Védett erdőket is ki lehet vágni az új szabályok szerint, és pótolni sem kell a fákat

Gyakorlatilag eltörölték a fakivágás szabályait.

Megkönnyíti a kormány a fakitermelést, gyakorlatilag eltörlik az eddigi szabályokat, és a természetvédelmi szempontokat sem veszik figyelembe - derül ki a csütörtök este megjelent kormányrendeletből.

Erdő a Badacsonynál, az új szabályok szerint ezt is ki lehet vágni.
Józing Antal

Az új szabályok szerint:

 • Fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást nem kell alkalmazni.
 • Ha egy védett területen termelnek le egy idegenhonos fajokból álló erdőt, például akácot, akkor a helyére nem kell őshonos fajokat telepíteni, sőt egyáltalán semmit sem kell telepíteni, ha az erdő sarjakból képes megújulni.
 • A rendelet több korlátozást is figyelmen kívül hagy. Eszerint természetvédelmi területen könnyebb lehet tarvágást végezni, és ez nagyobb területre is kiterjedhet.
 • Állami erdészetekben nem szükséges hatósági engedélyt kérni a kitermelni kívánt erdőrészlethez vezető utakhoz.
 • A 100 százalékban állami tulajdonú erdőkben is lazább szabályok vonatkoznak a vágásérettségi kor megállapítására. Tehát fiatalabb állományok is letermelhetőek lesznek.
 • Az eddigiektől eltérően nemesebb fafajok letermelt területeit, cser- és nemestölgyet is elég lesz sarjról felújítani.
 • Erdőtervben nem szereplő fakitermelésre az erdőgazdálkodásért felelős miniszter döntése alapján is sor kerülhet.
 • Július végén utasította A Belügyminisztérium az iskolák fűtésén spórolna 2022. July 28. 14:42 a Belügyminisztérium az oktatási intézményeket, hogy haladéktalanul mérjék fel a gázról a fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét, és ehhez kályhákat be kell szerezniük.

  A kormány más területeken és a magánháztartásoknál is azt szorgalmazza, hogy az energiaárak emelése miatt fűtsenek inkább. Fával. Ez ellen viszont a szakemberek és a környezetvédelmi szervezetek tiltakoznak, ráadásul az energiaárak emelkedésével a tűzifa is megdrágult.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet