A magyarok kétharmada szerint vissza kellene hívni a politikusokat az egyetemek vezető testületeiből

A kormány korábban azt mondta, erre semmi ráhatása nincsen.

A magyar lakosság fele (51 százaléka) a kormányt, harmada (33 százaléka) az Európai Uniót hibáztatja az alapítványi egyetemek Erasmus-támogatásának felfüggesztéséért – derül ki a 21 Kutatóközpont Telexen publikált közvélemény-kutatásából.

Persze nagy különbségek voltak pártpreferencia szerint.

Az ellenzékiek és a bizonytalanok nagy többsége a kormányt (89 és 59 százalék), míg a fideszes szavazók inkább az EU-t (76 százalék) okolják a források felfüggesztéséért.

Abban ugyanakkor nagyobb társadalmi konszenzus van, hogy a kormánynak mit kellene tennie ebben a helyzetben:

a magyarok kétharmada (66 százaléka) úgy gondolja, hogy vissza kellene hívni a politikusokat az egyetemek vezető testületeiből.

A felmérésből az derült ki, hogy a magyarok kétharmada (68 százalék) hallott már az Erasmus-ügyről, de csak alig több mint harmaduk (37 százalék) van tisztában a részletekkel. A kormánypárti szavazók 35, az ellenzékiek 24 százaléka válaszolta azt, hogy nem hallott róla, írja a lap.

Még a hónap elején derült ki, hogy kizárják a magyar egyetemek többségét az Erasmus cserediák-programból, mivel a nemrég kiszervezett intézmények működési modellje nem biztosítja az uniós források átlátható kezelését, hiszen magas rangú politikai tisztségviselők kerültek az iskolai alapítványok vezetőségébe.

A témáról Gulyás Gergely egy január 12-i kormányinfón azt mondta , hogy

ezek független szervezetek, ezekbe nincs beleszólása a kormánynak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek