Érdemes nyakon csípni azt, aki folyton a bokrokba dobja a szemetét

A növényzetet nem fogják kiirtani csak amiatt, mert valaki rendszeresen „összekeveri” azt a kukával, inkább a szemetelővel takaríttatnák ki a területet.

Az év végéhez közeledve a legtöbb növényről lehullik a levél, amiben nincs is semmi különleges. A tavasztól őszig tartó időszak jótékony levéltakarója alatt azonban sokszor rengeteg szemét összegyűlik, ami ilyenkor vígan előtűnik.

Visszatérő "vendégek" szemetelnek a bokorba
Visszatérően szemetelnek a bokorba. | Még több képért kattints!
Nyugat.hu

Biztosan állíthatom, Szombathelyen rengeteg szeméttároló van kirakva, ennek ellenére

egyesek egyszerűen nem bírják megállni, hogy ne a bokorba dobják el a sörös- vagy a cigis dobozt.

Hiába van akár csak két méterre egy padtól a kis zöld gyűjtő, akkor is nagy ívben lendítik a „mulatozók” a kis piásüveget vagy az energiaitalos dobozt a bokorba. A növényzet természetes növekedése, a talaj változása pedig az idő előrehaladtával egyre jobban megnehezíti, hogy bármikor is ki lehessen takarítani a bokrot.

Remélem mindenki érzi, mennyire groteszk a szókapcsolat: „kitakarítani a bokrot”.

Mivel a köztisztaság fenntartása, esetenként a szélmalomharc a SZOVA Nonprofit Zrt. feladata, megkerestük őket annak kapcsán, hogy mi a teendő ilyen esetekben. Hiszen tételezzük fel, szombathelyi lakosként már annyira zavar a bokrok mélyéről kikandikáló szemét, hogy tennénk is ellene.

Visszatérő "vendégek" szemetelnek a bokorba
Nyugat.hu

„A jogellenesen elhelyezett hulladékkal kapcsolatban bejelentést a Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Hulladékgazdálkodási Osztályára lehet tenni telefonon, e-mailben, levélben, illetve a Hulladékradar telefonos applikációján keresztül” – írják válaszukban, melyből az is kiderül, hogy a Kormányhivatal mellett Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Városüzemeltetési Osztályára is lehet bejelentést tenni.

A bejelentés után először is megvizsgálják, hogy kinek a tulajdona a terület, ahol a hulladékot elhelyezték. Amennyiben az önkormányzaté, úgy ők megrendelést küldenek a SZOVA Nonprofit Zrt. részére, melyben kérik a hulladék elszállítását. Amennyiben nem önkormányzati terület, úgy a Kormányhivatalhoz teszik át a bejelentést.

Visszatérő "vendégek" szemetelnek a bokorba
Nyugat.hu

A Kormányhivatal ezután kötelezi az ingatlantulajdonost az elszállításra. Erről alapvetően a hulladék birtokosának kell gondoskodni, de ha ő nem ismert, akkor a törvény szerint az ingatlantulajdonost terheli az elszállítási kötelezettség.

Azaz jogilag megvan arra a lehetőség, hogy ha valakire rábizonyítható a szemetelés, akkor igenis vele takaríttassák ki a területet.

Ha megvan a tettes, ha nincs, a bejelentőnek természetesen nem kell tisztában lennie azzal, kié a terület - ezt majd lemeccseli a Kormányhivatal vagy az önkormányzat Városüzemeltetési Osztálya. Ha nem közterület, akkor pedig a Hatóság kötelezi az ingatlantulajdonost az elszállításra.

Visszatérő "vendégek" szemetelnek a bokorba
Még több képért kattints!
Nyugat.hu

Úgy tűnik tehát, hogy megvan a megfelelő folyamat a megoldásra, de kíváncsiak voltunk arra is, mennyien élnek a bejelentés lehetőségével.

„Az Önkormányzattól havonta 6-7 db megrendelés érkezik a SZOVA Zrt.-hez. Ezek eltakarítása alkalmanként - mennyiségtől függően - 2-3 órát is igényelhet, illetve nagyobb mennyiségek esetében rakodógép használata is szükségessé válik. Az elhagyott hulladék súlya igen változó a 20 kg mennyiségtől a 8200 kg mennyiségig terjedhet, jellemzően 50-400 kg között mozog. 2022. év során eddig összesen 67.170 kg illegálisan elhelyezett hulladékot gyűjtöttünk össze, alkalmanként az átlagsúly 900 kg körül alakult.”

A SZOVA-hoz érkező önkormányzati megrendelések egyébként inkább tavasszal és nyáron futnak be.

Visszatérve az eredeti témára, arra is kíváncsiak voltunk, hogy rendkívüli (értsd: rendkívül szomorú) esetben, amikor újra és újra felhalmozódik a szemét a növényzetben, megoldás lehet-e annak kivágása, felszámolása.

„Visszatérő probléma esetén kamera kihelyezéssel lehet a problémát megelőzni, mert ha ismert a hulladékot elhelyező személye, úgy őt terheli az elszállítási kötelezettség. A növényzet eltávolítása nem oldja meg a problémát, sok esetben növényzettel nem takart helyen is helyeznek el hulladékot” – válaszolták.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos