És akkor a várható menza-árakról még nem is beszéltünk

Sokkal drágább lehet, mintsem gondolnánk.

Még nem mindenhol egyeztek meg a közétkeztető cégek az önkormányzatokkal abban, hogy mennyibe kerüljön szeptembertől a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban a menza – tudta meg az Index Sáfár Ferenctől, a Turisztikai és Vendéglátó Munkáltatók Országos Szövetségének (VIMOSZ) közösségi étkeztetési szekciójának vezetőjétől.

A szakember elmondta, hogy nehéz olyan árat találni, ami az önkormányzatok, szülők és a cégek számára is elfogadható. Nyár elején eredetileg 20 százalék körüli áremeléssel terveztek, amivel ősztől 800-900 forint között lenne egy iskolai ebéd. Ennek a felét fizetnék az önkormányzatok, a másik felét pedig a szülők.

Viszont a nyáron több olyan többletkiadással járó törvénymódosítást vezettek be, amivel akár a 30 százalékos áremelés is valószínűnek tűnhet, vagyis egy iskolai ebéd ára akár 1000 forint is lehet. A közétkeztetési cégeknek komoly pluszköltséget jelent a rezsiárak emelkedése, valamint a piaci benzinár is.

„A legnagyobb kihívás az, hogy a közétkeztető cégeknek most, 2022 nyarán kell mondani egy olyan árat, amiből egész tanévben – óvodáknál 240, iskoláknál 185 napon át – biztosítani tudják az ellátást, annak minden költségével együtt úgy, hogy gyakorlatilag két óra alatt változás állhat be egy olyan jelentős költségnemben, mint az üzemanyag” – mondta az Sáfár Ferenc.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság