Érkeznek a boltokba a magyar gyümölcsök, 25-50 százalékos az emelkedés a termelési költségekben

Idén végre nem lesz hiány hazai kajszi- és őszibarack, és a meggy, cseresznye és szilva is elegendő lesz. Már ha meg tudjuk fizetni.

Miközben a termelés költségei – fajtól függően – 25-50 százalékkal emelkedtek, addig a termelői árak a legtöbb terméknél inkább romlottak a tavalyi évhez képest - mondta a Világgazdaságnak Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Ugyanakkor szerinte a gyümölcsök várható piaci helyzete és ára ügyében most még korai lenne jóslásokba bocsátkozni. Egyelőre csak a szamócapiacot lehet látni, ahol az figyelhető meg, hogy a nagybani piaci ár a legjobb esetben a tavalyi szintet éri el, de sokszor alatta marad. A konkrét fogyasztói árak pedig nagyban függenek attól, hogy hol vásárolunk.

Ebből a szempontból gondot jelent, hogy az értékesítési csatornák beszűkültek, mivel Covid-járvány miatt sok zöldséges bezárt, a fogyasztás pedig a multikba csatornázódott.

Mindenesetre a legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, és a meggy, cseresznye és szilva is elegendő lesz - derült ki szavaiból.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság