Tudta? Vas megyében találták fel az összecsukható esernyőt

Az uraiújfalusi Balogh testvérek találmányát a mai napig használjuk.

Az idei május tavasziasnak nem mondható időjárásában az egyik legjobb barátunk az esernyő lett. Ma már szinte bármilyen helyzetre kapunk ernyőt: családi méretűt, gyerekeknek való kicsi, állatkás ernyőt, színeset, feketét, felcsavarhatót, összecsukhatót, sőt visszafelé záródó autóajtó kompatibilis verziót is. Az viszont, hogy a táskaméretűre összecsukható esernyőt Vas megyében találták fel a Balogh testvérek, a legtöbbünknek újdonság lehet.

pixabay

A napsugarak és az eső ellen védő merev ernyőket már az ókorban használtak. Az első ismert ábrázolás Kínából, az i. e. 11. századból származik, ahol elsősorban napernyőként használták az akkor még merev ernyőket. Később Ninivéből és Thébából is kerültek elő hasonló leletek. Japánban is nagy hagyománya van a különböző ernyők használatának, itt művészi előadások részeként is használták őket. Az esernyők nyelét, korábban bambuszból, fából vagy nádból, a bordákat pedig halcsontból készítették. Az ernyő vászon, pamut vagy selyemszövetből állt.

Japánban egy-egy ernyő kész műalkotásnak számít.
pixabay

Azt viszont kevesen tudják, hogy a zsebben hordható esernyőt 1920 táján a Vas megyei Uraiújfaluban találták fel a Balogh fivérek. 1920-tól 1940-ig működő gép- és műlakatos-műhelyéből indult világhódító útjára a máig népszerű összecsukható esernyő.

Vas Megyei Levéltár

Balogh Károly 1881-ben született Ostffyasszonyfán, géplakatosi végzettségét Sárváron szerezte. Dolgozott Sopronban, Sárváron, Bécsben, Badenben, 1906-ra önálló mester lett. Testvére, Balogh Kálmán 1893-ban született. Szakmáját a fivérétől tanulta, a műhelyt közösen alapították az 1920-as években. A műhely alapvetően vasmegmunkálással foglalkozott, a benne született új ötletek közül a legjelentősebb az összecsukható esernyő lett.

Vas Megyei Levéltár

Egy századfordulós számlakönyvből származó lapok hátoldalain olvasható a szabadalmi bizottsághoz benyújtott kérelem gépelt másolata. A Balogh fivérek sokáig kerestek kivitelezőt Magyarországon, végül egy nyugatra induló rokonuknak adták az összecsukható esernyő prototípusát, hogy próbáljon vele szerencsét. Az 1923-ban Magyarországon bejegyzett szabadalom a Szombathelyi Királyi Közjegyző által aláírt szerződés szerint Ausztriában, Németországban, Csehországban, Lengyelországban, Belgiumban, Franciaországban, Angliában is szabadalmi védelmet kapott és hamarosan az USA is zöld utat adott a Balogh fivérek zsebben hordható ernyőjének.

pixabay

Uraiújfaluban a legkisebbek is tudják az esernyő történetét. A faluban élők büszkék erre a találmányra, minden évben megrendezik az Esernyőfesztivált. A közösségépítő rendezvényen tartanak esernyős felvonulást, illetve kiállítást is szerveznek, ahol az eredeti prototípust is megtekinthetik az érdeklődők.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?