Szlovák rendszámosok, színesfém orgazdák sötét jövője

Újabb együttműködési megállapodást írt alá a Vám és Pénzügyőrség és a rendőrség. A két szervezet egyre többször dolgozik együtt. Rákérdeztünk a szlovák rendszámok ellenőrzésére is, valamint kiderült, jövőre nehezebb lesz a színesfémtolvajok sorsa. A határépületek pedig vagyonkezelőhöz kerülnek.

Közös ügyek

A VPOP és a rendőrség is nyomozószerv, mindkettő rendelkezik hatósági jogkörökkel. A két szervnek országos együttműködési megállapodása van egymással, de területi megállapodások is létrejöttek. Vas megyében legutóbb 2005-ben, most ezt aktualizálták a megváltozott körülményeknek megfelelően. A főbb csapásirányok a feketegazdaság, az illegális migráció, az állami bevételekkel kapcsolatos jogsértések, a szervezet bűnözés felderítése és a bűncselekménnyel okozott károk megtérítése.

A VPOP-nál elsősorban a költségvetési bevételek biztosítása a cél, az illegális jövedéki termékek forgalmának ellenőrzésével. Megelőzési feladatok is vannak. Megyei akcióterv készül, amelyben a rendőrség és a VPOP együttműködnek a nemzetközi szerződésekből fakadó kötelezettségek végrehajtásában. Tájékoztatják egymást a felderített speciális elkövetési módokról, tendenciákról is. A VPOP a rendőrség rendelkezésére bocsátja a használaton kívüli épületeit – jellemzően a határátkelőknél -, aminek most, az osztrák oldalon ideiglenesen visszaállított ellenőrzéskor is hasznát veszik a rendőrök. A közös eredményeket ezentúl közösen kommunikálja a két szerv, de az oktatásban, képzésben is szerepet játszik majd a kölcsönösség. A rendőrség a vagyonmegóvás jegyében rendszeres ellenőrzéssel figyelemmel kíséri a VPOP határépületeit. ( Mint arról beszámoltunk , a schengeni határnyitáskor már jelezte egy fémkereskedő, örömmel megszabadítaná a bucsui átkelőt a hatalmas fémtetejétől.)

A határépületek sorsa

2004-es uniós csatlakozáskor a VPOP levonult az uniós határokról, kizárólag a mélységi ellenőrző csoport részére tartottak fenn egy-egy irodát.. Az épületeket a schengeni csatlakozásig a Határőrség őrizte. Az ingatlanok jelenleg – a raktárbázisként és bűnjeltárolóként használt Rábafüzes kivételével- használaton kívül vannak. Győr-Moson-Sopron megyében több ilyen épületet is kifosztottak, ezért van szükség arra, hogy a rendőrség rendszeresen ellenőrizze az objektumokat.

Határőrből lett rendőr az osztrák határon, a foci EB idején
Határőrből lett rendőr az osztrák határon, a foci EB idején
Tánczos Mihály

Szlovák rendszámok célpontban

A nyugat.hu rákérdezett, mire számítsanak a szlovák rendszámú autók tulajdonosai a közeljövőben? Szombathelyen is több olyan jármű található, amelynek Vas megyei a tulajdonosa, ám szlovák a rendszáma.

- Az egész ország területén számítani kell közúti ellenőrzésre. A VPOP-nak kétoldalú adatcsere megállapodása van a szlovák társszervekkel. Bizonyítani kell, hogy gépjármű üzembentartója valóban folytat-e Szlovákiában gazdasági tevékenységet, vagy életvitelszerűen ott tartózkodik-e? – mondta el dr. Fekete Attila pénzügyőr alezredes, megbízott parancsnok.

A VPOP látja el idén januártól a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos adóztatási és ellenőrzési feladatokat is, ami addig az APEH-hez tartozott.

A Vagyonkezelő veszi át az ingatlanokat

A VPOP „schengene” 2004. május 1., az EU-csatlakozás dátuma volt, ekkor történt feladatstruktúra váltás a szervezetben. Akkor álltak fel a mobil mélységi ellenőrző csoportok. A schengeni csatlakozás csak a határobjektumok védelmét érintette a VPOP-nál. Úgy tudjuk, hónapokon belül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. átveszi a határon álló ingatlanokat a pénzügyőrségtől.

Színesfém

A tervek szerint 2009. január elsejétől a színesfém forgalom ellenőrzését a Vám és Pénzügyőrség kapja meg. Ez nem azt jelenti, hogy a színesfém tolvajok után is ők nyomoznak majd. („Sajnos…” – sóhajtott fel a főkapitány) A jövedéki törvényhez hasonlóan a legális színesfém-felvásárlóhelyek engedélyeztetése és ellenőrzése tartozik majd a pénzügyőrökhöz. Ha a legális piac a lehető legnagyobb mértékben ellenőrzött, akkor az illegális piac is visszaszorul, hiszen a legálisan működő vállalkozások elemi érdeke, hogy a tilosban járók ne nyerjenek teret a környezetükben. A rendszer tehát a felvásárlói oldalt próbálja féken tartani, hiszen abban senkit nem lehet megakadályozni, hogy az éj leple alatt felszedjen 50 méter sínt, de ha ezt már nem tudja eladni, akkor feleslegesen nem próbálkozik többet.

Aláírták

dr. Fekete Attila pénzügyőr alezredes és dr. Takács Tibor rendőr ezredes
dr. Fekete Attila pénzügyőr alezredes és dr. Takács Tibor rendőr ezredes
Tánczos Mihály

Dr. Takács Tibor rendőr ezredes, megbízott főkapitány és dr. Fekete Attila pénzügyőr alezredes megbízott regionális parancsnok a tájékoztató után aláírta az együttműködési dokumentumot, amitől mindkét fél hatékonyabb működést remél.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Megnyíltak a schengeni határok - Végső visszaszámlálás (Képes beszámoló)

Nyomon követtük a bucsui és kőszegi határátkelők utolsó napját, járhattunk a korábban szigorúan őrzött területen.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet