Enyhült a külföldi befektetők aktivitása a hazai ingatlanpiacon

7 százalékkal kevesebben nyújtottak be ingatlanvásárlási kérelmet 2022-ben, mint előző évben. Vas vármegyében mindössze 36-ot.

Bár a hazai ingatlanpiac jelentős átalakuláson esett át 2022 során, az év végére mégsem jelentkezett számottevő árcsökkenés itthon. Az Eurostat adatai szerint az adatot közlő államok nagyobb részt az árak mérséklődéséről számoltak be 2022 IV. negyedévében, csupán Horvátországban és Romániában folytatódott a drágulás. Csehországban a magyarországival azonos, csekély, mindössze 2,2 százalékos mértékben csökkentek a lakásárak a III. negyedévhez képest

– mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A nagyobb mértékű árcsökkenés elmaradása és a 2022-es év gazdasági és politikai eseményei nem csak a magyarok, a külföldi állampolgárok ingatlanvásárlási hajlandóságát is befolyásolták. A pandémia évében tapasztalt mélypont után a 2021-es évben nőtt a külföldi befektetők aktivitása, azonban a tavalyi év történései ismételten visszavetették a más országokból érkezők vásárlási kedvét a statisztika alapján

- folytatta a szakértő.

A Duna House becslése alapján a tavalyi év során átalakult ingatlanpiacon kevéssel több mint 125 ezer tranzakció realizálódott itthon, ebből 2.524 esetben nyújtottak be ingatlanszerzés iránti kérelmet az erre kötelezett külföldiek, ami a 2021-es adatokhoz képest 7 százalékos visszaesést jelent. Vas vármegyében mindössze 36 ingatlanvásárlási kérelmet adtak be 2022-ben.

Külföldiként külön kormányhivatali engedély szükséges egy magyarországi ingatlan megvásárlásához, amelyet az ingatlan fekvése szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalhoz kell benyújtani. Engedély nélkül kizárólag az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség tagállamai, valamint Svájc állampolgárai szerezhetnek ingatlant hazánkban, áll a lapunkhoz küldött közleményben.

A Miniszterelnökség által közzétett statisztika szerint az ingatlanszerzési kérelmek többsége, 73 százaléka fővárosi házra vagy lakásra vonatkozott. Bár még mindig a kínai nemzetiségű ingatlanvásárlók a legaktívabbak a magyar ingatlanpiacon, arányuk a 2021-es 36,3 százalékról 31,5 százalékra csökkent a tavalyi év során. A kínaiak körében a legkedveltebb befektetési terület a főváros, azon belül pedig Angyalföld, valamint Erzsébetváros és a X. kerület volt tavaly. A háborúval érintett nemzetiségek közül mind az orosz, mind az ukrán vásárlók aránya emelkedett az előző év adataihoz képest, utóbbiaké közel 2,5 százalékkal, így az ukrán lett a negyedik legtöbb magyar ingatlant szerző népcsoport 2022-ben.

Az előzetes várakozásokkal ellentétben a háború ellenére nem tűntek el az orosz befektetők sem az ingatlanpiacról, azonban továbbra is az ukránoknál magasabb arányban vannak jelen a szegmensben hazánkban, arányuk közel 1 százalékpontot nőtt 2021-hez mérten. Számukra továbbra is főként Hévíz, valamint a főváros XIII. kerülete volt vonzó ingatlanvásárlás céljából

– tette hozzá Benedikt Károly.

Az izraeli befektetők aránya szintén jelentős, 2 százalék feletti mértékben 7,41 százalékra emelkedett, az általuk lezárt tranzakciók közel fele a VI. kerületben történt. Számottevő, 5 százalék feletti arányban szereztek ingatlant tavaly Magyarországon az Egyesült Királyság állampolgárai is, akik főként a IX. kerületi lakásokat preferálták. Az ügyletek közel 4,2 százalékban szereplő amerikaiak fő célpontja pedig a Pest vármegyei Sóskút volt.

Regionális szinten a fővárost Pest, majd Zala és Győr-Moson-Sopron vármegye követte a befektetési szempontból népszerű térségek listáján. A tulajdonszerzés 91 százalékban adásvétel útján történt, de volt példa ajándékozásra és cserére is. A beérkező kérelmek közül 40 esetben hozott elutasító határozatot a kormányhivatal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet