előirányzatokhoz viszonyítva az önkormányzat - írja a beszámoló.

  A 2022. évi várható pénzügyi helyzet a 2021-es előirányzatokhoz viszonyítva

  Nyugat.hu
  Nyugat.hu

  A jövő évben előre látható 1 289 forint hiányt tovább növelhetik a rendszerben lévő feszültségek:

 • a Horvát Óvoda és Általános Iskola fejlesztéséhez pályázati önrész szükségessége
 • a Szombathely – Balogunyom kerékpárúthoz szükséges további önrész
 • Modern Városok Program - Multifunkcionális városi közszolgáltatási telephely Szombathely - Sárdi ér út projekt kapcsán a támogató részéről a támogatási cél megvalósulása vitatott
 • a VASIVÍZ Zrt. 2022. évre prognosztizált jelentős összegű vesztesége
 • a fenntartási időszakba került vagy kerülő projektekben korábban vállalt indikátorok teljesülésének bizonytalanságai.
 • Az anyag megállapítja, hogy a 2022. évi költségvetésben 2-3 milliárd forint közötti feszültség is jelentkezhet.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság