Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Három év alatt közel 13 milliárd forint kieséssel kell számolnia a szombathelyi önkormányzatnak

Jövőre is nehézségekre kell számítani - írja a közgyűlésre készült beszámoló.

Ha csak a járvány okozta kiesésekkel kellett volna számolni, azt Szombathely könnyedén teljesítette volna - mondta Nemény András polgármester a csütörtöki közgyűlésen, ahol a város gazdasági helyzetéről is tárgyaltak. Mint mondta, a szolidaritási adó, a kormányzati elvonások és az Aptív virtuális elköltözése Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen January 27. 19:08 okozta bevételcsökkenések már nehéz helyzetet okoztak.

Kifejtette, hogy Szombathelyen szinte a legalacsonyabb arányban, 80 százalékban jött be tavaly az iparűzési adó, ennek ellenére nem kapott a város kormányzati támogatást, és az egyik legmagasabb összegű, 2,4 milliárd forintos szolidaritási adót kell fizetnie.

Kiss Tamás

Nemény kijelentette, az idei évet sikerül megoldani, ám jövőre sokkal nagyobb, akár 2-3 milliárdos hiány jelentkezhet, ha nem kapnak kormányzati segítséget.

Ha így történik, akkor aláírást gyűjtenek, és kérik a szombathelyieket, nyilvánítsanak véleményt arról, hogy Szombathely is kapjon-e támogatást - jelentette ki a polgármester.

Stabil gazdaság, sikeres védekezés?

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz) azt mondta, a város gazdasági helyzete stabil, és sokkal kisebb lett az iparűzési adó visszaesése, mint amivel először számoltak. Vitába szállt azzal is, hogy voltak-e kormányzati elvonások, és kijelentette, a gépjárműadó elvonása és az iparűzési adó megfelezése sikeres intézkedések voltak, ezek segítségével védték ki a járvány hatásait.

Illés hozzátette, Szombathely a magas adóerőképessége miatt nem kapott kormányzati kompenzációt, és utalt arra, hogy több ellenzéki vezetésű várost támogatott a kormány.

Számok és adatok a közgyűlési beszámolóban

Három év alatt összesen 12 970 millió, azaz 12 milliárd 970 millió forinttal lesz kevesebb bevétele a szombathelyi önkormányzatnak a járvány okozta kiesések és a kormányzati elvonások miatt - derül ki abból a gazdasági, pénzügyi pénzügyi beszámolóból, amit az önkormányzat helyzetéről készítettek a novemberi közgyűlésre.

Az önkormányzatot terhelő negatív pénzügyi tényezők összesítése

Forrás: szombathely.hu

Az idei év gazdálkodásának pontos számai csak a jövő év eleji zárszámadásból derülnek ki, de az már látszik, hogy milyen kihívásokkal kellett az idén szembenéznie az önkormányzatnak

 • a helyi iparűzési adó csökkenése a kkv-k számára történt 1 százalékos adókulcs bevezetése révén,
 • a gépjárműadó bevételének elvonása,
 • az idegenforgalmi adó csökkenése központi intézkedés miatt,
 • a parkolás-gazdálkodásból származó bevételkiesés az ingyenes parkolás következtében,
 • az építményadó csökkenése a reklámfelületek adójának kormányzati eltörlése miatt,
 • az iparűzési adó csökkenése az egyik legnagyobb adózó gazdasági társaság adóoptimalizálása okán.
 • Az idei költségvetésben az iparűzési adó bevételét úgy tervezték meg, hogy az mindenképpen teljesíthető legyen, remélve, hogy ennél nagyobb összeg folyik be a kasszába. Így a 2020-as befolyt 9 155 millió forint összegből levonták az Aptív kieső adóját Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen January 27. 19:08 , 1 500 millió forintot, és további 1 200 millió forintot a kkv-k számára történt 1 százalékos adókulcs bevezetése miatt.

  Így a 2021. évre 6 500 millió forint iparűzési adóbevételt számoltak ki.

  Az október végi adatok azt mutatják, hogy ehhez képest az önkormányzat 1700 millió forint többlet összeggel számolhat. Így a tervezett 6 500 millió forinttal szemben a tényleges helyi iparűzési adó bevétel 8 200 millió forint is lehet.

  Meg kell említeni, hogy a kis- és középvállalkozások egy része önként befizette az iparűzési adó teljes összegét, ami így 400 millió forint plusz bevételt jelentett.

  A helyi iparűzési adó bevétel várható többletéből és a vagyonértékesítésekből kell az idén még finanszírozni a parkolásgazdálkodási bevétel kiesését, a VOLÁNBUSZ Zrt. által követelt 1 158 millió forintot, valamint az új bölcsőde többletköltségét (145 millió Ft).

  Mindezeket figyelembe véve, a jelenlegi információkon alapuló modellezés alapján előre láthatóan mintegy 377 millió forint összegű többlettel fogja zárni a 2021. évi gazdálkodást a tervezett előirányzatokhoz viszonyítva az önkormányzat - írja a beszámoló.

  A 2022. évi várható pénzügyi helyzet a 2021-es előirányzatokhoz viszonyítva

  Nyugat.hu
  Nyugat.hu

  A jövő évben előre látható 1 289 forint hiányt tovább növelhetik a rendszerben lévő feszültségek:

 • a Horvát Óvoda és Általános Iskola fejlesztéséhez pályázati önrész szükségessége
 • a Szombathely – Balogunyom kerékpárúthoz szükséges további önrész
 • Modern Városok Program - Multifunkcionális városi közszolgáltatási telephely Szombathely - Sárdi ér út projekt kapcsán a támogató részéről a támogatási cél megvalósulása vitatott
 • a VASIVÍZ Zrt. 2022. évre prognosztizált jelentős összegű vesztesége
 • a fenntartási időszakba került vagy kerülő projektekben korábban vállalt indikátorok teljesülésének bizonytalanságai.
 • Az anyag megállapítja, hogy a 2022. évi költségvetésben 2-3 milliárd forint közötti feszültség is jelentkezhet.

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság

  Tovább az oldalra